ST!LNESS u DOB-u na vikendu savremene hrvatske pop kulture “ZAGREB NA SLUŽBENOM PUTU”!

ST!LNESS su osobit sastav koji ukršta reggae sa mnogim drugim uticajima, žanrovski inventivan, i uvek izuzetan na koncertima. Beogradskoj publici predstaviće se 09. novembra u Domu omladine, u okviru manifestacije “ZAGREB NA SLUŽBENOM PUTU”, koju organizuju UK Parobrod i DOB. Tim povodom razgovarali smo sa pevačem benda, Ivanom Jurićem Yurijem.

Kako i zašto je reggae postao deo vašeg pogled na svet?
“Reggae je muzika koja proizvodi ogromne količine pozitivnih vibracija. Za to je zaslužan bas i ritam na koji paše skoro sve. Ona je samo dio našeg izričaja, al možda najbitniji dio. Reggae je takozvani “rebel music” u kojem možeš progovorit o gadnim stvarima, al bez da proizvodiš agresiju sebi ili drugima. Da osvijestiš problem i ostaneš smiren i koncentriran da ga svatiš kao izazov, a ne nešto katastrofalno. Zadužila je rock’n’roll i elektronsku muziku od kad se pojavila pa do kraja vrimena. Prominila je cili svit pa tako i nas.”

Koliko je velika reggae scena u Hrvatskoj?

“Ne mogu procijenit koliko je velika, al dosta je jaka. Najbolje da pogledate reggae.hr stranicu i sve će vam bit jasno.”

Koliko često reggae band sa ovdašnjih prostora može da gostuje u daljem inostranstvu?
“Pa zasad je to još uvik u povojima. RDK je dogura dosta daleko, čujen i da srpski bendovi putuju na velike festivale. Mi smo bili na maloj turnejici po Njemačkoj i Francuskoj. Valja se polako put vanka.”

Da li ste i koliko povezani sa orginalnim jamajčanskim umetnicima?
“Bendovi ne. Samo neki producenti, DJi i organizatori koncerata i festivala.”

Kako vidite vaše mesto na savremenoj hrvatskoj rock sceni?
“Ne mogu to vidit. Ne želin ni gledat. Ne volin ladice ni pozicije u piramidalnim ili bilo kakvim strukturama. Mi plutamo kroz prostor i vrime i radimo svoju stvar sa ciljem da traje i da budemo šta bolji kao bend i pojedinci. Na taj način minjamo svit i krojimo ga po onome šta mislimo da je ispravno.”

Šta pripremate za gostovanje na Vikendu savremene hrvatske pop kulture ZAGREB U BEOGRADU, u beogradskom Domu omladine?
“Kao i uvik. Čista energija. Oživili smo neke stvari koje nismo dugo svirali i pripremili malo iznenađenje. Muzičko kinder jaje. hehe.”..

 

 

Komentari