Srpska animacija na 71. Martovskom festivalu

U okviru 71. Martovskog festivala, 27. marta od 15.30č sali Amerikana Doma omladine, prikazuju se filmovi sa izdanja Srpski animirani film 6 / 2000 – 2006 (Urednici Božidar Zečević i Rastko Ćirić) i izbor filmova “Veterani srpske animacije” (Urednica: Snežana Vasilijana Trstenjak). O oba ova izdanja biće održan i razgovor, sa početkom u 17.30č u holu ispred Amerikane, dok će izložba autorke Snežane Vasilijane Trstenjak, “Veterani srpske animacije” biti otvorena u 18č u holu ispred Velike sale DOB.

Fotografija iz animiranog spota Sensation Nikole Vulovića iz 2006.

SRPSKI ANIMIRANI FILM 6 (2000–2006) objavili su Martovski festival i Jugoslovenska kinoteka, pod pokroviteljstvom grada Beograda. Urednici izdanja i selektori filmova su Božidar Zečević i Rastko Ćirić, dok je supervizor izdanja Nenad Popović.

Posle mračne decenije devedesetih, kraj 2000. godine obeležen je velikim političkim prevratom i smenom političke koncepcije. Animacija je izgubila ambiciozni Studio Veljko Bikić, Veljkovom iznenadnom smrću. Dunav film nastavlja sa radom preko svoje Škole Dunav filma, koja će trajati do 2006, kad će se ugasiti i ova filmska kuća.

Program ovog izdanja obuhvata period od 2000. do 2006. godine predstavljajući „zlatan period” Filmske škole Dunav filma, nastavke opusa veterana animacije, prve uspešne radove Fakulteta primenjenih umetnosti i nagoveštaj prvih dužih animiranih filmova u Srbiji.

Biće prikazani filmovi u ukupnom trajanju od 75 minuta:

NA MOSTU (Dunav film, FPU) / Nikola Vitković / 2:06 / 2000.
SVE JE STALO SAMO DECA RASTU (Punkt) / Andreja Leko / 2:31 / 2000
HLEB (Dunav film) / Jelena Bešir / 3:49 / 2002
SENKA I NJEN ČOVEK (Dunav film) / Marija Milanović / 5:36 / 2002.
KUĆICA (Dunav film) / Iva Ćirić / 1:18 / 2003
TOONTZ / Katarina O’Hearn / 3:47 / 2004
GLINENI GOLUB / Miloš Tomić, Marija Đorđević / 2:00 / 2003
OGLEDALO (DK Studentski Grad) / Jelena Bešir / 8:00 / 2005
PRINCEZA NA ZIDU (Iva Ćirić & BS Group) / Iva Ćirić / 8:00 / 2005
METAMORF (Rastko Ćirić & BS Group, Beograd) / Rastko Ćirić / 11:00 / 2005
RĐAJ U MIRU / Aleksa Gajić / 3:20 / 2005
NAIVNA PRIČA (Montage) / Marija Milanović Lazarevski / 7:24 / 2006
OSTACI (A. Mladenović) / Igor Ćorić / 6:03 / 2006
SENSATION / Nikola Vulović / 4:00 / 2006

VETERANI SRPSKE ANIMACIJE je multimedijalni projekat koji predstavlja prikupljanje, istraživanje, dokumentovanje, proučavanje, vrednovanje, zaštitu i očuvanje arhivske građe animiranih filmova naših velikana i prezentovanje njihovih radova. Autor projekta je osnivač studija Art and Visual Production, doktor umetnosti Snežana Vasilijana Trstenjak, reditelj i animator, član ULUPUDUS-a i ASIFA-e, direktor MultiMost festivala u Sremskim Karlovcima.

Cilj projekta je da se postavi interaktivni most između nove generacije i autora koji su postavili temelje srpske animacije. Projekat se sastoji od projekcije filmova, izložbe radova i tribina na temu pozicije animacije nekad i sad, ali i planova za popularizaciju ove umetnosti kod mladih.

Na 71. Martovskom festivalu, filmove i crteže predstaviće: Aleksa Gajić, Branislav Cimeša, Gordana Goca Vitomirov, Goran Dujaković, Gordana Petković, Dragan Ristić, Dejan Dabić,Zoran Stefanović, Zorana Keser, Zoran Tucić, Ivan Pejkić, Mirjana Mićanović Tičerić, Milan Marić, Mirela Srebrić, Miroljub Milutinović – Brada, Nedeljko Ubović, Rastko Ćirić, Stevica Živkov i Snežana Trstenjak.

Na postavci koja će biti otvorena 27. marta u 18č (hol Velike sale Doma omladine Beograda) biće izloženi crteži iz filmova, makete za bojenje, i način planiranja kadrova likova u animiranom filmu, kako bi se doživeo ceo proces nastanka animiranog dela.

Naziv ovogodišnje izložbe je reč koja je odomaćena u kreiranju karaktera za animirani film, a to je: „LIKOVI“.  Pre svake animacije i projekta, neophodno je razraditi KARAKTERE-LIKOVE – glavne i sporedne junake, koji su nosioci ideje samog filma. Tako smo se i mi vratili nekoliko koraka unazad da pored samih filmova, predstavimo i autorski pečat stvaralaca, kroz kreiranje likova za film.

Ideje je da se mladi koji izučavaju film i animaciju u budućnosti lakše povežu i identifikuju sa delom, ali i sa likovima umetnika koji su život posvetili radu na animiranom filmu i stvarali uslove da danas ova profesija postane jedna od veoma profitabilnih poziva u Srbiji, protkana u svim porama života. Umetnost, marketing, medicina, gejming industrija, ali s svakodnevna kratka uputstva i prezentacije, oslanjaju se na animaciju.

Komentari