Uzbudljiv početak 4. Beogradskog festivala evropske književnosti

Otvaranjem izložbe radova Branka Đukića Mixed Media sinoć je otvoren 4. Beogradski festival evropske književnosti u Domu omladine Beograda. Mnogo posetilaca, odlična atmosfera, zanimljivi razgovori – to je obeležilo otvaranje i prvi dan Festivala, koji će trajati do 26. juna.

 

 

 

Na izložbi na 4. Beogradskom festivalu evropske književnosti Branko Đukić, crtač i stripar iz Zrenjanina, predstavlja se svojim novim radovima iz ciklusa Mixed Media u kojima istražuje različite tehnike i materijale. Neki od njegovih radova iz ovog ciklusa već su se našli na koricama domaćih knjiga iz najnovije produkcije, među kojima je i nova knjiga priča Srđana V. Tešina Priče s Marsa.

 

Na otvaranju 4. Beogradskog festivala evropske književnosti govorili su Dragan Ambrozić, odgovorni urednik programa Doma omladine Beograda, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Ambrozić je naglasio značaj saradnje Doma omladine Beograda i Arhipelaga u oblikovanju ovog festivala koji raste svake godine kako u broju i raznovrsnosti programa tako i u broju posetilaca.

– Pokazali smo da književnost može da bude vidljiva, a aktivnosti ovog festivala naišle su na odličan odjek i kod mlade publike – naglasio je Ambrozić.

– Danas je književnost manje vidljiva nego ikada u svojoj novijoj istoriji. Da bi danas knjige i književnost uopšte bili vidljivi, neophodno je osmišljavati nove forme i medije prezentacije književnosti, jer su se promenile okolnosti u kojima se knjige čitaju, a promenili su se i sami čitaoci. Književnost ne sme da odustane od svojih najvažnijih umeća i sposobnosti, ali i oni koji oblikuju javni prostor za književnost moraju da pronađu novu energiju i nove modele promocije čitanja i književnosti. I kada smo osnivali Beogradski festival evropske književnosti i danas imamo isti cilj: da pokažemo da vrhunska književnost nije stvar neke beznadežne manjine, niti nešto mimo stvarnog sveta, već nešto sa čim možemo lepše i bolje živeti u našem svakodnevnom iskustvu. Književnost i dalje nova, u dosluhu s novim vremenima i novim medijima, provokativna je i subverzivna, i govori važne stvari koje nas se tiče – rekao je Gojko Božović.

 

Prvi pisac na sceni 4. Beogradskog festivala evropske književnosti bio je Jozef Haslinger, romansijer i esejista, predsednik Nemačkog PEN i profesor književnosti. Haslinger je najpre govorio o svom romanu Bal u operi koji je svojevremeno uzburkao nemačko i evropsko javno menjenje svojom uzbudljivom pričom o terorizmu. Kada je napisao taj roman, terorizam nije bio tema, i roman je doživljen kao negativna utopija. Ali kada se posle nekoliko godina terorizam pokazao kao nezaobilazna činjenica našeg vremena, roman je doživljavan i kao proročanstvo i kao svedočanstvo.

– Zbog ovog romana obišao sam pola sveta. Svi su hteli da ga objave Bal u operi, a ja sam išao na promocije novih izdanja stalno odgovarajući na pitanja o terorizmu. I više moj roman ni za koga nije bio negativna utopija, izdavači i kritičari su svuda govorili da je to triler. Otuda sam svaku sledeću knjigu pisao sa priličnom opterećenjem, uvek sa nekom vrstom obaveze prema čitaocima Bala u operi – rekao je Haslinger.

Odgovarajući na pitanja pred prepunom Velikom salom Doma omladine Beograda, Haslinger je govorio o odnosu književnosti i politike i o tome zašto je, od samog ulaska u književnost, bio više posvećen ispitivanju provokativnih, angažovanih i aktuelnih tema nego eksperimentalnoj književnosti.

– Morate da imate svoj izbor. I ja sam izabrao tako, jer sam uvek verovao da književnost mora da govori stvari koje nas se tiču i to da govori tako da nas zainteresuje za ta važna pitanja. Ali uvek sam verovao, verujem i sada da književnost jeste zanimljivija od filma i da može da bude najmoćniji medij za koji znamo – naglasio je Haslinger.

 

Posle razgovora sa Jozefom Haslingerom publika je mogla da vidi film Dominika Grafa Voljene sestre o životu, poeziji i ljubavima velikog nemačkog pesnika Fridriha Šilera.

 

Večeras, drugog dana 4. Beogradskog festivala evropske književnosti, na programu je najpre panel Kraj kulture, kultura kraja, u kome, od 19 časova, učestvuju reditelj Nebojša Bradić, istoričar Predrag J. Marković i pisac i izdavač Gojko Božović, a potom susret i razgovor s najvećim slovenačkim piscem Dragom Jančarom koji poslednjih godina doživljava veliki evropski uspeh. Publika će od 21 čas moći da vidi najpoznatije TV drame Danila Kiša Drveni sanduk Tomasa Vulfa.

 

Beogradski festival evropske književnosti, koji organizuje Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda, održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je besplatna projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu.

Komentari