[69. MARTOVSKI FESTIVAL] Predavanje o interaktivnom filmu

Poslednjeg dana 69. Martovskog festivala,  dr um. Branka Bešević Gajić, filmska i TV rediteljka, održaće predavanje o interaktivnom filmu na primeru dugometražnog filma „Odluka“, prvog interaktivnog filma na Balkanu koji se bavi problemima partnerskog nasilja

Foto: Zoran Krstić

 

U ovom umetničkom radu autorka se bavi problemom partnerskog nasilja nad ženama na Balkanu, sa ciljem da analizira trenutno stanje, probleme, ali i način rada državnih institucija koje su nadležne za ova pitanja. Biće predstavljeni rezultati njenog trogodišnjeg istraživanja tokom doktorskih umetničkih studija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek Digitalne umetnosti, sa fokusom na filmskoj režiji u digitalnom mediju, koja mora ispuniti određene zahteve i postići određene ciljeve.

 

Branka Bešević Gajić (1982)

Nagrađivani filmski i televizijski reditelj, dramski i audio-vizuelni umetnik, doktor umetnosti, kreativni producent i scenarista. Završila je diplomske master studije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pod mentorstvom profesora Gorana Pekovića, diplomskim-master filmom „Dom anđela“, za koji potpisuje scenario i režiju, i postala pionir forenzičkog trilera. Debitovala je sa filmom „Lauš“, koji kroz prizmu tragičnog trenutka osvetljava najmračnije tajne naše bliske prošlosti i tragedije jednog zlog vremena. Osvajala je nagrade za scenario i režiju na internacionalnim filmskim festivalima. Doktorski umetnički rad posvetila je filmskoj režiji u digitalnim medijima. Pod mentorstvom profesora dr um. Ivana Pravdića i dr Sonje Marinković snimila je interaktivni igrani film na temu partnerskog nasilja, koji je odbranila na Univerzitetu umetnosti u Beogradu. Kao filmski reditelj ima status samostalnog umetnika, član je Udruženja filmskih umetnika Srbije.

 

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.  

Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Prijatelj festivala: LUKOIL SRBIJA.

Festival su podržali: Austrijski kulturni forum, DPC, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda, Turistička organizacija Srbije.

Komentari