Lorna Wing u petak “na zidiću” ispred DOB-a

U nastavku programa koncerti ”na zidiću” ispred Doma omladine Beograda, publika će u petak, 13.septembra, od 20 časova moći da čuje bend čiji tekstovi nose sa sobom breme univerzalne realnosti koja se može odnositi na bilo koje vreme ili mesto – Lorna Wing. Osnivači benda, Ivanka (vokal i flauta) i Čeda (gitara i vokal) su, kao akustični dvojac, otpočeli sa stvaranjem prvih autorskih pesama Lorne Wing, da bi im se vremenom priključili ostali članovi.

”Ivanka i ja smo se upoznali studirajući na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Kako sam već bio upoznat sa pređašnjim Ivankinim projektima, 2008. godine sam joj ponudio dve pesme za koje bi mogla da napiše tekst i otpeva ih. Malo je reći da sam bio fasciniran urađenim. Tu godinu smatram godinom u kojoj je bend nastao, s tim da je Lorna Wing tada bila potpuno u akustičnom fazonu, sa violončelom koje je menjalo bas gitaru i perkusijama koje su zamenjivale bubanj. Zvuk koji smo tada gajili je bio eksperimentalniji nego onaj koji možete čuti danas. Tek dolaskom basiste Jovana Arsenova u bend, smo dobili jasnije temelje zvuka i pravca koji će naša muzika dalje pratiti”, kaže Čedomir Stanojević, vokal i gitarista benda.

Danas bend čine još i Predrag Marić (bubnjevi), Saša Ristić (gitara), Nemanja Marković (violončelo), Nevena Milenković (violončelo) i Hana Parausić (klavijatura).
Kombinovanjem pretežno akustičnih, ali i električnih instrumenata sa pomalo melanholičnim ženskim vokalom, pesme Lorne Wing flertuju sa više muzičkih žanrova istovremeno.

”U vremenu hiperprodukcije u kom živimo, imamo priliku da biramo ono što nam se dopada u mnoštvu različitih, kako kvalitetnih, tako i nekvalitetnih muzičkih sadržaja. Sve veći broj ljudi ima mogućnost da ispolji svoju kreativnost, a samim tim se i broj muzičkih žanrova povećava. Uticaj navedenog na nove generacije muzičara je veliki i dovodi do toga da pripadnost samo jednom žanru više nije prihvatljiva opcija. Međutim, ako je potrebno izdvojiti žanrove koji su nam bliski, to je primarno chill ili možda down-tempo, sa swing i funky-dub ritmovima, uz kombinovanje pretežno akustičnih, ali i električnih instrumenata”, objašnjava Čedomir Stanojević.

Lorna Wing je jedan od retkih bendova u našem regionu čiju muzičku atmosferu slušaoci povezuju sa izvođačima kao što su Nouvelle Vague, Koop, Tom Waits i dr.
”Sa Nouvelle Vague-om nas porede najviše zbog ležernog zvuka koji s vremena na vreme, ako to pesma zahteva, postane jako mračan. Iako sviraju obrade, svaka od njihovih pesama ima određenu notu autorske ozbiljnosti. Lorna Wing teži tome da se kod slušaoca izazove osećaj uljuljkanosti i udobnosti, ali bez odlaska u ravnodušnost. Zapravo se radi o smeni, ali i istovremenom prisustvu emocija blaženstva i duboke tuge. Mislim da je upravo ta nit zajednička za sva pomenuta imena i možda je baš to ono što i Lornu Wing izdvaja i zbog čega nas publika pamti”, kaže Čedomir.

Tekstovi su podjednako pisani na srpskom i na engleskom jeziku što se, nakon dugotrajne dileme, izdvojilo kao najbolje rešenje pitanja odabira jezika.
”Puštamo da nas muzika nosi kada stvaramo, pa se izbor jezika dešava spontano. Srpski i engleski su nama trenutno poznati jezici, pa se njima i služimo. Onog trenutka kada neko od članova benda nauči neki treći jezik, nećemo imati problema da i njega iskoristimo. Muzika je univerzalni jezik, a reči samo pojačavaju doživljaj različitih vrsta emocija. Ne bih voleo da se ovo protumači kao da smatram da reči manje vrede, pa bih pohvalio Ivankin stil pisanja. Ona izvlači iz sebe tekstove koji na neverovatan način daju boju muzici koju Lorna Wing stvara”, ističe Čedomir.

