BNU 2013.

Beogradska nedelja umetnosti (BNU) će se ove godine održati u periodu od 28. juna do 7. jula na nekoliko lokacija u Beogradu. Kao studentski projekat, osmišljen od strane Milice Spasojević, diplomiranog menadžera u oblasti kulture, Beogradska nedelja umetnosti je počela sve više da se razvija i obogaćuje svoj program. Svaka BNU je raznovrsnija od predhodne, iako je budžet manifestacije veoma skroman. Otvaranje Beogradske nedelje umetnosti zakazano je za petak 28. jun u 20 časova u UK Parobrod.

Veliku zahvalnost tim BNU-a duguje svojim partnerima i prijateljima poput Doma omladine Beograda i Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koji će i ove godine ugostiti učesnike edukativnog programa Beogradske nedelje umetnosti. Biće organizovano ukupno 16 besplatnih radionica iz oblasti kreativnog pisanja, stripa, fotografije, scenskog dizajna, pojma „brend”, muzike, modnog dizajna, slikarstva, elektro bugija, hip hop-a, grafita, krampa, brejk densa, vožnje rolera, vožnje skejta i vožnje BMX-a. Svi koji žele da učestvuju na nekoj od mnogobrojnih radionica, mogu da se prijave tako što će poslati svoju biografiju sa fotografijom i motivaciono pismo na mejl adresu office.bnu@gmail.com. Broj mesta na radionicama je ograničen, prijavljivanje traje do 15. juna 2013.

Prateći program Beogradske nedelje umetnosti čine modna revija „Young Walk”, SHONSKI izložba grafičkih dizajnera, kao i muzički performans studentkinja sa muzičke akademije. Važan segment ovogodišnjeg pratećeg programa čini i tribina o javnom zdravlju koju će održati eksperti iz oblasti javnog zdravlja iz Srbije i Hrvatske, u cilju edukacije mladih, prevencije rizičnog ponašanja i bolesti.

Poseban program BNU-a, osmišljen za decu predškolskog uzrasta, realizovaće se u saradnji sa predškolskom ustanovom „Dečiji dani” na opštini Stari grad. Ideja ovog programa je podsticanje razvoja kulturnih navika i potreba kod deteta  i upoznavanje roditelja sa raznovrsim aktivnostima koja prijaju deci predškolskog uzrasta.

U okviru Beogradske nedelje umetnosti, a u saradnji sa JC&Co. i opštinom Novi Beograd, 6. jula će biti održano regionalno takmičenje u ekstremnim sportovima – vožnja rolera, vožnja skejta i vožnja BMX-a.

Filmski program, pod nazivom „Beograd na krov”, fokusiran je ove godine na kratkometražni dokumentarni film. Svi koji žele da sa svojim delom učestvuju u ovom projektu BNU-a, mogu poslati svoj kratkometražni film na adresu Bulevar despota Stefana 15. Rok za prijavu na učestvovanje u fimskom programu je 15. jun 2013.

Edukativni program Beogradske nedelje umetnosti 2013

Tribinska sala – 11:30 – 13:00

Radionica fotografije

Na radionici fotografije učesnici će imati priliku da se upoznaju sa osnovama i tehnikama fotografije, kao i različitim kreativnim rešenjima koje pruža ova moderna umetnost. Radionicu će u Domu omladine voditi Nenad Prokić, član kreativnog sektora Beogradske nedelje umetnosti i jedan od osnivača fotografskog studija Štap i kanap. Cilj radionice fotografije je da se učesnicima otvori poseban umetnički pogled na svet kroz objektiv foto-aparata, koji bi istakao njihovu individualnost i kreativnost. Ovaj kurs će biti obogaćen predavanjima gostujućih eksperata iz sveta fotografije, uz čiju pomoć će polaznici realizovati svoje fotografije. Na kraju kursa će biti održana izložba radova.

 

Klub Doma omladine – 12:00-16:00

Radionica grafita

Besplatnu sedmodnevnu radionicu grafita u Domu omladine vodiće crtač grafita Stevan Šoln. Polaznici ove radionice će imati imati priliku da kroz filmove upoznaju istoriju grafita, nakon čega će uslediti praktični deo po tematici teoretskog dela. Radionice će se biti podeljene po oblastima Tagovi i Simple style, Bombing, Wild style, Karakteri, a potom će uslediti uklapanje skica za mural koji će se raditi poslednja dva dana radionice.

 

Tribinska sala – 13:00 – 15:00

Radionica kreativnog pisanja Beogradske priče 

Ova radionica je namenjena srednjoškolcima i studentima koji žele da se oprobaju u kreativnom pisanju i usput utvrde pravopis srpskog jezika. Šestodnevnu radionicu kreativnog pisanja u Domu omladine vodiće tekstopisac Aleksandar Saša Ignjatović. Svaki dan je koncipiran tako da se održavaju predavanja, vežbe i diskusije među učesnicima. Poslednjeg dana radionice svi učesnici će imati priliku da predstave svoje Beogradske priče.

