STOP! – KRŠENJU LJUDSKIH PRAVA

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. decembra 2013. godine, WAKE UP production u saradnji sa Domom omladine Beograda, E.T.M. produkcijom i Teatrom DODIR, organizuje kampanju “STOP!- kršenju ljudskih prava”, koja započinje toga dana specijalnim tematskim programom u Domu omladine. ULAZ JE SLOBODAN!

Opšti cilj STOP! kampanje je skretanje pažnje javnosti na porast nasilja među mladima.

Posebni ciljevi su usmereni na podizanje svesti stručne javnosti o ovim problemima, kao i na jačanje osećaja lične odgovornosti u procesima donošenja odluka koje imaju uticaja na budućnost dece i omladine. Kampanja će se odvijati kroz nekoliko faza u periodu decembar 2013.- februar 2014.

Programski sadržaj prve faze STOP! kampanje predstavlja svojevrstan kreativni apel umetnika upućen pre svega mladima a onda i roditeljima, profesorima, nastavnicima kao i političkoj eliti koja utiče na kreiranje i donošenje odluka koje se tiču mladih.

Program kojim 10. decembra 2013. u Domu omladine Beograda, započinje STOP! kampanja, čine sledeći dogadjaji: pozorišna predstava za decu “STOP!-nasilju”, turnir u društvenoj igri “Ne ljuti se, čoveče”, projekcija filma “VIRUS” i tribina na temu Vršnjačkog nasilja i diskriminacije.

Satnica
11:00 – 11:45  velika sala
“STOP! NASILJU” – predstava za decu
Autor i reditelj: Dragan Petrović – Surep
Igraju: Katarina Dimitrijević – Mačka u čizmama, Marina Popović – Veštica, Nebojša Đorđević – Mornar Popaј, Dragan Petrović Surep – Pisac.
Inspicijent: Vesna Petrović
Muzika: Marko Stojković

12:00 – 12:45   hol ispred velike sale
ČOVEČE, NE LJUTI SE! – turnir
Klovn i mađioničar animiraju decu koja se ne takmiče

12:45 proglašenje pobednika

13:00 – 14:30  velika sala
KAKO SU DECA? – tribina
Tema: Vršnjačko nasilje i diskriminacija
Govore: Gorica Popović – glumica, Dragana Vučković – Centar za integraciju mladih, Nebojša Đorđević – glumac, Dragan Rolović – direktor Zavoda za vaspitanje dece i odraslih
Tribinu moderira: Mila Muškinja  – konsultant za dečija prava

14:30  velika sala
Projekcija kratkog igranog filma VIRUS
Uloge tumači veći broj debitanata, uz podršku iskusnih kolega Gorice Popović, Ljubomira Bandovića, Bore Nenića, Marka Živića. Reditelj je Miša Zorović, a scenarista Marko Stojanović.
 

Opis programa
“STOP! NASILJU” – predstava za decu
Pozorišna predstava za decu STOP! NASILJU spada u angažovano pozorište. Veoma je edukativna i zabavna i podstiče decu da budu bolja i humanija. Pisana u stihu, nastala je uz stručnu opservaciju pedagoga, vaspitača, učitelja i nastavnika i odgovara percepciji dece uzrasta od tri do deset godina.
Iz čarobne knjige, u prostor piščeve sobe, deo njegove mašte, izlaze junaci iz različitih dečijih bajki. Mornar Popaj, Veštica iz bajke Ivica i Marica, Mačak u čizmama iz istoimene bajke. Svako od prisutnih junaka poseduje po neki nestašluk i sklonost ka nasilju. Pisac pokušava da im ukaže na te nestašluke, koji često prouzrukuju i samo nasilje, kako bi deci preneli što zdraviju poruku. Uz niz komičnih zapleta, svako od junaka pokušava da objasni deci svoje nasilne trenutke i koliko oni štetno deluju na osobu na kojoj se nasilje primenjuje…
Autor i reditelj: Dragan Petrović – Surep
Igraju: Katarina Dimitrijević-Mačka u čizmama, Marina Popović – Veštica, Nebojša Đorđević – Mornar Popaј, Dragan Petrović Surep – Pisac.
Inspicijent: Vesna Petrović
Muzika: Marko Stojković

KAKO SU DECA? – tribina
Tema: Vršnjačko nasilje i diskriminacija
Govore: Gorica Popović- glumica, Dragana Vučković – Centar za integraciju mladih, Nebojša Đorđević – glumac
Tribinu moderira: Mila Muškinja  – konsultant za dečija prava
Projekcija kratkog filma VIRUS
Nasilje se prenosi poput virusa, sa osobe na osobu, ne samo direktnom fizičkom interakcijom, već i samom činjenicom da se osoba nalazila u prisustvu neke vrste nasilja ili nasilnih osoba. Scene u filmu teku unazad, da bi se došlo do samog uzroka, a on je u porodici, kako tvrde reditelj Miša Zorović i scenarista Marko Popović  , jer svo nasilje koje pojedinac nosi potiče iz kuće.
Uloge tumači veći broj debitanata, uz podršku iskusnih kolega Gorice Popović, Ljubomira Bandovića, Bore Nenića, Marka Živića.
 

Zahvaljujemo na saradnji: Centru za integraciju mladih, OŠ “Ruđer Bošković”, Zavodu za vaspitanje dece i omladine – Beograd, Midžor filmu

Komentari