Dodeljene nagrade 69. Martovskog festivala

U Domu omladine Beograda večeras je održana svečanost povodom završetka 69. Martovskog festivala i dodele nagrada najboljim filmovima i autorima ovogodišnjeg izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala. U takmičarskom programu bilo je 77 filmova u sledećim kategorijama: eksperimentalni film i video art, animirani film, kratki igrani film, dokumentarni film do i preko 50 minuta i međunarodni kratki film.

 

Filmove je izabrala selekciona komisija u sastavu: Dragana Latinović, rediteljka i producentkinja; Darko Ković, snimatelj, montažer, reditelj i producent; Igor M. Toholj, filmski i TV montažer, autor dokumentarnih i eksperimentalnih filmova i Ivan Velisavljević, dramaturg i filmski kritičar.

Žiri 69. Martovskog festivala, koji je odlučivao o nagradama, radio je u sastavu: predsednik žirija Lordan Zafranović, reditelj i scenarista – Hrvatska, Hajnc Hermans, profesor dramaturgije kratkog filma – Nemačka, Milan Nikodijević, reditelj, scenarista i producent – Srbija, Đanfilipo Pedote, producent i scenarista – Italija i Dragomir Zupanc, filmski i TV reditelj – Srbija.

 

STRUKOVNE NAGRADE  69. MARTOVSKOG FESTIVALA

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI SCENARIO

Film: Volterov osmeh ili filmsko pismo francuskom prijatelju

Režija: Nikola Stojanović

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Testamentarni film jednog od najznačajnih pobornika Novog filma iz šesdesetih godina prošlog veka. Urednik Sineasta, reditelj dokumentarnih, eksperimentalnih i igranih filmova, volonter asistent Šabrolu, Godaru, Trifou, piše ispovedni lament prijatelju francuskom piscu Patriku Besonu. Nikola Stojanović nije doživeo premijeru svoga filma. Rediteljev sin, montažer Srđan Stojanović dovršio je očevo epistularno delo.

Nagradu je u ime Nikole Stojanovića primio njegov sin Srđan Stojanović. Nagradu je uručio Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.

 

 

NAGRADA ZA NAJBOLJU ANIMACIJU (Biće uručena naknadno)

Film: Pad kralja ibisa (Fall of the Ibis King)

Režija: Mikai Geronimo,  Josh O’Caoimh

Zemlja: Irska

Obrazloženje: Magično putovanje kroz emocije sa originalno kreiranim likovima i predivnim aranžmanima boja i svetlosti.

Nagradu su dobili Mikai Geronimo, Giorgia McKenna,  Josh O’Caoimh,  Charles-Henri Sanson.

 

NAGRADA ZA NAJBOLJU KAMERU (Biće uručena naknadno)

Film: Varša (Warsha)

Režija: Dania Bdeir

Zemlja: Francuska, Liban

Obrazloženje: Svako ko se vine u visine novograđenih nebodera postaje zemaljski kosmonaut. Kranista u kabini na sto metara iznad zemlje izlazi iz zemljane i psihičke teže. U teskobnom prostoru, psihodelični prizori postaju stvarni kao u pričama braće Strugacki. Kamera u ovom filmu se uopšte ne bavi dominantnom pozicijom krana, panoramom, moćnom konstrukcijom. U krupnom planu je čovek, upravljač dizalicom i njegov vapaj za oslobađanjem od okova religijskih i društvenih dogmi.

Nagradu je dobio Shadi Chaaban, direktor fotografije.

 

NAGRADA ZA NAJBOLJU MONTAŽU

Film: Duga Resa

Režija: Škart

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Grupa Škart, veoma prisutna na likovnoj sceni, specifičnog dizajna i naracije, odabrala je montažera i sineastu da organizuje njihove ideje u filmsku priču. Vladimir Šojat je primenio svoje iskustvo i znanje da ideje pletenja i ukrašavanja resama oživi u jedan nevidljivi, a opet kreativan svet, satkan od posvećenosti i mašte.

Nagradu je dobio Vladimir Šojat, montažer. Nagradu je uručio Nenad Popović, član Odbora Martovskog festivala.

