Treći festival “SVI KAO 1” u DOB-u

Treći po redu hip hop festival “Svi kao 1” počinje u četvrtak, 7. juna u 18h u Domu omladine break-dance takmičenjem. Ovogodišnji program podrazumeva nastavak tradicije promovisanja hip hop kulture kroz muziku i ples. Predrag Vukčević, jedan od organizatora festivala, ističe da je prvobitna ideja organizovanja jednog ovakvog festivala bila da ljubitelji ove muzike imaju jedan datum godišnje kada će se svi okupiti, slaviti hip hop kao nešto što životima mnogih daje smisao i pokušati da nenametljivo probude pobednički duh hip hopa i u ostatku društva.

Vukčević smatra da je hip hop izuzetno razvijen i popularan pravac u Srbiji, kao i da je cilj festivala – očuvanje tradicije, kako lokalne, tako i globalne, ali i podrška svim novim, aktuelnim stilovima koji su u duhu hip hop kulture”: “Hip-hop kultura je veoma raširena u Srbiji i slobodno možemo reći da, generalno gledano, ne zaostajemo za drugim zemljama sveta. Naravno, neke discipline – odnosno ,,elementi“, kako bi se reklo hip hop žargonom – razvijeniji su više, neki manje. Sve u svemu, možemo reći da hip hop kultura od prve polovine 80ih, kada se pojavila na našim prostorima, doživljava konstantnu ekspanziju i da je danas najšire prihvaćena mladalačka kultura“.

U odnosu na prethodne dve godine, kada je festival trajao dva dana, ove godine će svi ljubitelji hip hopa imati priliku da uživaju u programu čak pet  festivalskih dana. Nakon Kurtis Blow-a i DJ Tomekk-a, ove godine gosti festivala su kultna imena njujorške rap scene 90-ih – Afu-Ra i grupa Onyx. Pored MC i break-dance takmičenja, festival će organizovati i niz tribina, DJ radionica itd. Popularnost break-dance iz dana u dan raste, a to je sve zahvaljujući onima koji promovišu ovu vrstu plesa.

“Klinci su ti koji, nezavisno od životnih okolnosti, svojom strašću i stilom uspevaju da nateraju ceo svet da ih gleda. Dalje, kako nam iskustvo pokazuje – bilo da dobijaju podršku ili naprotiv, bivaju gušeni od strane vlasti, medija, korporacija, organizacija – ti klinci razvijaju izraze i prenose sledećoj generaciji svoja znanja, vrednosti, stilove i tako je već 40 godina koliko hip hop kultura postoji. Jednostavno, hip hop je jedna velika priča mladih ljudi koja ne može i neće da stane“, ističu organizatori festivala.

Festival će se održavati u pet dana, raspoređenih u tri vikenda – od 7. juna kada počinje break-dance takmičenje, preko muzičkog programa u Depo Magacinu 14. i 15. juna, a završni dan biće 22. jun kada će se u Skejt parku na Ušću okupiti brojni skejt i BMX takmičari. Ulaz na sve događaje, osim muzičkog, je besplatan.

      

Komentari