Pesma ”Lazy Summer Afternoon”, za koju je urađen i odličan spot, doživela je veliki uspeh, a bend razmišlja i o izdavanju albuma.
”Dešavalo se da potisnemo činjenicu da je album nužna stvar u životu svakog benda, pa smo odlučili da pođemo ka tom cilju lagano, singl po singl. Radimo na snimanju drugog singla na SAE institutu u Beogradu, gde aktivno sarađujemo sa Nenadom Petronijevićem, poznatim kao DJ Shoxy. Prva pesma koja bi trebalo da izađe iz te ’kuhinje’ je pesma koja svojim imenom označava prekretnicu u svakom mladom životu i ime joj je ’30!’.  U planu je i snimanje spota za ovu pesmu, koji bi trebalo da bude premijerno prikazan do kraja septembra. Kameru i režiju spota potpisuje Konstantin Krbačević”, kaže Stanojević.

Lorna Wing je već imala priliku da se predstavi publici Doma omladine na ovogodišnjoj ”Misiji Beograd”.
”Svirati u Domu omladine je oduvek bila velika čast za svakog muzičara. Projekat ’Misija Beograd’ je zaista odličan, pre svega zbog činjenice da mladim ljudima pruža mogućnost da uživaju u kulturnim sadržajima i zimi, kada je ponuda ovakvih događaja najsiromašnija. Nama je to bio prvi ’jači’ koncert ove godine koji nam je, na neki način, trasiralo put ka onome što je sledilo u nastavku 2013. godine. Sada se opet vraćamo na ’mesto zločina’, u Dom Omladine”, ističe Čeda.

Nakon ”Misije”, Lorna Wing je nastupala na festivalu “Vračar Rocks” sa popularnim bendom Ničim Izazvan, a zatim na ”Balkan Unplugged Acoustic Rock Fest-u” (BUARF) u Tuzli. Na ”Misiji Beograd” je došlo i do poznanstva sa bendom I Duhovi, sa kojima su potom održali zajednički koncert u ”Geci Disko Shtekeru”. Nastupali su i na Nišvillu.
Nakon pola godine, Lorna Wing se vraća u Beograd koncertom na platou Milana Mladenovića.
”Na koncertu ispred DOB-a publika će čuti ono što mi doživljavamo kao uličnu svirku na kojoj ćemo pokušati da predstavimo većinu naših pesama u nešto izmenjenim aranžmanima. Prilikom sviranja, muzičari ne proizvode uvek istu emociju, a tome prilično doprinosi i samo mesto nastupa. Svirka ’na zidiću’ će biti potpuno novo iskustvo za nas, a svakako i za slušaoce tog koncerta. Mislim da publika koja dođe neće ostati ravnodušna, a nadam se da će i prolaznici biti zaintrigirani”, najavljuje Čeda Stanojević.

Koncerti ”na zidiću” izazvali su izuzetno interesovanje publike, ali i bendova koji žele da se uključe u program, te medija koji su sa velikom pažnjom ispratili sve koncerte ”na zidiću“.
”Nazvao bih to ’uličnom gerilom’. Boriti se protiv nekulture i neukusa je uvek bila teška bitka, koja je retko kad bila izvojevana bez većih žrtava. Neki rodonačelnici takvog ponašanja i životnog stila ne biraju način kako da nametnu svoju volju. Došli smo do toga da jedini način na koji možemo da se izborimo je upravo ovaj. U centru glavnog grada, na uglu dve istorijske ulice, širiti miris kulture. Pa makar ga i nesvesno upijali, oni koji to nikada nisu, sigurno je da će se delić svega toga zadržati negde u dubini svesti. Sve pohvale za organizaciju koja se bavi izradom programa i kojoj je vidno stalo do postavljanja viših standarda kada je reč o srpskoj muzičkoj sceni”, zaključuje Čedomir Stanojević, vokal i gitarista Lorne Wing.

Neki od planova benda, čiji naziv predstavlja simbol poštovanja naučnog i autorskog rada dr Lorne Wing, naučnice koja je, kao majka devojčice sa  autizmom, posvetila svoj život proširivanju znanja o razvojnim poremećajima kod dece, sa posebnim fokusom na istraživanje autizma, su koncerti u Pančevu, Nišu, kao i još jedan nastup u prestonici do kraja godine.


U slučaju kiše, svi koncerti biće održani u Holu Doma omladine Beograda.


PRIDRUŽITE NAM SE I NA FEJSBUKU!Komentari