PRAJD VIKEND posvećen LGBT pravima

Program povodom Međunarodnog dana ponosa
Organizacija: Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda

 

Subota, 27. jun 2015.

18.30
Otvaranje izložbe fotografija BEOGRAD PRAJD 2001-2015.

19.00
Tribina
PRAJD: POGLED SA STRANE – ŠTA JE ZA NAS USPEŠAN PRAJD

Govore: Asja Lazarević, studentkinja sociologije, Marija Kiš, aktivistkinja za LGBT i radnička prava, Mladen Antonijević Priljeva, magistar međunarodnog prava, Miloš Urošević, feministički aktivista, Petar Žmak, pravnik
Moderator: Predrag Azdejković

21:00
Dokumentarni film: KVIR BEOGRAD

Režija: Džet Mun
Kvir Beograd je kvir antifašistički kolektiv koji je od 2005. godine, između ostalog organizovao radikalni kulturni festival. Cilj kolektiva je bio da stvara veze između svih aspekata društva i kako ti aspekti utiču na nas i održavaju sistem represije. Kolektiv je nastao u vreme kada Parada ponosa u Srbiji nije bila moguća s ciljem da se izgradi radikalna kvir scena. Bio je potreban prostor za sastajanje i izražavanje sopstvenog identiteta bez straha od svakodnevnog nasilja na ulicama, radi osnaživanja zajednice i formiranja kvir politike koja bi pokazala kako militaristička, nacionalistička država i moć pravoslavne crkve i kapitalizma propagiraju seksizam, rasizam i homofobiju. Pre svega ideja je bila za stvaranje kulturnog prostora kao mikrokosmosa pre nego što se razmišlja o javnom predstavljanju pred homofobičnim društvom.

 

Nedelja, 28. jun 2015.

19:00
Dokumentarni film: KVIR ARTIVIZAM

Režija: Maša Zia Lenardić, Anja Vutej
Kvir artivizam nudi uvid u pet različitih festivala kvir filma kroz intervjue sa organizatorima. To daje priliku ljudima koji ne obilaze razne kvir filmske festivale da iskuse pet festivala kroz jednu filmsku projekciju. Takođe, ovaj dokumentarac odaje počast filmskim stvaraocima, organizaotrima festivala i svima onima koji ostaju nevidljivi, a bez kojih kvir filmski festivali i filmovi ne bi postojali. Tokom filma oni dele svoje lične priče i stavove o bitnosti kvir festivala i kvir filmova, otvarajući nove prostore za diskusije, razmišljanja i vrednovanje sopstvene uloge u današnjem društvu.

Trejler: https://vimeo.com/71563401

21:00
Dokumentarni film: KAKO SMO SE BORILI ZA GEJ BRAKOVE

Režija: Ben Kotner, Rajan Vajt
Ovaj film govori o događajima iza scene istorijske tužbe protiv savezne države zbog zabrane istopolnih brakova u Kaliforniji. Ovo suđenje visokog profila je prvo dospelo na naslovne strane zbog neverovatnog spoja advokata koji su zastupali tužitelje – Teda Olsona i Dejvida Bojza, političkih protivnika koji su se pre toga suočili na suđenju za predmet Buš i Gor. Film takođe prikazuje i iskustvo tužitelja, dva homoseksualna para čije su se porodice našle u centru kontroverze oko istopolnih brakova. Pet godina nakon donošenja zabrane istopolnih brakova, ovo je priča o tome kako su oni izneli prvu tužbu protiv savezne države u vezi sa bračnom jednakosti pred Vrhovni sud Sjedinjenih Država.

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=_l8rFk1cte0

Komentari