Soft Control : SUTRA

Učestvuju: Ana Rajčević & Chris Bruckmayr, Future Lab & Dejan Pestotnik, MMC KIBLA & Dobrivoje Milijanović & Ivan Stanić & Kišobran & Monika Pocrnjić  & Nataša Teofilović & raum.null live & Soft Control & Stevan Kojić  & S.U.T.R.A.

ULAZ JE SLOBODAN!

Dom omladine Beograda
u okviru evropskog projekta Soft Control pokreće inicijativu za ponovno pokretanje SUTRA festivala.

SUTRA (Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i  Autentičnog) će u dva dana pokušati da predstavi umetnike, koncepte i projekte koji istražuju vezu umetnosti, nauke i tehnologije kroz razgovore sa umetnicima, prezentacije i interaktivne radionice. Istovremeno SUTRA je inicijativa i podrška Doma omladine Beograda za ponovno pokretanje art&science festivala u Beogradu.


SUTRA:
Utorak, 26. novemba
r
17.00-18.00 – “Novo SUTRA”, govore: Ivan Stanić, kustos projekta i Dušana Nikolić Radošević, programska urednica Doma omladine Beograda
18.00-19.00 Dobrivoje Milijanović: “Phonosynthesis: interactive sound sculptures
19.00-20.00 Monika Pocrnjić: “How to make workshopology happen
20.00-21.00 Nataša Teofilović: “Spirits”, art@CERN
21.00-22.00 Kišobran a/v instalacija: “Footswitch”

Sreda, 27. novembar
16.00 Radionica za decu: “Moj prvi DiscoKosmatBot” Monike Pocrnjić
17.00-18.00 Dejan Pestotnik, MMC Kibla: “Soft Control – Art, Science and the Technological Unconscious”
18.00-19.00 Chris Bruckmayr, Ars Electronica Futurelab: “Spaxels – Space Pixels”
19.00-20.00 Stevan Kojić: “The Lost Treasure”
20.00-21.00 Ana Rajčević: “Fashion, Sculpture and Beyond”
22.00 raum.null live

Napomena: Sve prezentacije su na srpskom ili engleskom jeziku, i ne prevode se.

SUTRA – festival koji nestaje, festival u nastajanju
I kako to kaže Beket – neće doći danas, nego sigurno SUTRA –  i od onda ga nismo videli. Pilot festival, festival koji nastaje, festival koji nestaje, festival koji nedostaje. Milionskom gradu, univerzitetskom, naučno i umetničkom centru, kao što je Beograd, nedostaje SUTRA.

SUTRA festival je nastao kao pilot projekat 2009. godine u okviru Trećeg Festivala nauke. Kao deo ovog programa, prikazani su naučno-umetnički filmovi u saradnji sa Science Film Festivalom iz Njujorka, i prezentacija softvera Visikord, programera Davora Magdića, koji živi i radi u Kaliforniji.  Zatim je prvi SUTRA festival realizovan kroz postavku u okviru Četvrtog Festivala Nauke 2010. godine, posetilo ga je više od 5200 posetilaca, predstavio je 13 umetnika/istraživača Drugi SUTRA festival realizovan je kroz postavku u okviru Petog Festivala Nauke, od 2. do 4. decembra 2011. godine, u galeriji Narodne banke Srbije na Slaviji. Na drugom SUTRA festivalu predstavljeno je 9 radova.

Tako je nastao, nestao, nastaje i nedostaje nam SUTRA festival: da istražuje vezu tehnologije i umetnosti, da animira društvo u cilju razvoja nauke i umetnosti, da predstavi naučna i tehnološka dostignuća kroz umetnost, da ponudi primere njihovih graničenja, spajanja, prožimanja i sažimanja, da deci, mladima i stručnjacima ukaže na to da su nauka i umetnost nezaobilazni deo svakodnevice, da ono što je danas naučni  ili umetnički eksperiment SUTRA može postati svakodnevica.

