U četvrtak u Domu omladine počinje 5. MERLINKA festival!

У четвртак 12. децембра у Дому омладине Београда почиње 5. Међународни фестивал ЛГБТ филма „Мерлинка“. Отвара га, у 17 часова, кратки немачки филм „Бекство од гравитације“ о транс жени која се труди да буде прихваћена од стране својих родитеља, док је свечано отварање заказано за 21 час пре приказивања документарца „Ја сам Дивајн“ о легенди филмова Џона Вотерса, Дивајн. Улазнице по цени од 200 динара по пројекцији су у продаји на благајни Евентима у Дому омладине Београда.

 


За пет дана колико траје фестивал припремљено је 55 кратких, играних и документарних филмова из преко 25 земаља света, међу којима ће своју светску премијеру у Београду имати филмови „Маргарите“ режисерке Мајте Рихтер из Немачке, „Живот обичног темпа“ режисера Александра С. Калезића из Србије и „Тиган“ режисера Игора Ћорића из Аустралије.


Такође треба издвојити белгијски филм „Мешани кебаб“ о младом Турчину који одлучује да живи са другим мушкарцем уместо да се ожени, турски документарац „Дете моје“ о родитељима ЛГБТ деце и њиховом активизму у Турској, грчки играни филм „Водич“ о туристичком водичу који води групу студената архитектуре кроз Атину, шпански играни филм „За 80 дана“ о љубави две пријатељице из младости између којих се јавља љубав после 50 година, израелски играни филм „Пужеви на киши“ о младом студенту кога прогони анонимно љубавно писмо које му је послао други мушкарац, немачки документарац „Ми момци са станице ЗОО“ о мушкарцима секс радницима из Берлина и многи други.

 

Фестивал ће у понедељак затворити амерички љубавни филм „Да, узимам“ о геј Британцу који губи право на боравак у Америци и одлучује да се венча пријатељицом лезбејком како би остао у земљи.

 

Ове године фестивал ће угостити режисерку кратког филма „Маргарите“ Мајте Рихтер из Немачке, режисера играног филма „Водич“ Захариаса Мавроеидиса из Грчке, режисерку документарног филма „Мушкарац на један дан“ Катарину Петерс из Немачке и асистент режисера документарног филма „Дете моје“ Бојсана Јакара из Турске.

 

За разлику од претходних година, жири „Мерлинка фестивала“ доделиће само „Доротину ципелицу“ за најбољи кратки queer филм. За ову награду такмичи се укупно 45 кратких филмова. Жири чине Драган Јовићевић, уредник културне рубрике недељника НИН, Синиша Милошевић, аутор емисије Мувиленд и Мишко Стевановић, директор издавачке куће Ред Бокс. Награду је дизајнирала креаторка Лидија Јовановић.

 

У оквиру 5. фестивала „Мерлинка“, који организују Геј лезбејски инфо центар и Дом омладине Београда, у четвртак, 12. децембра од 19:30 часова у сали Американа одржаће се јавно читање дела текста „Мерлинкина исповест“ Миладина Шеварлића. Ова монодрама је инспирисана животом Вјерана Миладиновића Мерлинке, трансвестита и секс радника који је убијен пре десет година у Београду.

 

Вјеран Миладиновић Мерлинка, по коме је и назван фестивал, постао је легендарна личност са београдских улица, пре свега улогом у филму Marble Ass“ Желимира Жилника. Монодрама је рађена према аутобиографији Вјерана Миладиновића „Терезин син“ која је издата 2002. године, а реиздата 2013. у издању Ред Бокса и до сада никада није извођена.

 

У јавном читању кој је режирао Стеван Бодрожа учествују следећи глумци: Милан Томић, Александар Трмчић и Ненад Павићевић. Улаз је слободан.

 

Продукција ове представе подржано је од стране Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије и Амбасаде Краљевине Холандије.

 

Комплетан програм 5. МЕРЛИНКА фестивала:

https://www.domomladine.org/filmovi/5-medjunarodni-festival-lgbt-filma-merlinka/

http://merlinka.com/

 

 

 

Komentari