ŠKOLA ZA TATA-MATE by KOMBANK

Škola za tate (i tata-mate) by Kombank je projekat jedinstven u Srbiji i regionu. Cilj Škole je da pruži psihološku i praktičnu pomoć tatama novorođenih beba i budućim očevima da se što bolje snađu u novoj ulozi. Brojna istraživanja pokazuju da deca koja imaju dobar odnos sa očevima ređe pate od depresije, anksioznosti i poremećaja ponašanja (laganje, krađe, bežanje iz škole i od kuće, i dr). Takođe, istraživanja pokazuju da očevi koji su aktivno uključeni u život svoje dece, u pogledu dostupnosti, odgovornsti i zajedničkih aktivnosti sa decom, predstavljaju faktor za razvoj visokih kognitivnih sposobnosti, empatije i manje rodnih strereotipa.

Zahvaljujući podršci Komercijalne banke, škola je besplatna za sve tate, staratelje i druge „očinske figure“ – „tata-mate“ dece do 12 meseci.

Prijava je počela preko sajta www.tata-mata.rs. Škola se održava tokom dva dana mesečno, po tri sata nedeljom, a početkak je 15. septembra u Domu omladine Beograda u intervalu od 10h do 13h (Tribinska sala, I sprat). Sledeće predavanje je zakazano za 22. septembar.

 

Autorka projekta je bračni i porodični terapeut i školski psiholog Ivana Vukmirica – Baćanović, koja će biti i glavni predavač „Škole za tate (i tata-mate)“. Škola će se sastojati iz dve programske celine: Novi život (dolazak novog člana porodice, promena dinamike i navika bračnog para koji postaju roditelji) i Radionice (praktični saveti i tehnike).

 

Među redovnim predavačima koji će razgovarati sa tatama i „tata-matama“ biće i dr Radoslav Lukešević, načenik Urgentne službe Instituta za majku i dete.

Komentari