U DOMU OMLADINE BEOGRADA POSTAVLJENA PRVA INDUKTIVNA PETLJA ZA OSOBE SA OŠTEĆENIM SLUHOM!

Povodom obeležavanja 3. decembra,  Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, v.d. direktora Doma omladine Beograda Marko Stojanović izjavio je: „Dom omladine Beograda je uvek bio kuća svih omladinaca. Vodeći se tom idejom, tokom rekonstukcije konstruisane su posebne rampe i liftovi za osobe u kolicima.

Nastavljamo da se opremamo kako bi Dom omladine Beograda bio dostupan i jednako gostoljubiv prema svima. Letos smo počeli da stavljamo natpise na Brajevoj azbuci za osobe oštećenog vida, a sada smo montirali i prvu od nekoliko induktivnih petlji, koje osobama oštećenog sluha omogućavaju  da prate naše sadržaje. Ovim putem ih sve pozivamo da dolaze na naše programe i u njima aktivno učestvuju.

 

Lično sam, od početka svoje karijere koja traje više od 20 godina, bio posvećen humanitarnom radu i mladima koji su ne svojom voljom, pomereni na marginu društva. Čast mi je da radim u kolektivu u kojem su sve kolege posvećene stvaranju jednakih mogućnosti osobama sa invaliditetom i drugim ugroženim grupama. Samo uz empatiju, solidarnost i ljudskost naše društvo ima budućnost.“

 

Prva radionica na kojoj će nam se u tribinskoj sali Doma omladine Beograda organizovano pridružiti osobe oštećenog sluha, zakazana je za četvrtak, 5. decembar od 11 časova. Tema je „Turistički vodič i griter – Beograd turistička destinacija“. Jednodnevni seminar, na kojem će se pričati o poslovima turističkog vodiča i gritera, namenjen je učenicima srednjih škola, viših škola, fakulteta i svim ostalim zainteresovanim od 15 do 25 godina.  Seminar će voditi Lana Gunjić, diplomirani turizmolog. Radionici će prisustvovati i grupa učenika iz Škole za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“. U pitanju je prva vaspitno-obrazovna ustanova u Beogradu koja je posvetila izuzetnu pažnju i problemu dece sa kohlearnim implantima.

 

Dom omladine Beograda se ponosi činjenicom da je većina naših programa dostupna osobama sa invaliditetom, koje pozivamo da nam se pridruže i iskoriste mogućnost praćenja naših sadržaja svakog dana u godini!

 

Dom omladine Beograda, kulturni i obrazovni centar, koji se bliži značajnom jubileju – 50. godišnjici postojanja i rada (1964-2014.), nastoji da u svom radu ispunjava i društveno odgovornu misiju, kroz različite aktivnosti i inicijative. Ravnopravno učešće u svim segmentima života, samim tim i u kulturnim  i obrazovnim programima, neophodno je omogućiti svim građanima.

 

Dom omladine Beograda priprema i realizaciju seminara audio-deskripcije za dramske umetnike i defektologe, koji će se osposobiti da sve scenske i vizuelne događaje približe osobama oštećenog vida. Takođe, narednom periodu planirni su kursevi gestovnog jezika za zaposlene u Domu omladine, ali i za sve zainteresovane građane, kako bi se osposobili za lakšu komunikaciju sa osobama oštećenog sluha.

Komentari