Svečano otvoren 71 Martovski festival u Domu omladine Beograda

U prepunoj Velikoj sali Doma omladine Beograda sinoć je svečano otvoren 71. Martovski festival i uručena je Nagrada za životno delo, legendarnom filmskom umetniku Lordanu Zafranoviću. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma do 30. marta publici će predstaviti bogat takmičarski i revijalni filmski program, ali i mnoštvo pratećih sadržaja – radionica, tribina, promocija.

Lordan Zafranović i Dejan Dabić, foto Stanislav Milojković

Festival je otvorila Nataša Mihailović Vacić, sekretarka za kulturu grada Beograda, koja je naglasila da je Martovski manifestacija od izuzetnog značaja za Beograd, jedan od najuzbudljivijih događaja iz filmske umetnosti, te da predstavlja jedan od simbola Beograda. “Film ima moć da nas pokrene, inspiriše i, što je najvažnije, da nas ujedini kao zajednicu. Ovogodišnja selekcija pruža nam priliku da zavirimo u intimne priče i da saznamo o naporima i strastima koje su oblikovale živote glavnih aktera tih priča. Neka nam ova manifestacija bude podsetnik na važnost raznolikosti i bogatstva ljudskih iskustava”, rekla je Mihailović Vacić i proglasila 71. Martovski festival otvorenim.

Nataša Mihailović Vacić, foto Stanislav Milojković

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić uručio je Nagradu za životno delo, scenaristi i reditelju Lordanu Zafranoviću, ističući kako je Zafranović laureat koji svakoj nagradi koju dobije daje i deo sopstvene vrednosti i značaja. Dabić je rekao da je ime Lordana Zafranovića neraskidivo vezano za istoriju ove manifestacije, na kojoj je prikazao svoj prvi film 1966. godine,  a 2019. godine predstavio stoti, dok između stoji jedna blistava karijera u kojoj su se nizala remek dela u kratkom metru, dokumentarnom i celovečernjem igranom filmu.

Lordan Zafranović, foto Stanislav Milojković

Lordan Zafranović zahvalio je na ovom važnom priznanju i rekao da ga posvećuje svim svojim živim i preminulim kolegama i saradnicima, koji su prkosili i borili se filmom za slobodu i protiv zla. „Film je kolektivna umetnost, bez njih ne bi postojao nijedan film. Imao sam priliku da radim sa entuzijastima, sa njihovom energijom, voljom da se prkosi i udari snažno na sve one koji nas muče i doveli su nas do nekog gađenja, zla. Njima posvećujem nagradu.“ Zafranović je poručio da je istorija filma istorija našeg postojanja: “Film ostaje, zato je naša odgovornost strahovito važna, da govorimo istinu“, istakao je ovogodišnji laureat Nagrade za životno delo Martovskog festivala.

Foto Stanislav Milojkovic

Najdugovečniji festival u Srbiji i regionu ove godine trajaće 5 dana i biće u znaku priče o malim ljudima koji su i našim klasicima i savremenim autorima uvek bili najzahvalniji junaci, ali će biti reči i o sportskim i muzičkim veličinama koje su obeležile prostor, ne samo naše zemlje, nego i čitavog regiona. U takmičarskom programu biće prikazano 98 filmova, od kojih je čak 80 premijera. Dodela nagrada najboljim filmovima i autorima biće održana na svečanom zatvaranju festivala, 30. marta od 19h u Domu omladine Beograda.

Foto Stanislav Milojković

Pored takmičarskog, Martovski festival imaće tradicionalno i raznovrstan revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“, sa mnogim ekskluzivnim premijerama. Kao i do sada, planirani su brojni razgovori sa autorima i gostima festivala, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, master-klasovi, promocije knjiga i drugi prateći programi.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd.

Na čelu Odbora Martovskog festivala je Nikola Nikodijević, član Privremenog organa grada Beograda, kao predsednik Odbora, a članovi su: Boris Jovanović, Milena Nikolić, Nenad Popović i Dragomir Zupanc. Od 2019. godine umetnički direktor Martovskog festivala je Dejan Dabić, filmski kritičar i dugogodišnji selektor Festivala glumačkih ostvarenja u Nišu, urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra.

Pokrovitelji festivala su grad Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Filmski centar Srbije. Organizator i izvršni producent  festivala je Dom omladine Beograda. Festival su podržali: Jugoslovenska kinoteka, Filmske novosti, Living Pictures, Turistička organizacija Beograda i Turistička organizacija Srbije.

 

Komentari