Štiks i Nedeljković u završnici 2. BFEK-a

Igor Štiks, čiji je roman Elijahova stolica preveden na šest evropskih jezika i pretočen u višestruko nagrađivanu pozorišnu predstavu, i jedan od vodećih savremenih srpskih pesnika Živorad Nedeljković nastupaju završnog, četvrtog dana na 2. Beogradskom festivalu evropske književnosti, u okviru programa Na sceni. Oni će razgovarati s publikom i čitati tekstove iz svojih novih rukopisa. Završni program 2. Beogradskog festivala evropske književnosti pripada filmu. U okviru festivalskog programa Književnost na filmu u 21 čas počinje besplatna projekcija filma Ljubavnici kafea Flor Ilana Durana Koena (film o Žan-Pol Sartru i Simon de Bovoar).

Osim kao pisac, Štiks je poznat i kao esejista i politički teoretičar koji je poslednjih meseci napisao nekoliko izuzetno provokativnih i angažovanih tekstova o novoj dinamici svetske politčke scene u rasponu od arapskog do turskog i brazilskog proleća. Živorad Nedeljković je dobitnik gotovo svih važnijih književnih nagrada, a prošle godine je učestvovao na najznačanijem evropskom festivalu poezije u francuskom gradu Setu.

Svi programi Beogradskog festivala evropske književnosti održavaju se u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Najpre u 19 časova nastupa Živorad Nedeljković koji će, između ostalog, pročitati i nekoliko svojih novihu pesama, dok književno veče Igora Štiksa počinje u 20 časova.

Uporedo s drugim programima festivala traje i izložba posvećena Zbignjevu Herbertu, jednom od najvećih evropskih pesnika XX veka, na kojoj posetioci mogu da vide crteže, rukopise i fotografije ovog modernog klasika evropske književnosti.

Beogradski festival evropske književnosti počeo je 25. juna i privukao je veliku pažnju javnosti. Organizator festivala je Izdavačka kuća Arhipelag, u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Komentari