SAJAM ŠKOLSKIH TIMOVA ZA KARIJERNO VOĐENJE I SAVETOVANJE

Organizacija: Beogradska otvorena škola uz podršku Solidar Suisee/Swiss Labour Assistance SLA – Kancelarije u Srbiji i Doma omladine Beograda

Beogradska otvorena škola organizuje prvi put Sajam školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje (KViS), 23. juna, sa početkom od 11 časova u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Nastojimo da podstaknemo i promovišemo primere dobre prakse sprovedenih aktivnosti KViSa u srednjim školama i na taj način doprinesemo unapređivanju sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se obezbedio razvoj stručnih kompetencija učenika neophodnih za uspešno zapošljavanje.

Sajam ima za cilj da okupi srednjoškolske timove nastavnika i stručnih saradnika koji se bave karijernim vođenjem i savetovanjem učenika, kao i druge zainteresovane predstavnike iz srednjih škola i drugih institucija i organizacija, kako bi međusobno razmenili iskustva i time unapredili svoj rad u ovoj oblasti koja je od velikog značaja za smanjenje osipanja učenika i povećanje zapošljivosti mladih. Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju prepoznaje KViS kao jedan od izuzetno važnih instrumenata za lični razvoj i razvoj zapošljivosti kod učenika, i propisuje da svaka srednja škola mora da ima usvojen Program karijernog vođenja i savetovanja i formiran školski Tim za KViS. Tokom Sajma zainteresovana javnost će imati priliku da se upozna sa radom 15 najboljih školskih timova za KViS, koji će biti izabrani putem javnog konkursa.

Beogradska otvorena škola raspisala je konkurs za izlagače na Sajmu namenjen srednje škole koje:
•    Imaju usvojen Program karijernog vođenja i savetovanja
•    Imaju formiran školski Tim za karijerno vođenje i savetovanje
•    Aktivno rade na pružanju usluga karijernog vođenja i savetovanja

Stručna selekciona komisija koja će biti formirana od predstavnika institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem i karijernim vođenjem i savetovanjem najpre će odabrati 15 školskih timova, koji će dobiti priliku da tokom Sajma predstave ostalim izlagačima i učesnicima svoje aktivnosti. Komisija će takođe ispratiti predstavljanje školskih timova na Sajmu i nagraditi najbolji i najaktivniji tim.

Predviđeno je da otpočne uvodnim obraćanjima predstavnika/ca Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, SOLIDAR Suisse/Swiss Labour Assistance SLA, Doma omladine i Beogradske otvorene škole (BOŠ) nakon čega posetioci sajma će moći da se upoznaju sa aktivnostima 15 najboljih školskih timova za KViS. Na kraju sajma, stručna selekciona komisija će odabrati najaktivniji tim kome će potpom biti uručena nagrada koju će obezbediti BOŠ.

Nakon završetka svečanog uručenja nagrade planirano je osveženje za učesnike/ce i davanje intervjua za medije. Očekuje se da će na sajmu uzeti učešće oko 100 srednjoškolaca, nastavnika, predstavnika državnih institucija i organizacija civilnog društva.

Komentari