Festivalska premijera filma “PEČAT BRAĆE LJUBAVIĆA” na 70. Martovskom festivalu

U okviru 70 Martovskog festivala biće održana festivalska premijera dokumentarno-igranog filma „Pečat braće Ljubavića“ (2022. / 54′ / Republika Srpska, BiH) u režiji Slobodana Simojlovića. Ovo ostvarenje, snimljeno u koprodukciji Kinoteke Republike Srpske i Radio-televizije Republike Srpske, govori o prvoj štampariji na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine. Na programu je 30. marta od 21 čas u sali Amerikana Doma omladine Beograda, u sklopu celine „Regionalna panorama“.

 

U vreme otomanske okupacije balkanskih prostora, braća Đurađ i Teodor Ljubavić 1519. godine odlaze u Veneciju kako bi naučili štamparski zanat i kupili ćiriličnu štamparsku presu. Prolaze kroz niz iskušenja, od četrdesetodnevnog karantina u Veneciji, do neizvesnog puta punog opasnosti pri povratku. Te, 1519.  godine, braća Ljubavići štampariju donose u manastir Sopotnica kod Goražda i počinju da štampaju crkvene knjige: psaltir, molitvenik i služavnik. Bila je to prva štamparija na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine, i druga na prostoru gde žive Srbi, nakon Cetinjske. Time počinje era pisane pismenosti kod Srba na prostoru tadašnje Bosne i Huma. Štamparija je radila 4 godine, a potom, najverovatnije zbog pritiska turskih vlasti, biva premještena u Trgovište u Rumuniju.

Scenario su napisali Snježan Lalović, koji je i producent filma, i Slobodan Simojlović. Uloge tumače Đorđe Racković, Zoran Todorović, Nemanja Popović, a narator je dr Biljana Samardžić.

Slobodan Simojlović, reditelj, scenarista i producent, rođen je 1968. u Beogradu, gde je i diplomirao na FDU. Od 1993. do danas reditelj je i scenarista više od stotinu dokumentarnih, etnoloških i dečijih filmova nastalih u produkciji Radio-televizije Srbije, EBU (Evrovizije), TV Novi Sad, Kinoteke Republike Srpske, Alternativne Televizije i više privatnih producentskih kuća . Mnogi od ovih filmova, pored festivalskih projekcija, prikazivani su i na javnim servisima u Evropi i Japanu. Dobitnik je nagrada na festivalima u Meksiko Sitiju, Pekingu, Beogradu, Berlinu, Jahorini, Kučevu, Somboru i Sremskim Karlovcima.

Foto: Andrej Simojlović

**************************

Martovski festival – 70. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, biće održan od 28. marta do 2. aprila 2023. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja. Jedan od najstarijih filmskih festivala u Evropi i svetu ove godine trajaće 6 dana i biće u znaku velikog jubileja, obeležavanja 70 godina od osnivanja, kakvog do sada nije imao nijedan filmski festival u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

**********************************************

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda.

Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Austrijski kulturni forum, Zastava film, Filmske novosti, Francuski institut u Beogradu, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari