SVEČANO OTVARANJE IT KUTKA DOMA OMLADINE BEOGRADA 11. DECEMBRA

Dom omladine Beograda početkom 2014. godine, u kojoj obeležava važan jubilej – 50 godina postojanja i rada sa mladima i za mlade, otvorio je IT kutak u test fazi. U završnici ove jubilarne godine, Dom omladine Beograda u četvrtak 11. decembra u 13 časova, otvara vrata IT kutka u punom sjaju, i na raspolaganje omladini za učenje i usavršavanje, stavlja najsavremeniju opremu i raznovrsne programe.

Na svečanom otvaranju IT kutka, u holu ispred sale Amerikana, prisutnima će se obratiti Rajan Roulands, savetnik za odnose s javnošću Ambasade SAD u Srbiji i Marko Stojanović, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda.

IT kutak Doma omladine Beograda je novi prostor u okviru Doma omladine Beograda koji se fokusira na obrazovanje mladih na poljima informatike, dizajna, elektronike, nauke, tehnike i modernih digitalnih umetnosti. Kroz brojna predavanja, edukativne i kreativne radionice, IT kutak pruža mladim ljudima priliku da steknu kako osnovna, tako i napredna znanja iz navedenih oblasti i to potpuno besplatno.

Na samom otvaranju IT kutka, 11. decembra u Domu omladine Beograda biće održano nekoliko besplatnih radionica za mlade, a biće postavljeno i nekoliko interaktivnih instalacija. Tom prilikom predstaviće se i tim studenata Univerziteta Singidunum koji je, sa svojim projektnim zadatkom na temu marketinških komunikacija IT kutka Doma omladine Beograda, odneo pobedu na nedavno održanom „Danu marketinga“.

 

Potpuno nova radionica “Kreativna elektronika” će na mesečnoj bazi obrađivati teme iz različitih oblasti elektronike. Radionica je zasnovana korišćenju nove opreme za modularnu elektroniku, mikrokontrolera i razlčitih senzora koji stvaraju fuziku digitalnog, analognog i realnog. Pored radionice kreativne elektronike na otvaranju će se održati i ciklus veoma popularnih radionica “Napravi svoju žurku” i “Vizuelno igralište”, radionice namenje zainteresovanima za puštanje muzike, kao i za one zainteresovane za rad na vizuelizacijama, prostornom mapiranju i animaciji.

 

Za vreme trajanja radionica biće izloženo nekoliko interaktivnih instalacija koje će biti izložene u prostoru IT kutka. Ove interaktivne instalacije radovi su lokalnih umetnika i napravljene isključivo koristeći opremu identičnu onoj koja je pristigla u Dom omladine Beograda. Interaktivna instalacija “Dan D” koristi infracrveni senzor pokreta kako bi registrovao pokrete ruke posetilaca, i na taj način vas vodila kroz animaciju na ekranu. Interaktivna instalacija “kEtra” je digitalna verzija i softverska adaptacija video sintisajzera koji je napravljen sedamdesetih godina prošlog veka od strane dva inženjera Stiva Ruta i Bila Etre. 3D prostorna kamera će snimati prostor i na ekran puštati iskrivljenu percepciju stvarnosti koja će se po različitim parametrima menjati u vremenu. Interaktivna instalacija “Voćni klavir” je naizgled namenjena mlađoj publici jer predstavlja instrument nalik klaviru sačinjen samo od voća. Sviranje na voću može biti veoma zabavno, ali će tema budućih radionica IT kutka biti takođe i kako doći do toga da “voće prosvira”. Nakon kratkog predstavljanja instalacija, posetioci će moći i da isprobaju i vide moć mikrokontrolera na delu, kao i rad 3D štampača i 3D skenera koji će štampati model logoa Doma omladine Beograda.

 

U dosadašnjem radu IT kutak je fokus imao na popularizaciji i pružanju osnovnih i naprednih obuka na poljima filma, fotografije, muzike, novih medija, 3D prostornog mapiranja, video i audio produkcije, ali je i posebna pažnja obraćana i bezbednosti na internetu, kao i kompjuterskoj pismenosti. U periodu od marta do novembra 2014. godine realizovano je preko 20 različitih radionica i kurseva, u više od 100 ciklusa na nedeljnoj, mesečnoj ili višemesečnoj bazi. IT kutak je nedavno dobio donaciju Američke ambasade koja je omogućila značajno širenje oblasti delovanja rada kutka. Sada smo opremljeni modernim “gedžetima”, infracrvenim senzorima pokreta, 3D senzorima, mikrokontrolerima različite namene, video kamerama, novim računarima, opremom za kreativnu eletkroniku, ali i 3D štampačem i 3D skenerom. IT kutak ima kapaciteta da omladini pruži paket raznih iskustava i znanja koja im u toj formi nisu dostupna nigde u zemlji, i to potpuno besplatno. Pokrenuta je saradnja sa fakultetima, organizacijama i stručnim pojedincima koji su voljni da prenose znanje mladima.

IT kutak, nakon programa radionica i instalacija koji će biti predstavljeni na svečanom otvaranju, pokreće nove radioničarske programe i u narednom periodu imaće još bogatiju ponudu radionica, kurseva, predavanja, ali će u isto vreme biti i mesto okupljanja raznih grupa okupljenih oko zajedničkih tema u vezi sa informacionim tehnologijama, umetnosti novih medija i naučnog istraživanja.

 

Dom omladine Beograda poziva sve zainteresovane da se prijave na besplatne radionice u IT kutku, da pošalju svoje predloge, startap projekte ili da se pridruže timu predavača, putem mejla it@domomladine.org. Sve informacije o programu IT kutka dostupne su na sajtu www.domomladine.org.

IT kutak Doma omladine Beograda su podržali: Ambasada SAD u Beogradu, Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Telekom Srbija, firma Macola.

Komentari