SUTRA je naša najbliža i najdalja budućnost. On neće doći danas, nego sigurno SUTRA

SUTRA – Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i  Autentičnog
Poslednjih godina svedoci smo sve veće ekspanzije digitalne umetnosti i medijske kulture. Našom svakodnevicom dominira elektronsko okruženje, a umetnost, tehnologija i nauka su nam svojom interakcijom otvorile potpuno nove svetove, koji nam do sada nisu bili dostupni. Naša slika sadašnjosti i budućnosti postaje mnogostruka i umrežena.
Festival SUTRA predstavlja ove nove svetove na jednom mestu, istražujući generisane preplete tehnologije, umetnosti, nauke i društva s naglaskom na njihovoj simbiozi i složenosti međusobnih odnosa, kao i promena kroz koje neprestano prolaze.

Ideja festivala je da se po prvi put na jednom mestu okupe novi vizionari sadašnjosti i sutrašnjice i da se njihov rad predstavi u potpuno novom svetlu, na način dosad neviđen na umetničko-naučnoj sceni Srbije. Bez obzira na stalan napredak koji tehnologija donosi, naš fokus je usmeren na pitanja od ključnog značaja za društvo.
Ivan Stanić, kustos i autor projekta, istoričar umetnosti

Učestvuju:
Dobrivoje Milijanović (SRB)
Rođen je u Beogradu 1981. godine, gde je odrastao, školovao se i igrao rukomet. Danas je docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu na Katedri za snimanje i dizajn zvuka. Bavi se dizajnom scenskog zvuka, elektronskom muzikom i interaktivnim zvučnim skulpturama. Uspešnim radovima smatra: dizajn zvuka za koncerte Damira Imamovića i Sevdah Takhta (2011-13), Techno/industrial/noise projekat “raum.null” sa Christianom Bruckmayrom, dizajn zvuka  za pozorišnu predstavu “Radnici umiru pevajući” (Bitef teatar, 2011) i mnoge druge, dizajn zvuka za umetničku instalaciju/performans “Senke (ni)su drugačije” Katarine Pejović (Mikser festival, 2012), Interaktivnu zvučnu skulpturu “REMIKSER: Social Jam Session” (Mikser festival, 2011) sa Minom Piščević, Interaktivnu zvučnu skulpturu “Fonosinteza: zvučni buket” (Festival nauke, 2010), Radio emisiju “stanica 64” (2010-2011) na radiju Beograd 202 i Elektrana radiju, dizajn zvuka za koncerte sastava “Horkestar” (2007-2010). Od novembra 2010. zamenik je Laboratorije za doživljaj zvuka “soba 64” (FDU, Beograd).

Monika Pocrnjić (SLO)
Monika Pocrnjić (1987, Maribor) je student/tutor za umetničko obrazovanje na Pedagoškom fakultetu u Mariboru. Ona redovno učestvuje u radu rehabilitacionih kolonija (Društvo Sonček Ptuj) kao organizator umetničkih aktivnosti i art terapija. Povremeno sarađuje sa MMC Kibla , timom Biomodd, SGMK (Schveizeriche Gesellshaft Mechatronische fur Kunst), organizacijama Zavod K4/6, Ljudmila i Biotehna. Ona istražuje i razvija transdisciplinarne pristupe savremenoj praksi umetnosti i spontano stvara “scenarija” unutar aktivne socijalne sfere. Njena interesovanja su umetnost, biologija, tehnologija i društvo. Trenutno razvija laboratoriju PostArtLab (GT22) u Mariboru. Laboratorija je osnovana 2012. godine sa ciljem da reciklira i eksperimentiše  tehnologijom.

