[INTERVJU] Aleksa i Veljko, Vizelj: “Na sceni je više bendova nego publike”

Perspektivni, alternativni sastav Vizelj nastupiće zajedno sa bendovima Sharks, snakes & planes i Bolesna štenad u subotu, 13. decembra, u 21 čas u Domu omladine Beograda. Povodom zakazanog koncerta, popričali smo sa članovima Vizelja, Aleksom Nedićem (bas/vokal) i Veljkom Milinkovićem (gitara) o bendu, muzičkim uzorima i srpskoj alternativnoj muzičkoj sceni.

Ulaznice su u prodaji preko Eventim mreže, kao i u Felix Shopu (TC Sremska). Cena u pretprodaji iznosi 400 dinara, dok će na dan koncerta biti 600 dinara.

    
Aleksa nam je otkrio kada je nastao Vizelj: “Bend je nastao 2012. godine kao duet, vremenom se skupljala ekipa i zvanično početkom 2013. godine počinjemo sa radom. Mi smo zapravo četiri klinca koji žele da „praše“ dobru alternativu u vremenu hevi metala i narodnjaka.“

Gitarista Veljko podelio je sa nama „pravilo“ o pisanju pesama kog se Vizelj drži: „Teme koje obrađujemo su raznovrsne i ne postoji tema koja se provlači kroz većinu naših pesama. Jedino pravilo kojeg se držimo pri pisanju je to da ne pišemo socijalno ili politički angažovane pesme, zato što je scena trenutno zasićena takvim temama i zato što verujemo da rokenrol treba da bude način bekstva iz realnosti, a ne sredstvo podsećanja na istu.“

 

Imate li muzičke uzore?
Aleksa:
Imamo muzičke uzore iz šezdesetih i sedamdesetih godina, kao što su 13th floor elevators, Džimi Hendriks, rani Pink Flojd i naravno Bitlsi kao, subjektivno, najbolji bend svih vremena. Tu se nađu i nešto moderniji alternativci, kao što su Franc Ferdinand i Tame Impala. A što se tiče bendova koje najčešće slušamo, uvek se nađu već spomenuti i na osnovu njih istražujemo muziku svakodnevno i tako često naletimo na nešto novo. Može se reći da imamo prilično širok spektar uticaja iz najrazličitijih žanrova.

 

Kako će izgledati vaš nastup u Domu omladine Beograda?
Veljko:
Naš nastup u Domu omladine Beograda će biti kratak, energičan i bez puno praznog hoda. Potrudićemo se da „isprašimo“ kroz repertoar i da ostavimo publiku u pozitivnom šoku.

Kakva je vaša saradnja sa bendovima Sharks, snakes & planes i Bolesna štenad?
Aleksa:
Sa Bolesnom Štenadi prvi put sviramo, što ne znači da je to i poslednji put. A što se tiče Sharksa, imamo kratku istoriju. Nastupali smo već zajedno na nekoliko festivala. Njihov gitarista Ivan Petrović je naš producent i snimatelj. Na njih gledamo kao na iskusnije kolege ili kao na stariju braću u poslu.

 

Kakva je, po vašem mišljenju, srpska muzička scena? Koje domaće sastave najradije slušate?
Veljko
: Na sceni ima više dobrih bendova nego što ima publike. Puno odličnih autorskih bendova ne može da izađe iz faze sviranja po malim klubovima pred par desetina ortaka zbog potpune nezainteresovanosti publike, koja će radije sedeti kod kuće i slušati isti album Guns & Roses po dvadeseti put, nego što će izaći na svirku u potrazi za nekim novim i interesantnim bendom.

Aleksa: Od domaće scene svakako pratimo Sharks Snakes & Planes, nađu se tu KKN, Jarboli, Repetitor, Kristali i Darkwood Dub. Iskoristićemo priliku i da preporučimo dva benda koje nemate prilike još uvek da čujete po medijima i na TV-u, a to su garažni rok bend Šajzerbiterlemon i pank rok bend Kontraudar. Obratite pažnju na njih.

Veljko i Aleksa su nam za kraj preporučili rokenrol albume koje bi svako morao da čuje. Veljkov izbor čine Death Grips – No love deep web, Tom Waits – Rain Dogs i Captain Beefheart – Trout Mask Replica. Aleksa preporučuje Japan – Tin Drum, Pixies – Doolittle i Sonic Youth – Daydream Nation.

 

 

Komentari