Sa Draganom Kanjevac o izložbi posvećenoj Sonji Savić u DOB-u

U Domu omladine Beograda od 11. do 19. marta biće priređena dokumentarna izložba “SAMO SVOJA: SONJA SAVIĆ”, posvećena liku i delu ove jedinstvene umetnice. Posetioci će biti u prilici da vidi Sonjine lične predmete, fotografije i autorske video radove, ali i dokumentarni film “Sonja” autorke Dragane Kanjevac, koji će se prikazivati svakog dana, u Velikoj sali DOB-a. Ovaj film, čija je premijera održana na otvaranju prošlogodišnjeg Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, izazvao je veliku pažnju javnosti. 

*Autor fotografije: Miladin Jeličić

 

Dragana Kanjevac ističe: “Film je naišao na odličan prijem publike već na samoj premijeri. Otvaranje je bilo rasprodato, uvođene su dodatne projekcije, film je praktično i zatvorio Festival. Potom su usledila uglavnom festivalska ali i namenska prikazivanja u Novom Sadu, Nišu, Podgorici, Sarajevu, Njujorku, Kikindi, Čačku. U planu su prikazivanja u Hrvatskoj i Sloveniji. Reakcije su svuda uglavnom vrlo pozitivne i moglo bi se uopšteno reći da film podstiče publiku na razmišljanje o više tema.”

Za koncept dokumentarne izložba pored Dragane Kanjevac, zaslužni su i Boban Jevtić i Nenad Veličković. Dragana navodi: “Ideja o dokumentarnoj izložbi potekla je od urednika filmskog programa Doma omladine Bobana Jevtića. Dom omladine ima veoma pozitivna iskustva sa događajima ovakvog tipa, a smatrali su da Sonja Savić kao umetnica i aktivni učesnik istorije Doma omladine, zaslužuje pažnju. Profesionalizam Umetničke galerijeNadežda Petrović” iz Čačka, koja je vlasnik Sonjine baštine, umnogome je olakšao rad. Nažalost, opšta kulturna zapuštenost ima za posledicu da su, recimo, najkreativniji Sonjini filmski kostimi – bačeni”.

Posebnu vrednost ovoj izložbi daje činjenica da ćemo imati priliku da vidimo Sonjine lične predmete, poput njene omiljene jakne i kape, ili violine, instrumenta na kojem je otpočela svoje muzičko obrazovanje: “Sonja Savić je bila asketa i nije poklanjala veliku pažnju posedovanju predmeta. Ipak, pažljivi posmatrač će moći na osnovu fotografija, rukopisa, pa i te skromnosti u posedovanju, da stekne neki utisak. Njeni autorski video filmovi su posebna priča, evaluacija te umetnosti tek sledi,” kaže Kanjevac.

Ovakve manifestacije doprinose buđenju svesti o značaju i uticaju umetnika koji su obeležili svoje vreme ali, bitno je istaći i da značajno doprinose kulturnom identitetu sredine u kojoj su ti umetnici stvarali: “Retrospektiva nije samo oduživanje duga prema značajnim pojedincima. Tako se gradi kulturni identitet i samopouzdanje jedne sredine. Tužno je što su ovakva nastojanja apsolutno destimulisana od strane države i bivaju prepuštena slučaju i ličnoj inicijativi,” zaključuje Dragana.

Film “Sonja” prikazivaće se od 11. do 19. marta, u 19 i 21 čas, u Velikoj sali Doma omladine. Cena ulaznice je 150 dinara.

Izložba će biti otvorena do 19. marta, radno vreme je od 10h do 20h, a ulaz je slobodan.

 

 


Komentari