Radionica za decu: “Moj prvi DiscoKosmatBot
radionicom rukovodi: Monika Pocrnjić

Budućnost je sada i roboti su naši pomagači. Ali, mogu li da postanu vaši prijatelji i drugovi ? Ako da, kako će izgledati?
Na radionici ćemo praviti jednostavna robotska stvorenja od različitih materijala. Učesnici će imati priliku da naprave sopstvenu igračku ili modni detalj, na svoj način. Osnovna ideja je da se napravi jednostavna bionička igračku sa malo materijala, ali sa mnogo radosti. Radionica je više nego prikladna za decu, modne entuzijaste i druga bića.

Nataša Teofilović (SRB)
Nataša Teofilović je vizuelna medijska umetnica koja koristi različite medije: eksperimentalni video, 3D animaciju i ambijentalnu instalaciju. Konceptualno, ovi radovi su povezani sa temama identiteta u praznom prostoru, percepcije virtualnih bića, i granicama između virtuelnog i realnog prostora.
Osvojila je počasnu nagradu na međunarodnom konkursu iz digitalne umetnosti Evropske organizacije za nuklearna istraživanja – CERN (Ženeva) i festivala Ars Electronica (prvu Prix Ars Electronica Collide@CERN nagradu), nagrađena je na 15-om međunarodnom festivalu medijske umetnosti u Tokiju (15th Japan Media Arts Festival, Tokyo, Japan 2011). Njen rad je uvršten u kolekciju Muzeja digitalne umetnosti Ars Electronica u Lincu (2007-2008). Izlagala je na Incheon International Digital Art Festivalu (2009, Koreja), Shanghai eArts Festivalu (2007, Kina), DAT (2007, Singapore Science Centre), HTMlles 8 Festivalu, (2007, Montreal, Kanada), “Out of Chaos – Media, Food, Industrial Products” (1996, Muzej savremene umetnosti, Beč, Austrija).
Rad “Spirits/Duhovi” je nastao kroz interakciju sa naučnicima iz CERN- a, inspirisan razgovorom sa naučnikom Gavin Salemom, i zasnovan je na procesu izrade sekvenci digitalnih slika korišćenjem analogije RGB boja da se opišu svojstva čestica i upotrebom softvera za slučajni izbor “Pithia “. Koristeći identične master slike u različitim okruženjima, dobijaju se različiti rezultati. Rad naglašava značaj ljudskog faktora i ličnog izbora u radu, i otkriva na koji način nesvesno proizvodimo asocijativne slike, koje nam pomažu da opišemo nepoznato.

Kišobran (SRB)
Kišobran promoviše nezavisnu kulturu i umetnost u Srbiji. Značajan deo grupe je Kišobran VJ tim koji od svog nastanka stremi novim tehnologijama, postavkama, tehnikama i scenografijama, sa akcentom na interaktivnim audio-vizuelnim instalacijama. Svaki nastup je inovativno drugačiji, akcenat je na živom nastupu i interakciji sa okruženjem.
Kišobran VJ tim se za kratko vreme afirmisao i značajno uticao na prodor drugačijih vizuelnih komponenti na kulturnoj sceni u Beogradu. Kišobran VJ tim je poslednje tri godine rezident glavne bine festivala Exit, a učestvovao je i na Share konferenciji, Warriors Dance Festivalu, Mikser festivalu, kao i prilikom gostovanja poznatih svetskih DJ-eva (Sven Vath, Dave Clark, Steve Bug itd).
Instalacija “Footswitch” omogućava učesnicima da u realnom vremenu interaktivno dodaju ili oduzimaju delove audio-vizuelne kompozicije pomoću kompjuterskog vida. (www.kišobran.org)

