U Domu omladine Beograda obeležen Međunarodni dan Roma

Povodom Međunarodnog dana Roma, širom Srbije organizovan je veliki broj aktivnosti. Centralnu svečanost „Iskorak u vremenu“ u Domu omladine Beograda organizovao je Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Doma omladine Beograda i Misije OEBS-a u Srbiji. Učešće je uzeo veliki broj predstavnika državnih institucija, ambasada, međunarodnih organizacija, predstavnika medija i organizacija civilnog društva. Manifestaciju je otvorio v.d. direktora Doma omladine Beograda, Marko Stojanović.

Stojanović je poželeo dobrodošlicu svim prisutnima u ovu ustanovu posvećenu mladima i istakao da Dom omladine Beograda slavi pola veka postojanja na temeljima tolerancije, nikada ne pravivši razliku među ljudima bez obzira na njihovu boju kože, nacionalnu pripadnost niti po tome kako im se završava prezime. Marko Stojanović je izrazio želju za učestalijim viđanjima ističući da svakodnevno treba da se bavimo poboljšanjem položaja Roma, koje je pozvao da budu redovni gosti na programima Doma omladine Beograda.

Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović je svim Romkinjama i Romima u Srbiji čestitala 8. april  Svetski dan Roma. Dekadu inkluzije Roma u Srbiji obeležila je spremnost ministarstava u Vladi i romske zajednice da se zajedno i aktivno uključe u proces sprovođenja Dekade, izjavila je Paunović. Napredak je napravljen u svim oblastima, danas u Srbiji veći broj romske dece pohađa školu, obezbeđena je bolja zdravstvena zaštita, upisano je preko 20.000 pravno nevidljivih  lica u matične knjige rođenih, pokrenute su inicijative u oblasti stanovanja, u sprovođenju aktivnosti uključene su lokalne samouprave, podsetila je Paunović. Paunović je ovom prilikom  istakla da je, pored vidljivih rezultata u oblasti inkluzije Roma, pred nama i dalje veliki broj izazova i obaveza i u tom smislu Kancelarija za ljudska i manjinska prava  aktivno sprovodi aktivnosti u procesu pripreme nove Strategije za unapređenje položaja Roma za period 2015-2020 i Akcionog plana za sprovođenje Strategije. Neophodno je raditi na uspostavljanju mehanizama za bolju koordinaciju i sprovođenje politika koje su definisane u zakonima i strategijama, jačanju saradnje državnih institucija u procesu unapređivanja položaja Roma, ali i na uspostavljanju  bolje koordinacije i kontrole finansijskih sredstava usmerenih na inkluziju Roma koja se izdvajaju kako iz budžeta Republike Srbije  tako i iz donatorske pomoći. Na samom kraju obraćanja, Suzana Paunović se zahvalila Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine što je prihvatio inicijativu Kancelarije da se na današnji dan dodele nagrade desetorici najboljih romskih studenata.

Irena Vojačkova Solorano, stalna koordinatorka Ujedinjenih Nacija u Srbiji je pozdravila sve prisutne i izrazila veliko zadovoljstvo  što u ime porodice Ujedinjenih Nacija prisustvuje manifestaciji. Istakla je da sam je naziv „Iskorak u vremenu“  prkladan naziv jer njime se obraća pažnja i na prošlost, sadašnjost i na budućnost ali i na dostignuća i na patnje koje je doživeo romski narod. Ujedinjene Nacije čine velike napore i puno rade na tome da izgrade inkluzivno društvo za muškarce, žene i decu Rome ističući da je Srbija ratifikovala svaki dokument o ljudskim pravima, pa samim tim postoji i zakonska obaveza sprovođenja inkluzije. Zakonske odredbe se odnose na bilo koja prava dece, žena i osoba sa invaliditetom romske nacionalne manjine. Statistički podaci govore da veliki broj Roma, čak njih 50% živi u siromaštvu, smrtnost romske dece je duplo veća nego kod neromskog stanovništva, samo 8% njih pohađa rano obrazovanje, 63% završi osnovnu školu a tek 19% srednju školu, 54% žen romkinja između 20 i 49 godine se udalo pre 18-e godine. Upravo ti statistički podaci pokazuju da se taj točak razvoja ne okreće dovoljno brzo. Na kraju osvrnula se i na programe  i projekte koje sprovodi UN uz želju da se točak razvoja počne okretati brže.

Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, je takođe izrazio veliko zadovoljstvo zbog prisustva svečanoj proslavi. Istakao je da romska zajednica kao najveća manjinska zajednica trpi i najveću diskriminaciju. Bez obzira gde živeli  u Evropi, oni se nalaze u najvećem riziku od siromaštva, značajno više nego opšta populacija.  Naglasio je Evropska Unija čini sve da se izbori sa tim problemima i da kroz proces pristupanja  Srbije Evropskoj Uniji prati ostvarenost prava romske nacionalne manjine u Srbiji i njihov nivo integracije u društvo pominjući poglavlje 23 koje se tiče pravosuđa i mere u Akcionom planu Republike Srbije, koje Srbija treba da sprovede kako bi se poboljšao položaj Roma. EU je kroz predpristupne fondove donirala sredstva za poboljšanje položaja Roma u Srbiji i to za oblasti najvažnije za život Roma (zapošljavanje, stanovanje, zdravstvena zaštita, lična isprave, pravna pomoć). Iskoristio je priliku da pomene konkurs koji je otvoren za projekte NVO i lokalnih samouprava.

Vitomir Mihajlović, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Srbije je pozdravio sve prisutne rekavši da probleme romske zajednice treba rešavati kroz državne institucije i kroz veću integraciju Roma u javni život Srbije.

Dragoljub Acković, zamenik direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava je pozvao sve prisutne da zajedno proslave Svetski dan Roma ističući da ovaj dan treba da bude svetski dan ljudi.

Srđan Šajn, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade uključivanja Roma  se prvo obratio na romskom jeziku a zatim čestitku rekao i na srpskom posebno naglasivši da je velika odgovornost na samoj romskoj zajednici i zajedničkom radu  sa građanima Srbije na integraciji Roma jer bez odgovornosti nema integracije i napretka.

Ovom prilikom po prvi put uručene su nagrade „Zlatni točak“ za poseban doprinos inkluziji Roma u 10 kategorija i to:

•    kategorija: organizacija civilnog društva,
•    katogerija: medijska kuća / emisija,
•    kategorija: lokalna samouprava,
•    kategorija: međunarodna organizacija,
•    kategorija: ambasada,
•    kategorija: državna institucija,
•    kategorija: pojedinac,
•    kategorija: Romi,
•    kategorija: nagrada za životno delo i
•    kategorija: specijalna nagrada  za ličnost godine.

Deset najboljih studenata romske nacionalnosti na univerzitetima širom Srbije, za ostvarene rezultate  nagrađeni su lap top računarima.

Svečanoj manifestaciji prisustvovali su pored brojnih zvanica i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, ministarka zdravlja Slavica Djukić Dejanović, državna sekretarka ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politke Brankica Janković i državni sekretar minstarstva unutrašnjih poslova Vladimir Božović. Njima su ovom prilikom uručene nagrade „Zlatni točak“ za poseban doprinos inkluziji Roma..

Komentari