[31. BDŽF INTERVJU] Kristof Lauer: “Džez muzika treba da bude vizionarska”

Proslavljeni nemački džez saksofonista i kompozitor, Kristof Lauer, nastupiće večeras od 19 i 30 časova u Domu sindikata, na programu 31. Beogradskog džez festivala. Zajedno sa dirigentom Rajnerom Tempelom i Big Bendom RTS-a, predstaviće domaćoj publici originalne aranžmane kompozicija legendarnog džezera i klarinetiste Sidnija Bešea.

 

Prošle godine Lauer je predstavio zanimljiv projekat koji je zasnovan na kompozicijama legendarnog izvođača ranog džeza, klarinetiste Sidnija Bešea.

„Pre 13 godina, Sigi Lok iz moje izdavačke kuće, me je pitao da li sam zainteresovan da radim sa malim bendom koji će svirati obrade Sidneja Bešea, ali sam tada imao druge planove. Nekoliko godina kasnije imao sam mogućnost da radim sa Rajnerom Tempelom na big bend projektu i vratila se ideja da radim sa muzikom Bešea. Želeli smo da njegovu muziku prebacimo u sadašnje vreme. Volim Bešeovo intenzivno sviranje, njegov stil i njegove fantastične kompozicije“, objašnjava Kristof Lauer.

Kristofov rad je dobro poznat u Evropi gde je i imao prilike da radi na projektima sa brojnim talentovanim muzičarima. Pored solo albuma koje ima, takođe učestvuje i u grupnim muzičkim projektima, pa smo ga pitali koji način izvođenja preferira. Lauer ističe da voli svaki oblik izvođenja muzike, ukoliko ga muzika dirne na neki način. „Volim solo nastupe, ali je tokom godina bilo dosta muzičara koji su me inspirisali: Albert Mangelsdorf, Hajnc Sauer, Joakim Kun, Daniel Humair, Dženi Klark i Ralf Hubner iz Frankfurta, mesta gde sam sazreo kao muzičar.“

Ovogodišnje izdanje Beogradskog džez festivala nosi naziv budućnost džeza, pa smo pitali Kristofa Lauera šta misli o evropskoj džez sceni danas i kakva su njegova predviđanja za džez muziku u budućnosti. “Smatram da evropska džez scena ima najkreativniji input i output u ovom trenutku. U budućnosti, džez muzika ne bi trebalo da bude pasivna, trebalo bi da bude vizionarska i da bude puna rizika“, kaže Lauer.

On dodaje da su ovogodišnji učesnici Beogradskog džez festivala pravi vizionari i fantastični muzičari i da bi mogao da zamisli da sarađuje sa svakim od njih. Što se planova za naredni period tiče, Kristof Lauer poručuje da mu je želja da nastavi sa svojim radom i da uvek pronalazi nove inspiracije.

 

 

Komentari