[31. BDŽF INTERVJU] LIA PALE: “Bili Holidej i snaga njenih emocija su mi neiscrpna inspiracija”

Nova zvezda evropske džez scene, austrijska pevačica Lia Pale, nastupiće u petak 30. oktobra, od 23 časa, u sali Amerikana Doma omladine Beograda na programu 31. Beogradskog džez festivala. Ova talentovana i mlada vokalna solistkinja će beogradskoj publici predstaviti aktuelni album My poet’s love”, koji je inspirisan pesmama Hajnea i Rilkea. Tim povodom popričali smo sa Liom o aktuelnom albumu, predstojećem koncertu i njenoj muzičkoj inspiraciji. 

Objavili ste drugi album ,,My poet’s love” u februaru ove godine. Šta se promenilo od Vašeg prethodnog izdanja? Smatrate li da ste sazreli u muzičkom smislu?

Lia Pale: Snimak je kao muzička fotografija, koja predstavlja jedan trenutak u vašem stvaralaštvu i na neki način vas navodi da se osećate kao da gledate u stare fotografije kada slušate snimak. Vraća vas u taj trenutak, sećate ga se, ali ste svesni da je to prošlost i nakon njega samo nastavljate dalje da se razvijate i menjate u muzičkom smislu.

 

Budući da ste Vaš novi album nazvali “My poet’s love“, možete li nam reći na koji su Vas način Rilke i Hajne inspirisali za ovo izdanje?

Lia Pale: Poznati ciklus pesama “Dichterliebe – a poet’s love“ Roberta Šumana, sa Hajneovim pesničkim opusom, nas je insprisao da napravimo sopstvenu muzičku interpretaciju ovih pesama. U to vreme sam počela da čitam Rilkeova pisma mladom pesniku Hajneu i u potpunosti se zaljubila, tako da smo odlučili da pesme ova dva pesnika, uz pomoć Matijasa Ruega, pretočimo u muziku. Rilke i Hajne se dosta razlikuju, što je bilo veoma fascinantno za mene.  Hajneova jedinstvena ironija i Rilkeova mistična produbljenost su ono što me je najviše inspirisalo.

 

Kako biste opisali Vaš pristup muzici i šta je ono što Vas najviše inspiriše?

Lia Pale: Inspirišu me posvećenost, strast prema detaljima i hrabrost muzičara da pokažu svoju ranjivost kako bi bili kreativni.

 

Koji džez muzičari su imali najveći uticaj na Vaš muzički stil?

Lia Pale: Bili Holidej je imala, i još uvek ima, veliki uticaj na mene. Zavisna sam od snage emocija koje ona prenosi i njenih jedinstvenih fraza. Ali tu su i Net King Kol, Majls Dejvis, Kount Bejsi, Elington i mnogi drugi.

 

Šta ste čuli o Beogradskom džez festivalu i džez sceni u Srbiji?

Lia Pale: Ne mogu da dočekam da vidim Beograd, jer mi je mnogo njih reklo da su ljudi tamo divni, ali i da je atmosfera u ovom gradu posebna. Veoma sam uzbuđena što ću videti i doživeti Beograd.

 

Šta očekujete od Vašeg koncerta u Beogradu i kakav ste repertoar odabrali da se predstavite srpskoj publici?

Lia Pale: Juče smo imali dugu i intenzivnu probu, na kojoj smo pripremili set-listu za ovaj koncert. Mada, nikad se ne zna, uvek bi trebalo biti spontan. Trenutno pokušavam da se oslobodim svih očekivanja, kako bih mogla da se iznenadim.

 

Komentari