 

Tribinska sala – 15:00 – 17:00

Radionica Brend kao trend, trend kao brend

Živimo u vremenu brendova, a ni sami ne znamo tačno šta je to. Šta je brend i kako nastaje možete saznati ako se odlučite da posetite radionicu Brend kao trend, trend kao brend u Domu omladine.

Ovu edukativnu radionicu će voditi gostujući predavači, mladi umetnici i preduzetnici koji će na svom primeru pokazati kako od umetničkog dela nastaje brend. Polaznici će, pored diskusije o brendiranju, moći da čuju kako se postaje lider tima i koji su kvaliteti potrebni za uspešno poslovanje.

 

Tribinska sala – 19:00 – 21:00

Radionica stripa

Ova radionica je namenjena onima koji bi želeli da saznaju nešto više o istoriji i razvoju stripa u svetu i kod nas, ali i da se oprobaju u osmišljavanju istog. Strip je umetnost koja se zasniva na pripovedanju u povezanim slikama, najčešće praćenih rečima. Moderni svetski strip je počeo da se formira u današnjem obliku u 19. veku. Među popularnim strip ikonama i junacima ubrajamo Alana Forda, Dilana Doga, Zagora, Gastona, Taličnog Toma, Asteriksa, Garfilda i mnoge druge. Poznat i kao „deveta umetnost”, strip se u mnogim zemljama tretira kao visoka umetnička forma koja se izučava na akademskom nivou. Radionica stripa će biti održana u Domu omladine, a vodiće je eminentni strip autor Vladimir Vesović, osnivač i moderator škole stripa „Đorđe Lobačev”.

 

 

Plesne radionice

Plesne radionice koje su organizovane prošle godine pod nazivom Beogradska urbana umetnost bile su veoma posećene i hvaljene. Iz tog razloga, odlučili smo da i ove godine omogućimo mladim sugrađanima da uživaju u istraživanju i kreiranju plesnih koreografija.

 

Amerikana – 13:00 – 15:00

Radionica elektobugija (electro buggy dancing)

Ovu radionicu će u Domu omladine voditi profesionalni plesač Aleksandar Lazarević, koji je prošle godine prikupio simpatije svih učesnika i članova organizacionog tima. Cilj radionice je da polaznici savladaju osnovne pokrete elektrobugija (electro buggy), osećaj ritma i opuštanja tela u ovom plesu, kao i komplikovanije pokrete ubrzanim tempom, tokom sedmodnevne radionice.

 

Amerikana – 15:00 – 17:00

Radionica hip-hop plesa

Na ovogodišnjoj radionici hip-hopa svi učesnici ce imati priliku da nauče osnovne pokrete ovog plesa i da kroz druženje i dobru muziku steknu znanje o hip-hop kulturi. Tokom trajanja radionice, polaznici će se upoznati sa istorijatom ovog plesa i razlikama između old school i new school elemenata. Ovu sedmodnevnu radionicu u Domu omladine vodiće Dragana Drapić  koja će vas naučiti šta su to loking (locking) i poping (popping) u hip-hop plesu.

 

 Amerikana – 17:00 – 19:00

Radionica krampa (krump dance)

Krump je stil plesa koji je relativno nov i nepoznat većem delu publike. Cilj ove radionice je da učesnici savladaju jedinstvene pokrete ovog plesa. Polaznici će, u toku sedmodnevne radionice u Domu omladine, naučiti osnove krampa, kao i tehnike disanja i izdržljivosti. Ovaj ples obuhvata više plesnih stilova iz hip-hop kulture, tako da od učesnika tražimo energičnost. Tehnike ovog plesa pokazaće vam jedan od vodećih plesača u Srbiji i na Balkanu, Žarko James Radovančev, koji je trenutno na čelu plesne ekipe 4 Coast Buckness.

 

Amerikana – 19:00 – 21:00

Radionica brejk densa (break dance)

Trodnevnu radionicu brejk densa u Domu omladine vodiće brejk denser Miroslav Radovančev, poznatiji kao Gufi. Polaznici će imati priliku da se upoznaju sa teorijskom osnovom i pokretima brejk densa, kao i sa pojmovima kao sto su power moves i battle.

 

Radionica demistifikacije zvuka

U okviru radionice dizajna zvuka i bit mejkinga (beat making) u Domu omladine, polaznici će imati priliku da se upoznaju sa osnovnim procesom usnimavanja, procesuiranja i finalizacije audio sadržaja, kao i alternativnim načinima produkcije zvuka. Radionica je otvorenog tipa i mogu joj prisustvovati kako profesionalci, tako i amateri koji bi kroz 3 sata i sami, i u saradnji sa mentorima, kreirali komletan muzički proizvod. Cilj radionice je razvijanje kreativnih potencijala polaznika i demistifikacija procesa nastajanja muzike od samog početka stvaranja novog autorskog dela do njegove finalizacije. Mentori radionice su Dragutin Culić, apsolvent dizajna zvuka i muzičar, Goran Vitorović, master dizajna zvuka, i muzičar Veljko Nikolić Papa-Nik.

 

Komentari