Aleksandar Plačkov o džez fotografiji uoči izložbe u DOB-u

U susret 28. Beogradskom džez festivalu, u Domu omladine Beograda biće postavljena retrospektiva fotografija o domaćoj džez sceni, “Beogradski džez festival nekad i sad“, autora Aleksandra Plačkova. Izložbe će biti otvorena u utorak 7. avgusta u 19 časova, a publika će imati priliku da ove izuzetne fotografije pogleda u glavnom holu DOB-a do 24. avgusta. Kako najavljuje autor, izložba će biti podeljena na dva dela. Prvi podrazumeva crno-bele fotografije iz perioda 80-ih godina prošlog veka, a drugi će predstaviti fotografije u boji sa novijih izdanja Beogradskog džez festivala (BJF).

 

„Jedan deo govori o Beogradskom džez festivalu u socijalističkoj Jugoslaviji. Tada se fotografisalo na celuloidnom filmu i štedelo na materijalu. Drugi opet predstavlja savremenu beogradsku džez scenu, naravno fotografisanu savremenom digitalnom opremom“, kaže Plačkov.

Novosadski fotograf je vezao svoju karijeru, između ostalog i za muziku. Kako sam kaže, sa džezom se upoznao vrlo mlad, sa svega 16 godina, kada mu je rokenrol postao dosadan. „U suštini ja sam fotograf koji fotografiše razne teme i džez je jedna od njih. Međutim dok slušam džez muziku doživljavam intenzivna osećanja koja vidim i na licima muzičara koji je sviraju. Poželeo sam da ovekovečim i zabeležim, na neki način da sačuvam, sve te prelepe muzičke trenutke i tako sam počeo da ih fotografišem“, objašnjava Plačkov.     

Autor izložbe se bavi fotografijom od 1978. godine, a prvu nagradu za fotografiju dobio je samo dve godine kasnije. Radio je kao fotoreporter za novine i časopise, a bio je i službeni fotograf Novosadskog sajma, Sineoptika, Muzeja grada Novog Sada, Novosadskog jazz festivala, Umbria jazz festivala u Novom Sadu.

„Fotografijom sam počeo da se bavim sa 17-18 godina a to znači da se time bavim već skoro 35 godina. Stvari oko sebe doživljavam vizuelno i ogromna sila me je terala da to na neki način sačuvam u memoriji i zabeležim. Tako da je verovatno fotografija došla kao normalna posledica tog poriva“, govori Plačkov.
O tome koliko je Aleksandar veliki ljubitelj džeza govori i činjenica da poseduje arhivu fotografija novosadskih džez događaja u poslednjih 30 godina. Trenutno je službeni fotograf subotičkog i niškog džez festivala.
 
„Džez scena u Srbiji, na nivou domaćih muzičara, je oduvek bila kvalitetna ali i neinventivna što je uzrokovano ekonomskom neisplativošću ovog muzičkog žanra na malom terenu kao što je Srbija, a nekada i Jugoslavija. Zbog toga džez ne može brže, modernije i kvalitetnije da se razvija i napreduje u skladu sa svetskim trendovima“, komentariše Aleksandar Plačkov.

Komentari