U Galeriji DOB otvorena izložba Zorane Stevanović: Narativ o svakodnevnom ispričan kroz simboliku šećera

Prva samostalna izložba mlade umetnice Zorane Stevanović otvorena je 5. septembra u Galeriji Doma omladine Beograda. Njenu seriju radova nazvanu ,,Pod sjajem šećernih zvezda”, u kojima šećer zauzima glavnu ulogu, posetici će moći da pogledaju sve do 17. septembra.

Foto Stanislav Milojković

Kroz odabir šećera kao gradivnog elementa koji u sebi ima već pregršt upisanih simbola i referenci, Zorana Stevanović ispreda narativ o svakodnevnom, koje ispod površine vrvi kako introspekcijom, tako i socijalnim fenomenima. U svojim radovima umetnica koristi autentične materijale poput bombona, ali i materijale koji kroz asocijativnost prenose privid jestivosti.

Foto Stanislav Milojković

Zorana Stevanović rođena je 1999. godine u Leskovcu. Osnovne studije završila je 2022. na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Olivere Parlić, a potom Master studije 2023. na istom odseku. U svojoj umetničkoj praksi koristi se različitim medijima, poput skulpture, instalacije, crteža i performansa. Prvo samostalno izvođenje imala je 2023. godine, performansom „Valjam se u kešu“ u prostoru Flu open laba. Izlagala je na brojnim grupnim izložbama: Izložba nagrađenih studenata FLU 2022/23, Galerija FLU; 51. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Dom omladine Beograda; Masterpieces V, Galerija U10; Pogledi 2022, Galerija SKUP, Pula. Dobitnica je Velike nagrade ,,Rista i Beta Vukanović, slikari”,  za 2022/23. godinu, koju dodeljuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu.

Foto Stanislav Milojković

U Galeriji Doma omladine Beograda Zorana Stevanović, na prvoj samostalnoj izložbi, predstavila je nekoliko skulptura i jedan video rad, a na početku priprema bila je donekle skeptična po pitanju postavke zbog njene minimalnosti. Ipak, smatra da je upravo taj minimalizam postavke dosta stvari stavio u centar pažnje.  Suštinu i tematiku izložbe čine radovi koji su od šećera ili traže neku privlačnost i estetiku slatkoće i sjaja.

Foto Stanislav Milojković

Zorana ne krije zadovoljstvo s obzirom da je ,,Pod sjajem šećernih zvezda” njena prva samostalna izložba, koju je na otvaranju posetio veliki broj kolega, ali i široke publike. Umetnica kaže da su kolege i prijatelji imali uglavnom pozitivne komentare, ali, iako joj je bitno šta će o njenim radovima reći bliski ljudi, smatra da u njihovim komentarima uvek postoji doza pristrasnosti. Zato ističe da će joj posebno zanimljivo biti da čuje šta će ljudi koje ne poznaje imati da kažu o njenim radovima i kakva pitanja o postavci mogu imati.

Foto Stanislav Milojković

Radovi Zorane Stevanović, shodno njenom umetničkom maniru izgledaju fragilno, ali nikako neupadljivo. Istovremeno komuniciraju samorefleksiju umetnice koja ih stvara, ali i skrivene svetove predmeta koji se često vezuju za žensko iskustvo. U međuprostoru između materijalnosti i privida, želje i ispunjenja potrebe, kreiranja sebe i konzumiranja sebe, dela Zorane Stevanović stoje kao manifestacija navedenih tenzija.  Oslobođeni kritke i namere da nešto dokažu, radovi stoje kao samodovoljni markeri jednog fenomena u savremenom trenutku, a na posmatraču je ostavljeno da ih samo vizuelno upija.

Galerija Doma omladine Beograda otvorena je od utorka do subote u periodu od 12:00 do 21:00 sat, nedeljom od 12:00 do 18:00 sati, a ponedeljkom je zatvorena. Ulaz je slobodan.

 

 

Komentari