 

NAGRADA ZA NAJBOLJI ZVUK / MUZIKU

Film: Razglednica

Režija: Hana Rastoder

Zemlja: Srbija

Obrazloženje: Kratki dokumentarac “Razglednica” je svojevrsni video esej, jedno veliko devojačko pismo o neostvarenoj i neizrečenoj ljubavi, koji bi bez promišljene upotrebe zvuka iskazane u a kapela otpevanoj pesmi “U Stambolu na Bosforu” bio neuporedivo siromašniji. Bez ijednog zvučnog efekta, koji bi samo upropastio postignutu atmosferu, pesma koju peva sama autorka podiže ovu priču na potpuno novi nivo, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nagradu su dobili Hana Rastoder, rediteljka, i Peter Zirbs, dizajner zvuka, koji je primio nagradu. Nagradu je uručila Aleksandra Mitrić Štifanić, članica Odbora Martovskog festivala.

 

NAGRADA ZA NAJBOLJU REŽIJU

Film: Severni pol

Režija: Marija Apčevska

Zemlja: Severna Makedonija

Obrazloženje: “Severni pol” je minimalistički film, u dobrom smislu reči, koji je iskoristio čarobnost filma kao medija i tako, možda, i nadvisio namere samih autora. Ovo ostvarenje je dokaz da je film čudo. Uz vrhunsku realizaciju sve pohvale i mladim glumcima.

Nagradu je dobila Marija Apčevska. Nagradu je u rediteljkino ime primio Miloš Ljubomirović, koproducent filma, a uručio je Darko Ković, član selekcione komisije 69. Martovskog festivala.

 

 

NAJBOLJI FILMOVI 69. MARTOVSKOG FESTIVALA PO KATEGORIJAMA

 

EKSPERIMENTALNI FILM/VIDEO ART

Film: Iznutra

Režija: Jelena Prljević

Obrazloženje: Za poetski i metaforički način na koji film oživljava čvrstu materiju i daje joj dah, kroz lakoću svetlosti i senke, u skrivenom srcu gradjevine: onom koji je drži i čini da traje kroz vreme.

Nagradu je primila Jelena Prljević, rediteljka filma, a uručio je Đanfilipo Pedote, član žirija 69. Martovskog festivala.

 

ANIMIRANI FILM

Film: Linije

Režija: Ivan Stojković

Obrazloženje: Film “Linije” ima jako ubedljivu estetiku i posebne likove, kao i zanimljiv pristup kombinovanju foto elemenata sa takozvanom “kat aut” (cut out) animacijom.

Nagradu je primio Milan Milosavljević, producent filma, a uručio je Hajnc Hermans, član žirija 69. Martovskog festivala.

 

KRATKI IGRANI FILM

Film: Olga

Režija: Vladimir Đorđević

Obrazloženje: Zbog delikatnosti, jednostavnosti i delotvornosti sa kojom nas film natera da osetimo poteškoće u prevazilaženju drevnih predrasuda u malom selu. Predrasuda koje često donose bedu i patnju celoj zajednici.

Nagradu je primio Vladimir Đorđević, reditelj filma, a uručio je Dragomir Zupanc, član žirija 69. Martovskog festivala.

 

DOKUMENTARNI FILM DO 50 MINUTA

Film: Anatomija hipomanije

Režija: Mina Vavan

Obrazloženje: Ovaj dokumentarac prati jednog veoma posebnog i zanimljivog čoveka, na veoma ličan i intiman način, i uspeva da približi publiku njemu.

Nagradu je primila Mina Vavan, rediteljka filma, a uručio je Milan Nikodijević, član žirija 69. Martovskog festivala.

 

DOKUMENTARNI FILM PREKO 50 MINUTA

Film: ŽŽŽ (Žurnal o Želimiru Žilniku)

Režija: Janko Baljak

Obrazloženje: Iako se čini da se o životu i delu jednog od najvećih umetnika preslikavanja “presnog života” na filmsko platno, Želimira Žilnika,sve zna, svaki novi film koji govori o njemu donese po nešto novo. Tako je i sa ostvarenjem Janka Baljka koje nas podseća na bolju kinematografsku prošlost ali usmerava i na budućnost kojoj je Žilnik uvek okrenut. Produkciono zahtevan film u kome su reditelj i direktor fotografije uspeli da ostanu na tragu Žilnikove prepoznatljive poetike.

Nagradu je primio Janko Baljak, reditelj filma, a uručio je Lordan Zafranović, predsednik žirija 69. Martovskog festivala.

