Svetska premijera dokumentarca “NEHRU – SAVSKI GETO” na 70. Martovskom festivalu

Svetska premijera dokumentarnog filma „Nehru – Savski geto“ (2022. / 69’ 10’’), biće održana u okviru 70. Martovskog festivala 30. marta od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Scenarista i reditelj filma je Milan Todorović Tenera, a ovo ostvarenje posvećeno je delu Bloka 45 na Novom Beogradu i specifičnoj potkulturi tog kraja, tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

 

Kroz sećanja glavnih aktera o košarci, muzici i fudbalu, predstavlja nam se specifičnost ovog jedinstvenog kraja zvanog SAVSKI GETO. Uključen je i materijal sniman super 8mm kamerom iz 1990, kada se u kraju održavao veliki košarkaški turnir na kome su učestvovali mnogi današnji glumci pre rata.

U filmu se pojavljuju Boško Šaranović Čaba, Zoran Rapajić Rapa, Aleksandar Simić Mosi, Aleksandar Antonović Sašinka, Zoran Stefanović Klindža, Miša Petrović Lezbejka.

Milan Todorović Tenera je scenarista i režiser dokumentarnih filmova. Napisao četiri scenarija za igrane filmove na engleskom jeziku („London Raspućin“, „Legionar iz Sohoa“, „Živ ili mrtav“, „Pisma od Dženi“) i režirao tri dokumentarna filma („Srpski samuraj na dva točka“, „Spale sa Zvezdare – rođen među mašinama“, „Nehru – Savski geto“) . Bivši biznismen i izdavač, motociklista dugoprugaš.

Foto: Margita Rapajić

**************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari