RESONATE FESTIVAL PREDSTAVLJA I NESVAKIDAŠNJI MUZIČKI PROGRAM

Osim bogatog dnevnog programa koji će se održati u Domu omladine Beograda od 21. do 23. marta 2013Resonate festival će domaćoj i inostranoj publici omogućiti da uživaju u muzičkim ostvarenjima nekih od najuticajnijiih muzičkih umetnika današnjice. Publici će se predstaviti Pantha Du Prince, Mouse on Mars i DJ Dinky.

Pantha Du Prince će se predstaviti publici u velikoj sali Doma omladine Beograda 21.marta od 21h. Iza ovog imena se krije vizionar pod imenom Hendrik Weber, čovek koji je revolucionarnim potezom lansirao zvuk koji sam naziva „Sonic House“ – miks elektronskih bitova, akustični odsviranih melodija i ambijentalnih zvukova. Nemački autor, producent i DJ, već desetak godina je prisutan na sceni, prvobitno uglavnom poznat po tvrđim house i minimal techno zvucima, vezan za hamburšku etiketu Dial, a u poslednje vreme predstavljen kroz čuvenu londonsku izdavačku kuću Rough Trade. Najnoviji, revolucionarni projekat „Elements Of Light“ (2013), u saradnji sa Bell Labaratory, otvara novu oblast u kojoj se elektronska muzika ukršta sa 50 pravih zvona, stvarajući simfoniju za akustične i digitalne udaraljke. U Beogradu će nastupiti pevajući uživo i semplujući, rastavljajući alternativni rock na sastavne delove i kreirajući intimni tehno pred nama.

 

   

 

Mouse on Mars, duo iz Kelna i  jedan od najvažnijih umetničkih kolektiva digitalne generacije nastupiće uživo 22. marta od 21h u velikoj sali Doma omladine Beograda u proširenom sastavu, sa gostujućim bubnjarem, što obećava posebno dinamičnu noć. Sredinom devedesetih su zahvaljujući svoja tri prva albuma definisali mogućnosti nove elektronske muzike, gradeći most između tog zvuka i Krautrocka koga je sa sobom sedamdesetih donela prva nemačka autentična rock generacija. Debi album „Vulvaland“ je doneo potpuno novo sazvučje, u kome su se svirani delovi ukrštali sa elektronskim u neverovatnom miksu gde nije bilo važno odakle dolazi koji zvuk. Mešavina digitalnog i analognog koju su oni prvi formulisali potom je poslala njihov zaštitni znak na izdanjima koja su preokrenula naše shvatanje muzike. U savremenom čitanju paralelne pop istorije cela jedna generacija savremenih autora okreće se opet njima kao inspiraciji i putokazu šta je sve sa pesmom dozvoljeno uraditi. Umetnička vizija ovog dua i dalje je elektronska zvezda vodilja mnogima, pa na najnovijem albumu “Parastrophics” (2012) ujedinjuju snage sa sjajnim Modeselector, mladim berlinskim tvorcima base-techna.

 

  

 

Poslednje večeri festivala 23. marta u  Beogradu će nastupiti DJ Dinky – underground zvezda, za smeli clubberski kraj Resonate festivala.

Karte za muzički program Resonate festivala  su ograničene i  u prodaji su po ceni od 1.300 dinara po koncertu za nastupe Mouse on Marsa i Pantha Du Prince i mogu se kupiti na blagajni Doma omladine Beograda. Karta za nastup DJ Dinky je u prodaji po ceni od 600 dinara.

 

Tokom celog trajanja ovog festivala novih ideja otvaraju se važna pitanja odnosa sfere digitalnog i sfere organskog, pa se i zvučna podloga festivala rukovodi idejom da publici ponudi mogućnost uživanja u vrhunskoj umetnosti koja nastaje na rubovima popularne kulture, istovremeno odgovarajući na neke od najznačajnijih dilema koje stoje pred savremenim stvaraocima.

Više informacija o muzičkom programu festivala možete pogledati na : http://resonate.io/2013/category/performances/

Komentari