U DOB-u otvorena izložba fotografija sa Beogradskog džez festivala

U susret 28. Beogradskom džez festivalu, koji će biti održan od 25. do 28. oktobra, sinoć je u Domu omladine Beograda otvorena izložba fotografija Aleksandra Plačkova „Beogradski džez festival nekad i sad“. Publici se najpre obratio umetnički direktor BJF, Vojislav Pantić: „Ova izložba predstavlja i istoriju i ove kuće i ovog grada i Beogradskog džez festivala, a naravno i najbolje govori šta autor oseća prema džezu i koliko je spreman da uhvati ono što je bitno.“

Plačkov se bavi fotografijom od 1978. godine. Radio je kao fotoreporter za novine i časopise, a bio je i službeni fotograf Novosadskog sajma, Sineoptika, Muzeja grada Novog Sada, Novosadskog jazz festivala, Umbria jazz festivala u Novom Sadu.

„Ja sam odrastao uz ovaj džez festival. To su bili događaji vanserijske pameti. Kako nije bilo Interneta, da bih slušao džez, moralo si sesti u kola i doći na festival“, seća se autor.

Vojislav Pantić je ukazao na činjenicu da Aleksandar Plačkov beleži najbitnije trenutke džez scene kod nas već dugo godina. „On je jedan od retkih ljudi koji posećuje sve srpske džez manifestacije. Ima oštro oko i zna da uhvati momenat koji će nam kasnije tačno preneti ono što su džezeri tada radili, ali ima i izuzetan osećaj za muziku. On je jedan od retkih fotografa koji zaista razume i voli džez.“

Izložba u Domu omladine koncipirana je iz dva dela. Jedan govori o periodu Beogradskog džez festivala u socijalističkoj Jugoslaviji, dok se drugi odnosi na savremeni period. „Osamdesetih godina fotografisao sam na filmovima, i za 5 dana džez festivala, trebalo je ispucati 40 filmova. Tada je to bila jako skupa zabava, međutim danas je sve mnogo lakše. Možeš neograničeno da fotografišeš, što donosi veliko olakšanje u radu“, rekao je Plačkov.

Ljubitelji fotografije i džeza mogu pogledati radove novosadskog autora u holu Doma omladine, svakog dana od 10 do 21h, do 24. avgusta.

Komentari