Soft Control  – Umetost, nauka i tehnološki nesvesno (EU)
Dom omladine Beograda, deo je širokog evropskog projekta „Soft Control – umetnost, nauka i tehnološki nesvesno“, koji će se realizovati od 2012. do 2015. godine kao saradnja 9 partnera iz 7 država, a koji će u ovom periodu realizovati više od 8 simpozijuma, 16 umetničkih solo izložbi/instalacija, preko 40 razgovora sa umetnicima, 7 velikih Residency programa za umetnike i naučnike, 4 grupne izložbe, 8 workshop-a, preko 30 predavanja, 12 grupnih izložbi, 7 performansa i još mnogo razmene umetnika i projekata koje će proisteći iz osnovnih aktivnosti projekta. SOFT CONTROL ima za cilj da bude višegodišnji kulturni projekat sa misijom da otvori naučne laboratorije širim društvenim krugovima, počevši od umetnika, eksperata, do različitih obrazovnih entiteta… pa nadalje ka najširoj publici. Dom omladine Beograda ima za cilj da kroz ovaj projekat domaćoj javnosti, ali i kroz saradnju sa evropskim partnerima predstavi najznačanije beogradske umetnike koji se bave ovom oblašću. (www.softcontrol.info)

Chris Bruckmayr (Austrija)
Magistar filozofije, komunikacija i političkih nauka (Univerzitet u Beču). Ranije nezavisni media concept developer, a od 2010. godine deo Ars Electronica tima, rukovodilac tima za razvoj projekata instalacija novih medija i inovativnih komercijalnih intervencija u javnom prostoru (Spaxels). Poslovni menadžer i vođa posade letenja Spaxelsa (autonomnih Ars Electronica Kuadkopter rojeva). Suosnivač radikalne performans grupe “Fuck Head” (svetski poznate u Austriji). Aktuelan muzički projekat: “raum.null” (eksperimental industrial techno), akustični fokus: Buka/Noise.

Ars Electronica Futurelab (Linc, Austrija):
Tim od oko 25 članova iz različitih disciplina kao što su arhitektura, biologija, hemija, grafika, informatika , umetnost, dizajn medija, medijske tehnologije, muzika, fizika, sociologija, telematike, itd. Fokus rada Ars Electronica Future Lab-a je budućnost u povezivanju umetnosti, tehnologije i društva . Skice mogućih scenarija budućnosti u eksperimentalnim formama zasnovanim na umetnosti. Transdisciplinaran i istraživački rad. Umetnici i istraživači iz celog sveta studijski borave u – Ars Electronica Futurelab-u.  Ars Electronica Futurelab = Atelje / Laboratorija .
 

Space Pixels
Space pixels (svemirski pikseli) su umetnički alat za privremeno zauzimanje gradskog vazdušnog prostora. Ars Electronica Futurelab je razvio sopstvenu tehnologiju kojom formira “roj” kuadkoptera preko centralne jedinice za kontrolu leta. Do sada je ovaj sistem razvijen sa on-board LED sistemom pod imenom “Spaxels” čime se stvori privremeni prostorni dinamički prikaz na nebu iznad internacionalnih gradova.

Stevan Kojić (SRB)
Stevan Kojić je rođen u Kikindi 1973. godine. Diplomirao je 1997. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, a magistrirao je na istom fakultetu 1999. Od 2004. godine radi kao asistent, a od 2008. kao docent na katedri za nove likovne medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. The Lost Treasure je instalacija iz 2013. godine. The Lost Treasure se zasniva na iniciranju bio/tehno-muzeološke zbirke sačinjene od fiktivne kolekcije elektronskog otpada (tehno-objekata) i živih organizama (bio-objekata) navodno pronađenih na neposrednom „lokalitetu“.
Polazeći od samokritičnog odnosa prema dosadašnjim site-specific, in-situ i eko-art praksama uz autoironični pristup i angažovanje uobičajenih „metoda istraživanja“ datog mesta, dobijene istorijske, socijalne, geo-političke i tehno-biološke informacije se transformišu u nove sintetičke forme. Kroz subjektivni doživljaj okruženja, spekulativno se nagoveštava jedno moguće/nemoguće stanje u paralelnoj sadašnjosti ili budućnosti.
U imaginarnom post-apokaliptičnom dobu, odbačeni objekti postaju aktivni subjekti tehno-bioloških struktura novih virtualnih svetova kao potencijalni mikro modeli futurističkih megapolisa.
(www.stevankojic.com)

