U DOB-u počinje novi ciklus tribina: TV SERIJE I SERIJALI

TV SERIJE I SERIJALI današnjice predstavljaju popkulturni fenomen, kako zbog svog nemerljivog auditorijuma, proširenih i ukrštenih medija u kojima se pojavljuju (internet, gaming, mobilne industrije i drugo), tako i zbog hibridizacije, kontaminacije i mutacije poznatih žanrova koju je to izazvalo. Predavanje Aleksandre Milovanović kao gosta/predavača u prošlogodišnjem ciklusu POP KULTURA izazvalo je veliku pažnju i dugu debatu. 

Tako je došlo do inicijative da ovoj temi posvetimo čitav ciklus, koji ćemo započeti predavanjem u subotu 23. februara, od 19 časova u Tribinskoj sali Doma omladine. Govoreći o fenomenu serija i serijala, Aleksandra objašnjava: “Televizijski žanrovi su od samog nastanka televizije pod jakim uticajem intermedijalnosti, intertekstualnosti i transtekstulanosti. Njihove konvencije i kodovi nastaju kopiranjem i adaptiranjem iz različitih umetnosti i medija (radija, filma, književnosti, pozorišta, muzike), ali i povratno utiču na te iste umetnosti i medije.”

“Televizijske serije i serijali najpopularnije su fikcione forme u savremenom televizijskom programu. Međutim, treba podvući razliku imeđu serija i serijala. Jedna od ključnih razlika je da serije sadrže zaokružene epizode sa relativno autonomnim linijama zapleta. Nasuprot tome, serijali sadrže kompleksne linije zapleta koje se nastavljaju kroz najmanje dve epizode, a moguće i kroz čitavu sezonu ili nadilaze čitav serijal. Zatim, serije imaju kružnu strukturu i ishod pojedinačne epizode nema nikakvog uticaja na one kasnije, i takođe, nema razlike kojim će redosledom epizode biti emitovane. U serijalu je veoma važno da se neka epizoda ne propusti, zato što ishod svake epizode utiče na dalji razvoj narativa. Tradicionalna stroga podela na serije i serijale danas je gotovo prevaziđena i zamenjena njihovim hibridnim modelom. Hibridni oblik serija/serijala ima nekoliko podvrsta, u zavisnosti od toga da li se neke od narativnih linija protežu: 1) samo na nekoliko epizoda; 2) jednu sezonu; ili 3) nadilaze celu seriju,” kaže Milovanović.

Tradicionalni narativi se jesu izmenili upotrebom i ukrštanjem novih medija: “Proces transtektualnosti i komplementarno povezivanje savremenih medija potencijalno otvara mogućnost da se tokom procesa adaptacije žanra iz jednog medija u niz drugih medija konstruišu novi žanrovski oblici koji se tokom vremena, kružeći u intermedijalnom polju, mogu javiti u prvom mediju,” navodi Aleksandra.

O ogromnom interesovanju publike i velikoj pažnji koju je izazvalo njeno gostovanje u proteklom ciklusu POP KULTURA, Aleksandra kaže: “Zahvaljujem se profesoru Aleksandru Jankoviću što me je pozvao da budem gost na njegovoj tribini. Mislim da smo svi zajedno te večeri shvatili koliko je veliko interesovanje za temu televizijskih serija. Serije se gledaju kod kuće i ne možemo znati koliko ljudi tačno prati određenu seriju. Sa druge strane, film se gleda i kod kuće i u bioskopu, tako da su tu stvari već vidljivije,” zaključuje Milovanović.

Ako pratite serije i serijale u različitim medijima, retroaktivno ili se trudite da do svojih omiljenih epizoda i novih sezona dođete downloadom, pre svih onih koji ih prate putem tradicionalnih kanala, pridružite nam se 23. februara u 19h na tribini u DOB-u!

 

 

 

Komentari