Međunarodna premijera filma “TIHI SKITNICA” na 71. Martovskom festivalu

Dokumentarni film “Tihi skitnica” (Hrvatska, Bosna i Hercegovina / 2023. / 93′), scenariste i reditelja Zdenka Jurilja, imaće međunarodnu premijeru na 71. Martovskom festivalu, u okviru programske celine REGIONALNA PANORAMA. Projekcija filma koji govori o Virgiliju Nevjestiću, jednom od najznačajnijih hrvatskih slikara grafičara, zakazana je 29. marta za 17.30 č u sali Amerikana Doma omladine Beograda.

Na hiljade stranica pronađenog dnevnika Virgilija Nevjestića (1934 -2009), jednog od najvećih hrvatskih slikara grafičara koji je veći deo života radio u Parizu, nude autentičan uvid u život ovog velikog umetnika. Čovek kojeg su, kako tvrdi likovna kritika u Francuskoj, smatrali jednim od svojih najvećih grafičara 20. veka (a sam je sebe nazivao skitnicom), za sobom je ostavio veliki opus i njegova ostavština prvi put se našla na jednom mestu. Kako nije imao dece, porodica naslednika prebacila je njegov kompletan opus, koji se sastoji od ogromne količine grafika, crteža, filmova i pisama, u Hrvatsku. Skromnog porekla, rođen u hercegovačkom selu Kolu, kao osmo dete u siromašnoj porodici, ostavio je traga ne samo na francusku, već i na svetsku kulturu.

Pored Zdenka Jurilja, autorsku ekipu filma čine i snimatelj Antoni Ćorić, montažer Tomislav Topić, autor muzike Ivica Vučko i procucenti Mario Vukadin i Tomislav Bubalo. U filmu igraju Jozo Mikulić, Ivan Krajina i Ljubo Mikulić-Brajo. Produkciju potpisuju Olimp produkcija d.o.o i Kadar film and video production.

 

Zdenko Jurilj rođen je 1972. u Širokom Brijegu (BiH), studirao je istoriju i novinarstvo. Već nekoliko godina radi kao scenarista i reditelj u produkcijskoj kući „Kadar“ iz Širokog Brijega. Za svoje filmove nagrađivan je na Sarajevo film festivalu, međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma u Limi (Peru), međunarodnom dokumentarno-turističkom festivalu „Srem Film Fest“ u Srbiji. Filmovi su mu prikazivani na nekoliko relevantnih međunarodnih festivala: Sarajevo film festival, Međunarodni filmski festival u Vilnijusu (Litvanija), ZagrebDox, Liburnija film festivala, Slobodna zona (Beograd), Filmski susreti u Nišu, Euro in film festival u Novom Sadu… Njegov film „Dom“, po izboru stručne kritike, 2017. je uvršten na listu 10 najboljih hrvatskih dokumentaraca. Režirao je na desetine dokumentarnih i promotivnih filmova, koji su prikazivani na regionalnim TV stanicama. Godine 2023. premijerno je prikazan njegov prvi igrani film „Stigme“.

Foto: Antoni Ćorić

 

Martovski festival – 71. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za grad Beograd, traje od 26. do 30. marta 2024. godine u Domu omladine Beograda, koji je organizator i izvršni producent događaja.

Pored bogatog takmičarskog programa u nekoliko kategorija, publici će ponuditi i ekskluzivan revijalni program kroz Domaću, Regionalnu i Svetsku panorama.

Ulaznice za projekcije na 71. Martovskom festivalu su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda, putem eFinity prodajne mreže i onlajn. Cena ulaznica su 350 i 500 dinara, dok studenti filmskih akademija, kao i do sada, uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Komentari