RASPRODAT I KONCERT AMBROSE AKINMUSIRE KVINTETA NA 28. BJF!

Treće veče 28. Beogradskog Jazz Festivala počelo je odličnim koncertom Ambrose Akinmusirea – najboljeg mladog trubača savremene svetske scene, koji je sa svojim kvintetom premijerno nastupio u našim krajevima. Beogradska publika sa uzuđenjem je dočekala ovu najnoviju veliku zvezdu džeza, a ulaznice za koncert još tokom pre podneva su bile rasprodate!

Ambrose Akinmusire među svetkom kritikom i publikom važi za jazz ličnost 2012. godine, a u to su se uverili i posetioci 28. BJF na lirski provokativnom koncertu u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

U nastavku programa, u Holu Doma omladine, nastupili su članovi jazz odseka MŠ Stanković i pokazali kako izgleda srpska jazz budućnost u akciji!

Sastav Das Kapital, trio istaknutih evropskih muzičara, čiji muzički izraz se može okarakterisati kao spoj elemenata rocka, popa i jazza sa elektronikom, eksperimentalnom i savremenom klasičnom muzikom, nastupio je od 23h u sali Amerikana DOB-a. Brojnoj publici, predstavili su intrigantno čitanje dela čuvenog kompozitora Hannsa Eislera.

Kulminacija emocija i pozitivne energije za kraj treće festivalske večeri i dugo očekivani koncert Ursule Rucker u našem gradu! Ova spoken-word heroina, provela je oduševljenu publiku kroz neo-beat poeziju u bojama bluesa, avangardnog jazza, filadelfijskog soula i hip-hopa.

Poslednje večeri 28. Beogradskog Jazz Festivala nastupiće još četiri sastava. Večeras od 20h u Velikoj sali Doma omladine publika će slušati Jovan Maljoković Balkan Salsa Band feat. Ana Sofrenović: kubanska salsa i balkanski folklor u izvođenju velikana srpskog jazza i najbolje pevačice među glumicama. Program se potom seli u salu Amerikana, gde će od 22h nastupiti poljski muzičari Mikolaj Trzaska & Rafal Mazur, ikone istočnoevropske free-jazz i impro scene. Američki heroji njujorške avangarde – Mostly Other People do The Killing, izvešće otvorenu, beskopromisnu i izazovnu rekonstrukciju istorije jazza od 23:15h. U samoj završnici 28. BJF od 00:30h probaćemo soul-jazz, afro-beat, R’n’B groove, punk “čorbu” sa severa Evrope: danski bend Ibrahim Electric u provokativnom i uzbudljivom finalu ovogodišnjeg BJF.

Više informacija na: http://www.belgrade-jazzfest.org/

Komentari