 

MEĐUNARODNI KRATKI FILM

Film: Marko

Režija: Marko Šantić

Zemlja: Hrvatska, Srbija, Francuska, Slovenija

Obrazloženje: Kinematografija bivše Jugoslavije raspala se jednim tragičnim ratom. Prvi koji su uspostavili mostove između novonastalih država bili su sineasti. Ovaj film predstavlja sintezu skoro tridesetogodišnje saradnje kinematografija u takozvanom regionu. Film “Marko” svojom humanom porukom i vrhunskom realizacijom otvara nove prostore za kinematoografsku saradnju na prostorima bivše Jugoslavije.

Nagradu je primla Slađana Petrović Varagić, koproducentkinja filma, a uručio je Dejan Dabić, umetnički direktor 69. Martovskog festivala.

 

GRAND PRIX NAGRADA 69. MARTOVSKOG FESTIVALA

Film: Interfon 15 (Intercom 15)

Režija: Andrei Epure

Zemlja: Rumunija

Obrazloženje: Za sirov i precizan način na koji film emotivno opisuje, kroz nekoliko esencijalnih kadrova, nedoslednost u odnosu zajednce pred tragičnim događajem poput smrti, kada se dešava u blizini, ali ne pripada direktno nama. Mala galerija likova oslikava urbanu minijaturu u kojoj dominiraju sivi tonovi, uz osećaj stida i ravnodušnosti.

Nagrada će biti naknadno uručena.

 

**********************************************

Pored glavnih nagrada dodeljene su i sledeća priznanja:

Kompanija LIVING PICTURES dodelila je nagradu za kolorkorekciju i postprodukciju reditelju Danilu Lazoviću za film “Za vikend gabi Lastom u 15 do 5 sa Autokomande da ne bih plaćao peronsku 170 dinara”.

Obrazloženje: Ovo je, koliko autopoetična, toliko i sarkastična priča o autorovom domicilnom gradu Kragujevcu. Originalnim filmskim postupkom, kroz modernu “simfoniju grada”, autor se poigrava sa neobrazovanošću svoje generacije, sa brisanjem i nipodaštavanjem istorije taman koliko, istovremeno, kritički promišlja o neveseloj stvarnosti današnje Srbije.

Nagradu je u ime kompanije LIVING PICTURES uručio Dimče Stojanovski.

 

Filmski časopis “Filaž” dodelio je specijalno priznanje, posthumno, filmskom scenaristi, reditelju, kritičaru, publicisti i pedagogu Nikoli Stojanoviću. Nagradu je primio njegov sin, Srđan Stojanović, a uručio je Srđan Savić, urednik “Filaža”.

 

Žiri 69. Martovskog festivala dodelio je dva specijalna priznanja:

Specijalno priznanje filmu “Pejzaži otpora”, rediteljke Marte Popivode.

Obrazloženje: Sa snažnim osećanjem da je naša antifašistička prošlost zapretena, a ipak prisutna u oronuloj kući, zapuštenom šumarku, zaboravljenom stratištu, nevidljivom grobu neznanog junaka, autorka nas navodi na poređenje sa krajputašima i antičkim spomenicima. Svedok vremena, stogodišnjakinja, partizanka i u Aušvicu žigosana logorašica, ostavlja svoju ispovest kao amanet budućim buntovnicima.

Priznanje je primio Ivan Marković, direktor fotografije filma, a uručio je Milan Nikodijević, član žirija 69. Martovskog festivala.

 

Specijalno priznanje filmu “Jeni, malo svjetlo sa zapada” (Republika Srpska, BiH), reditelja Slobodana Simojlovića.

Obrazloženje: Ovo je film koji podseća na tragediju ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, i na humanost ljudi. To je priča o holandskoj bolničarki koja je sama došla u ratno područje da bi svestrano pomagala ljudima zahvaćenim ratnim razaranjima. Ovaj film je jedna vrsta uspešnog početka stvaranja kinematografije u Republici Srpskoj.

Priznanje su primili Slobodan Simojlović, reditelj i Snježan Lalović, producent filma, a uručio je Milan Nikodijević, član žirija 69. Martovskog festivala.

 

*****************************************

MARTOVSKI FESTIVAL – 69. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma,  trajao je od 29. marta do 2. aprila 2022. u Domu omladine Beograda.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu publici je predstavio bogat takmičarski i revijalni filmski program, a organizovane su i brojne radionice, tribine, promocije i drugi prateći programi.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

 

Deo tima Martovskog festivala

 

Fotografije: Stanislav Milojković

Komentari