Sinoć svečano otvoren 31. Beogradski džez festival

U ime osnivača Grada Beograda, gradski menadžer Goran Vesić otvorio je sinoć u Domu omladine Beograda 31. Beogradski džez festival, koji se do 1. novembra održava u našem glavnom gradu.  “Beograd je ponosan na jednu od najstarijih manifestacija u oblasti kulture, za koju su ove godine rasprodate skoro sve ulaznice”, rekao je Vesić. Na Beogradskom džez festivalu, 31. po redu, nastupa više od 80 muzičara iz čitavog sveta. Festival se održava pod sloganom „Budućnost džeza” u Domu omladine Beograda i Domu sindikata, a na njemu svoje mesto naći će i novi, mladi autori.

– Teoretičar džeza Joakim Berent je džez okarakterisao kao muziku protesta i otpora. Džez je mnogo više od muzike, on je sloboda i možda je zato tako dobro prihvaćen u našoj zemlji. Možda smo zato počeli da sviramo džez godinu dana posle Pariza i možda zato uspevamo da održimo tradiciju već 31 godinu. Nadam se da ćemo naredne godine imati još više učesnika – istakao je Vesić na svečanom otvaranju festivala.

Strani novinari, dodao je Vesić, primećuju da Beogradski džez festival ima jednu specifičnost – mnogobrojnu mladu publiku, na šta je grad naročito ponosan. Beogradski džez festival umnogome doprinosi razvoju kulture u glavnom gradu i promociji Beograda u čitavom svetu, kazao je Vesić.

Ovogodišnji Beogradski džez festival otvorili su koncerti Jelene Jovović „Jazz Junction, posebno naručen internacionalni projekat naše izuzetne pevačice, kao i evropska premijera novog projekta Džejmsa Brendona Luisa „Days Of Freeman – jednog od najtalentovanijih svetskih saksofonista.

“Veliko nam je zadovoljstvo što predstavljamo još jedno izdanje najstarijeg srpskog džez festivala, sa značajnim međunarodnim ugledom, koji sa ponosom nosi titlu manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd. Veliku zahvalnost dugujemo upravo Gradu Beogradu, našem osnivaču i pokrovitelju, kao i drugim brojnim partnerima, bez čije podrške i pomoći realizacija ovako velikog događaja ne bi bila moguća. Večerašnja puna sala i rasprodati koncerti, broj posetilaca i prisutnost u domaćim i stranim medijima koji iz godine u godinu rastu, te aktuelnost i kvalitet programa o kojem se govori mesecima nakon svakog Beogradskog džez festivala nama su najveća potvrda da smo na dobrom putu – putu BUDUĆNOSTI DŽEZA.”, istakao je na otvaranju BDŽF vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda, Nenad Dragović.

 

Publici se obratio i direktor Italijanskog instituta u Beogradu, Davide Skalmani, koji je istakao značaj italijanskih džez umetnika na globalnoj muzičkoj sceni i zadovoljstvo što publika Beogradskog džez festivala svake godine ima priliku da čuje nekog od vrsnih džezera iz Italije – na 31. BDŽF to je mladi i talentovani saksofonista Frančesko Kafizo.

Prisutne na svečanom otvaranju 31. Beogradskog džez festivala pozdravio je i mladi džez kontrabasista Miloš Čolović, koji je sa svojih 17 godina najmlađi učesnik ove manifestacije.


Komentari