U DOB-u počinje IV BOSIFEST

IV međunarodni filmski festival osoba sa invaliditetom BOSIFEST počinje večeras revijalnim programom u 16h i svečanim otvaranjem u 18h, u Domu omladine Beograda. Tokom naredna tri dana publika će imati priliku da vidi brojna ostvarenja filmskih stvaralaca iz različitih delova sveta: Evrope, Amerike, Kanade. Direktor festivala, Darko Ivić ističe da BOSIFEST izuzetno doprinosi položaju osoba sa invaliditetom, jer ruši predrasude o njima.

 

Ideja za pokretanje BOSIFEST-a je proistekla pre pet godina kada su Marko Stojanović, sadašnji v.d. direktora Doma omladine i Ivić, povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prikazali filmove sa temom sporta i osoba sa invaliditetom.

“Tada je organizovana tribina sa gostima iz Italije, posvećena pravima osoba sa invaliditetom, nakon čega je usledila i prezentacija u Skupštini grada. Posle toga se rodila ideja da organizujem filmski festival na temu života osoba sa invaliditetom. Prvi festival je organizovan u Domu sindikata i, moram da budem iskren, bio je dosta amaterski. Međutim, nakon prvog festivala pristigao je veliki broj filmova iz Evrope, što nas je podstaklo da nastavimo dalje, da bi naredni festivali u Domu omladine, svake godine bili sve bolji i bolji. Sada je sve mnogo ozbiljnije, na četvrti BOSIFEST stižu gosti iz Nemačke, Francuske, Engleske i Srbije, što sve zajedno doprinosi da BOSIFEST nosi naziv internacionalni filmski festival“, objašnjava Ivić.     

      
Za učešće u ovogodišnjem festivalu konkurisalo je 85 filmova. Uslovi za konkurs su bili da ostvarenja ne budu starija od pet godina, da se tematika tiče života osoba sa invaliditetom, da imaju dobar kvalitet produkcije i budu u DVD formatu. O svim ostalim kriterijumima odlučuju selektor i žiri festivala koji je svake godine sastavljen od eminentnih filmskih stvaralaca.

“Selektorki Maji Miloš je dodeljen težak zadatak da od velikog broja filmova izabere najbolje, što je ona sa velikim uspehom i uradila. Izabrala je 34 filma od kojih će 14 biti prikazano u takmičarskom, a 20 u revijalnom delu. Jedan od parametra koji pokazuju interesovanje za festival je i izbor žirija koji je sastavljen od velikih poznavaoca filma. Ponosni smo što su članovi žirija reditelji: Slobodan Šijan, Srdan Golubović i Darijan Mihajlović. Mislim da su sve ovo najbolji parametri koji pokazuju interesovanje stvaralaca i autora za učešće na BOSIFEST-u“, kaže Ivić.

Pored Turističke organizacije Beograda, partner ovogodišnjeg BOSIFEST-a je i Kancelarija za mlade gradske uprave grada Beograda

 
“Naš  profesionalni tim je pored dizajnera Nikole Grivcova, koji svake godine daje vizuelni identitet festivalu, dopunjen i Bojanom Bačić, koja se pobrinula za prezentaciju festivala na Internetu, Nevenkom Grozdanović i Marijom Stanković, koordinatorima festivala, zaduženim za sve ono što jedan filmski festival čini ozbiljnim i priznatim u svetu. Takođe, pomenuo bih i Tamaru Blagojević, direktorku Kancelarije za mlade Gradske uprave grada Beograda, kao i Milana Lučića, doskorašnjeg direktora Doma omladine i ceo stručni tim ove kulturne institucije koja nas već treći put podržava, kao i Svetlanu Ivić koja me podržava od samog početka“, ističe Ivić.

Ove godine je dosta pažnje posvećeno inkluziji dece, pa će tako biti prikazana četiri animirana filma: “Macropolis”, “Mali svet”, “Tužna noga” i “Plava senka“, koji se bave ovom tematikom.
“Fokusirali smo se i na pojedince koji kroz primere poput Aka Dok Pomusa, čoveka koji je napisao najveće rokenrol hitove, u istoimenom filmu pokazuju, da se i pored invaliditeta može biti uspešan i priznat u svetu”, dodaje Ivić.

Osim projekcija filmova publika će biti u prilici da učestvuje i na javnoj tribini čija je tema promovisanje osoba sa invaliditetom kroz film i medije, a koja se održava drugog dana festivala u 18 časova. U njoj će učestvovati režiseri, gosti festivala i svi ostali učesnici.  

Tokom festivala biće otvorena i izložba fotografija koje su radile osobe sa invaliditetom kao i spot koji su zajedno radili sa volonterkom Tijanom Simonović.      

Osnivač BOSIFEST-a, Hendi centar Koloseum će nakon završetka festivala promovisati BOSIFEST po različitim gradovima Srbije i pri tome će svaki put pažnju posvetiti jednoj temi koja se tiče osoba sa invaliditetom poput autizma i cerebralne paralize.  

 

Kompletan program IV BOSIFEST-a možete videti na linku: https://www.domomladine.org/filmovi/bosifest-2013/

Komentari