Izabran tim za KUSTOSIRANJE – Prolećni izložbeni projekat u DOB-u

Kustosiranje/ About and around curating  u saradnji sa galerijom Doma omladine Beograda organizovao je konkurs za prolećni izložbeni projekat. Poziv je bio otvoren za mlađe profesionalce (do 30 godina starosti) i studente iz oblasti umetnosti i kulture. Stiglo je nekoliko desetina prijava, a selekciju kandidata obavili su autori projekta Kustosiranje, Andrej Bereta i Srđan Tunić.

Odabrali su osam polaznica koje će u narednih mesec dana učestvovati u radionicama i timskom procesu stvaranja jedne kustoske izložbe. 

 

Odabrane kandidatkinje su:

    Ana Danilović, studentkinja FDU – kamera
    Ana Srdić, studentkinja FF – istorija umetnosti
    Anđela Milinković, studentkinja FF – istorija umetnosti (MA)
    Bojana Andrić, dipl. filmsku i tv kameru, dir. fotografije
    Jelena Obradović, studentkinja FF – arheologija
    Marija Macić, istoričarka umetnosti
    Milica Josimović, studentkinja FF – antropološkinja
    Višnja Vujović, arhitektica

 

Rezultat njihovog rada će biti realizacija zajedničke izložbe (u trajanju od dve nedelje) u Galeriji DOB, koja decenijama neguje visok kvalitet domaće i strane umetničke i kustoske prakse najkreativnijih mladih profesionalaca, i po tome je verovatno i najvažnija galerija takve orijentacije u regionu. Otvaranje izložbe planirano je za 09.04.2013. u 19h.


Projekat Kustosiranje je prisutan na beogradskoj i regionalnoj sceni  kroz jedinstven i bogat edukativni program koji se održava u saradnji sa javnim i civilnim organizacijama kulture, učešćem u salonima (53. Oktobarski salon, 31. Salon mladih), akademskim kursom, kao i organizovanjem kvalitetnih izložbenih projekata od proleća 2012. (festival Mikser, umetnički prostor U10).

 

Autori projekta i akademskog kursa Kustosiranje:

 

Andrej Bereta (1970), kustos i istoričar umetnosti, radio je u Odeljenju za edukaciju MPU, Galeriji Haos, i na Oktobarskim salonima od 2006. U okviru U.G. ARTIKAL, kao jedan od osnivača, organizuje više (ko)autorskih izložbenih i edukativnih programa, od kojih je prvi bio u znaku inkluzije- ARTUR: kulturna tura za osobe sa invaliditetom (2008). Učestvuje u više projekata, poput Creative Mentorship (od 2011).

 

Srđan Tunić (1984), kustos i istoričar umetnosti, radio je u Muzeju afričke umetnosti u okviru edukativnog odeljenja, sarađuje sa Galerijom Zvono i na projektima AiR Serbia: platforma za umetničke rezidencijalne projekte i Cultural Innovators Network. Trenutno priprema izložbe o stripu i japanskom slikarstvu u Beogradu, a od 2011. je uključen u rad U.G. ARTIKAL.

 

Kustosiranje/ About and around curating je istraživački i edukativni projekt, koji se bavi proučavanjem kustoske prakse, a sa namerom da se osnaži proaktivan pristup mlađih profesionalaca u stvaranju i realizaciji samostalnih izložbenih projekata. Projekat je od 2011. razvijan i realizovan uporedo u tri pravca: javni program, akademski kurs i međunarodno/regionalno povezivanje.

Komentari