[70. MARTOVSKI FESTIVAL] Promocija izdanja: SRPSKI ANIMIRANI FILM 5

U okviru 70. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma biće predstavljeno peto izdanje posvećeno animiranim ostvarenjima srpskih autora, koja su nastala u periodu od 1993. do 1999. godine. Izdavači su Martovski festival i Jugoslovenska Kinoteka, pokrovitelj je grad Beograd, a urednici izdanja su Božidar Zečević i Rastko Ćirić. Publika će imati priliku da u petak, 31. marta od 17 časova u sali Amerikana DOB pogleda filmove i prisustvuje razgovoru sa urednicima izdanja. 

 

Pored petog poglavlja istorije srpskog animiranog filma, izdanje će sadržati i prva četiti  dela retrospektive srpske animacije, koja zajedno obuhvataju period od 1925. do 1999, ukupno 74 godine – od najstarijih pronađenih animiranih materijala u Srbiji, pa do kraja 20. veka. Svi filmovi su iz Arhiva Jugoslovenske kinoteke i većina je prenesena sa 35 mm filmske trake. Zahvaljujući ljubaznosti upravnika Arhiva Aleksandra Erdeljanovića bio je omogućen pregled većeg broja filmova prilikom selekcije. Prva četiri izdanja bila su prezentovana na diskovima, koji su danas već tehnologija prošlosti. Uz dodatno restauriranje, svi izabrani filmovi iz produkcije 20. veka, smešteni su na jedan medijski nosač, USB disk, koji je prihvatljiviji za današnje korisnike. Ovo izdanje sadrži 68 filmova u ukupnom trajanju od 357 minuta, što je maratonski program od šest sati animacije.

 

SRPSKI ANIMIRANI FILM 5 (1993–1999)

Tokom devedesetih, pored Dunav filma koji nastavlja sa produkcijom animacije, Bikić studio obeležava ovaj period kontinuiranom proizvodnjom reklamnih filmova i animiranih serija za strane producente. Pored reklama, serija i špica, Studio je uvek pružao šansu kolegama da iskažu svoju kreativnost i izrade svoje autorske filmove, što u drugim velikim stranim studijima nije bio slučaj. U Bikić studiju nastalo je 38 autorskih filmova najrazličitijih usmerenja koji su osvojili dvadesetak nagrada samo na Martovskom festivalu. Najambiciozniji projekt Bikić studija bio je „Kapetan Džon Piplfoks“, koji je trebalo da bude prvi srpski dugometražni animirani film, ali je ostao nedovršen i samo u obliku trejlera. Studio se gasi 1998. godine smrću Veljka Bikića. Dunav film 1996. osniva Školu Dunav filma, koja će trajati deset godina, do 2006. kad će se Dunav film ugasiti, u kojoj će svoju karijeru započeti nekoliko važnih imena srpske animacije.

Rastko Ćirić

 

FILMOVI:

 

BIG BENG / BIG BANG (Bikić studio, Beograd / Darko Perović / 1:55 / 1993.)

KRST, KVADRAT, KRUG KAZIMIRA MALJEVIČA / THE CROSS, THE SQUARE, THE CIRCLE BY KAZIMIR MALEVIC (Bikić studio, Beograd / Veljko Bikić / 3:30 / 1993.)

L’GRAND GINJOL / L’GRAND GUIGNOL (Dunav film, Beograd / Nikola Majdak / 4:25 / 1993.)

PRTKO / FARTY (Dunav film, Beograd / Rastko Ćirić / 3:05 / 1993.)

VOLIM JE JA – VAMPIRI / I LOVE HER – VAMPIRI (FDU & Revision, Beograd / Dušan Varda i Dragan Nikolić / 1:25 / 1993.)

MEMENTO MORI (Bikić studio, Beograd / Ranko Radovanović / 6:15 / 1994.)

A­1 (Bikić studio, Beograd / Nedeljko Ubović / 2:00 / 1994.)

RAJ / PARADISE (Bikić studio, Beograd / Nedeljko Ubović / 1:50 / 1994.)

100 GODINA JEDNOG VEKA / 100 YEARS OF THE CENTURY (Bikić studio, Beograd / Miroslav Lj. Jelić / 7:00 / 1995.)

SVETLOST U A ­DURU / LIGHT IN A ­MAJOR (Avala film, Beograd / Rastko Ćirić/ 5:05 / 1995.)

PONTIUS PILATUS SECUNDUS / Jugoslavija film i Zastava film, Beograd / Nikola Majdak / 3:05 / 1995.

Trejler KAPETAN DŽON PIPLFOKS / CAPTAIN JOHN PEOPPLEFOX trailer (Bikić studio, Beograd / 3:45 / 1996.)

SIC TRANSIT GLORIA.../ Bikić studio, Beograd / Miroslav Lj. Jelić / 6:00 / 1997.

NEVIDLJIVE I SLABO VIDLJIVE ŽIVOTINJSKE VRSTE / INVISIBLE AND POORLY VISIBLE ANIMAL SPECIES (Dunav film, Beograd / Rastko Ćirić / 5:50 / 1998.)

PISMA ČITALACA / LETTERS TO THE EDITOR (Bikić studio, Beograd / Deana Šrajber / 8:55 / 1998.)

PANDORINA MUZIČKA KUTIJA / PANDORA’S MUSIC BOX (Shwoong & Bikić studio, Beograd / Autorska grupa Shwoong/ 2:32 / 1999.)

Total 65:00

*************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari