Kraj ciklusa tribina “TV serije i serijali” u DOB-u

Poslednja tribina u DOB-u pred letnju pauzu biće održana u subotu, 29. juna u okviru ciklusa ’’TV serije i serijali’’, pod nazivom ’’Klasični i postmoderni modeli TV serija” u tribinskoj sali Doma omladine Beograda, a tema će biti  prošlost, sadašnjost i budućnost TV serija. Na tribini će govoriti dr Aleksandra Milovanović, a gosti iznenađenja biće Biljana Mitrović, doktorantkinja Fakulteta dramskih umetnosti i dr Aleksandar S. Janković, docent FDU.

TV SERIJE I SERIJALI današnjice predstavljaju popkulturni fenomen, kako zbog svog nemerljivog auditorijuma, proširenih i ukrštenih medija u kojima se pojavljuju (internet, gaming, mobilne industrije i drugo), tako i zbog hibridizacije, kontaminacije i mutacije poznatih žanrova koju je to izazvalo. Predavanje Aleksandre Milovanović kao gosta/predavača u prošlogodišnjem ciklusu POP KULTURA izazvalo je veliku pažnju i dugu debatu. Tako je došlo do inicijative da ovoj temi posvetimo ciklus od pet tribina na kojima se govorilo o dokumentarnim serijama, političkoj sapunici, odnosno sapunskoj politici, savremenom filmu.

Tradicionalni narativi su se izmenili upotrebom i ukrštanjem novih medija: “Proces transtektualnosti i komplementarno povezivanje savremenih medija potencijalno otvara mogućnost da se tokom procesa adaptacije žanra iz jednog medija u niz drugih medija konstruišu novi žanrovski oblici koji se tokom vremena, kružeći u intermedijalnom polju, mogu javiti u prvom mediju,” navodi Aleksandra.
O ogromnom interesovanju publike i velikoj pažnji koju je izazvalo njeno gostovanje u proteklom ciklusu POP KULTURA, Aleksandra kaže: “Zahvaljujem se profesoru Aleksandru Jankoviću što me je pozvao da budem gost na njegovoj tribini. Mislim da smo svi zajedno te večeri shvatili koliko je veliko interesovanje za temu televizijskih serija. Serije se gledaju kod kuće i ne možemo znati koliko ljudi tačno prati određenu seriju. Sa druge strane, film se gleda i kod kuće i u bioskopu, tako da su tu stvari već vidljivije”, zaključuje Milovanović.

Ako pratite serije i serijale u različitim medijima, retroaktivno ili ih pratite putem tradicionalnih kanala, pridružite nam se na tribini u subotu 29.juna, sa početkom u 19 časova.

Dr Aleksandar S. Janković je diplomirao dramaturgiju na klasi Živojina Pavlovića, magistrirao 1998. godine radom “Filmske adaptacije romana Petar Pana – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta a filmu”. Doktorirao je tezom “Bitlsi kao kulturni artefakt” aprila 2007.godine. Kao docent predaje na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugosovenskog filma od 2007. godine. Na Univerzitetu umetnosti predaje Pop kulturu, kao prvi predavač tog predmeta u našoj zemlji. Radio je kao novinar, publicista i kritičar.

Biljana Mitrović je završila Filološki fakultet u Beogradu, grupu za Srpsku književnost i jezik sa opštom književnošću. Na istoj grupi je završila i master studije. Doktorantkinja je Fakulteta dramskih umetnosti, na doktorskim naučnim studijama Teorije dramskih umetnosti, medija i kulture, u doktorskoj tezi bavi se MMORPG video igrama. Neke od oblasti i polja interesovanja kojima se bavi su naratologija, intertekstualnost i transmedijalnost, fantastika, horor i odnos politike i umetnosti.

 
Pored ciklusa TV serije i serijali koji se bliži kraju, u DOB-u su održane i druge sezone ciklusa tribina Pop kulture i Roda i levice, zatim ciklusi Verovali ili ne, Roda i kulture, Fakti: istorija četničkih zločina, kao i redovne mesečne tribine Bioetičkog društva Srbije i Udruženja Ateisti Srbije. U saradnji sa Centrom za politike emancipacije šest stranih predavača je gostovalo na predavanjima “Zaglavljeni na periferiji”, dok je u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu održan ciklus gostovanja stranih predavača “Razumevanje sveta” među kojima su bila najznačajnija gostovanja Elizabet Rudinesko (“Porodica u rasulu”) i Dominik Kardon (“Internet demokratija”).

Komentari