Ana Rajčević
Nagrađivana vizuelna umetnica, živi i radi u Londonu, radi na ukrštanju skulpture i modnog dizajna. Specijalizovala se za rad sa sintetičkim polimerima, metalom i kožom.
Nakon dobijanja međunarodne MA stipendije Univerziteta umetnosti u Londonu za prestižni Fashion Artefact kurs Londonskog modnog koledža, Ana je osvojila nagradu za najbolji dizajn ovog koledža LCF Best Design Award 2012, kao i Accesories Collection of the Year na ITS  International Talent Support 2012. u Italiji, za svoju kolekciju naručenih komada za glavu ANIMAL – The Other Side of Evolution. U 2013. Ana je osvojila i Nagradu SEED Fund-a za uspešnog kreativca. Izlagala je u Londonu, Parizu, Njujorku, Rimu, Trstu, Roterdamu, Berlinu i Istanbulu.

Njen rad predstavljen je u The Independent-u, Britanskom Vogue-u, Vogue Holandija, Vogue Italija, Dazed and Confused, i-D Magazine-u, NYLON Magazine-u, Interview Magazine-u, francuskom Marie Claire-u, Another Magazine-u, Stylus-u, Tank Magazine-u, na naslovnoj strani Zoom on Fashion Trands, kao i u vodećim onlajn magazinima i blogovima (Dezeen, WGSN, Not Just a Label i Trendland).
U 2012. godini Independent ju je naveo kao jednog od 12 najperspektivnijih umetnika sa Univerziteta umetnosti u Londonu. Kao umetnik sarađuje sa SHOW studijom u Londonu.  

U istraživanju novih materijala Ana je u 2013. godina razvila saradnju sa najvećom softverskom kompanijom Autodesk (USA) gde je po prvi put koristila 3D Print Tehologiju. Ovaj projekat  je  upravo prikazan u Pariskom Luvru u okviru kao deo selecije 3D Print Show.  Ana će ovu saradnju i istraživanje u domenu novih tehnologija nastaviti i u 2014. godini.
(www.anarajcevic.com)

raum.null
Austrijsko srpska saradnja između Dobrivoja Milijanovića (Srbija) i Chrisa Bruckmayra (Austrija), koja je započela 2012. godine tokom Resonate Festivala u Beogradu. Do sada su nastupali u Lincu i Beču (Austrija) i Beogradu (Srbija) 2013. godine. Eksperimentalni industrijski techno&sound art.

 

Partneri i koorganizatori projekta SOFT CONTROL su: Multimedijalni centar KIBLA, Maribor, Slovenija (nosilac i koordinator projekta); Hangar (Fundació Privada Associació d’ Artistes Visuals de Catalunya), Barselona, Španija; Muzej suvremene i moderne umjetnosti, Rijeka, Hrvatska; Galerija O3ONE, Beograd, Srbija; Media Space RIXC, Riga, Letonija; CIANT, International Centre for Art and Technology, Prag, Češka Republika; Univerzitet u Portu, Fakultet lepih umetnosti, Porto, Portugal; KGLU, Slovenj Gradec, Slovenija i DOM OMLADINE BEOGRADA, Srbija

 


 

 

Tim projekta:

 

Dušana Nikolić Radošević, urednica projekta

 

Ivan Stanić, kustos projekta i Muzeja nauke i tehnike

 

Milica Ševarlić, PR projekta

 

Dizajn: Jakov Ponjavić

 

Izvršna produkcija: Ana Kotevski i Marko Radojković


 

Ovaj program je deo projekta SOFT CONTROL. Ovaj projekat je ostvaren uz podršku Evropske komisije. Pokrovitelji projekta: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Skupština grada Beograda Pridruženi partner u oblasti tehnologije: RCUB – Računarski centar Univerziteta u Beogradu.

 

Zahvaljujemo se na saradnji Visokoj školi elektrotehnike i računarstva strukovnih studija u Beogradu.

 

Komentari