Siniša Mali otvorio Beogradski sajam zapošljavanja i praksi 2015.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali otvorio je danas Beogradski sajam zapošljavanja i praksi 2015, koji se održava u Domu omladine Beograda.

– Ovaj sajam je najveći do sada, a privukao je 87 kompanija koje traže više od 1.700 ljudi. To je sjajna šansa za sve one koji traže posao, ali i za kompanije kojima je potreban pravi kadar. Za nas je važno da svaki mladi čovek ima mogućnost da se edukuje i da se zaposli. To je naša obaveza, a ujedno i cilj ovog sajma – rekao je Siniša Mali i zahvalio svim kompanijama koje su našle interes da učestvuju na Sajmu zapošljavanja, kao i Nacionalnoj službi za zapošljavanje, Privrednoj komori Beograda i Domu omladine, koji su organizatori.

Mali je podsetio da studenti Beogradskog univerziteta imaju mogućnost da radno iskustvo steknu u okviru programa „BG praksa“.

– Želeo bih da pozovem sve studente da učestvuju u „Bg praksi”, kojom im Grad Beograd omogućava da rade tokom leta u Gradskoj upravi i javnim komunalnim preduzećima i da na da taj način steknu potrebna iskustva i znanje kako bi sebe na ovakvim manifestacijama predstavili u još boljem svetlu – rekao je gradonačelnik.

On je podsetio da je Grad Beograd prošle godine zajedno sa Privednom komorom Beograda otvorio i Kancelariju za brze odgovore na teritoriji svih opština, gde oni koji žele da započnu svoj biznis, a imaju neko pitanje, mogu da ga postave i da dobiju odgovor u roku od jednog do dva dana.

– Sledeće nedelje će krenuti i javni poziv za subvencionisanje proširenja kapaciteta za mala i srednja preduzeća i ja pozivam ova preduzeća, ako imaju interes da prošire svoj kapacitet, da se jave na taj poziv. To je prilika mladima da nađu posao, ali i prilika kompanijama da dođu do jeftinijih izvora finansiranja, prošire kapacitete i otvore mogućnost zapošljavanja – rekao je Siniša Mali i pozvao mlade da iskoriste ovu priliku.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dragan Sikimić rekao je da je od ključnog značaja za zapošljavanje da svi organi vlasti, fondovi, institucije i druge asocijacije daju svoj maksimum kako bi se stvorio još povoljniji poslovni ambijent.

Zamenik direktora Privredne komore Beograd Dragan Trivan naglasio je da pored ovog sajma, Komora sa Gradom Beogradom ima dosta aktivnosti, a da je ta saradnja dobra, pokazuje upravo veliki broj mladih koji su se odazvali i koji će danas dobiti svoje prvo radno mesto.

Direktor Doma omladine Beograda Marko Stojanović istakao je da je ova kulturno-obrazovna ustanova prošle godine organizovala preko 400 besplatnih radionica za mlade, da je pokrenuta i besplatna škola omladinskog preduzetništva i da je važno da se mladima uputi poruka da treba da uzmu svoju sudbinu u svoje ruke, a upravo je preduslov svakog zapošljavanja obrazovanje.

Otvaranju sajma prisustvovali su i Dragomir Petronijević, član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Grada Beograda, i Tijana Maljković, gradska sekretarka za privredu.

 

Komentari