13. FEDIS od 3. do 5. oktobra u DOB-u, selektor Radenko Ranković

Trinaesti međunarodni Festival drama i serija FEDIS održaće se od 3. do 5. oktobra 2023. u Domu omladine Beograda. Od ove godine u okviru zvanične konkurencije za nagradu “Zlatna antena” u 15 kategorija takmičiće se TV serije iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, čime ovaj značajan festival i zvanično dobija prefiks regionalne manifestacije. 

Selektor 13. FEDIS festivala je profesor Fakultet dramskih umetnosti u penziji, magistar Radenko Ranković. Profesor Ranković je diplomirao filmsku i TV produkciju na FDU u Beogradu, gde je kasnije više decenja predavao filmsku produkciju. Autor je nekoliko knijga i naučnih radova i bio je član stručnog žirija i selektor na nekolicini srpskih i jugoslovenskih filmskih festivala.

Festival drama i serija FEDIS je prvi festival TV serija u Evropi, osnovan maja 2011. godine. Nagrada “Zlatna antena” do sada je dodeljivana više od 120 puta najzačajnijim imenima u oblasti produkcije TV serija iz Srbije i regiona.

Manifestaciju podržavaju Dom omladine Beograda, Ministarstvo kulture RS, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i druge značajne institucije.

Komentari