PSIHODELIČNI VAŠAR 2015.

Cena ulaznice za koncert: 300 dinara.

Ovogodišnji, treći po redu, Psihodelični vašar / Psy Fair vol. 3 održaće se u Domu omladine Beograda 18. decembra. “Psihodeliju smo definisali kao spoljašnju manifestaciju dubokog unutrašnjeg sadržaja.”, kaže Draško ‘Drak’ Nikodijević, osnivač ovog festivala. “Čiste psihodelije više nema još od 1969. godine, ali je zato, kao takva, postal integralni sadržaj skoro svakog vida avangardne umetnosti danas.” nastavlja Drak.

Festivali su postali veoma predvidiva komercijalna disciplina, pa se kao konfekcija, ista imena provlače na svim festivalima.  Jedna od ideja Psihodeličnog vašara jeste da se na jednom mestu pojavi veći broj avangardnih umetnika i duhovnih radnika koji će publici pružiti nesvakidašnji, kvalitetni sadržaj bez obzira na komercijalni rejting kod mejnstrim publike.

Dosadašnji Psihodelični vašari, održani u decembru 2013. i 2014. u Domu omladine Beograda, su se prvenstveno fokusirali na akademski “retro” pristup ovom konceptu; uglavnom je fokus bio na psihodeliji “nekad i sad”, dok se ovogodišnji festival fokusira na psihodeliju danas sa pogledom u budućnost i to u jednom veoma praktičnom, iskustvenom, čak interaktivnom smislu. U plemenskim zajednicama nema jasne granice između izvođače i publike, pa će na ovogodišnjem psihodeličnom vašaru publika u znatnoj meri postati deo festivala. Zato smo klasične eksponate likovnih umetnika ove godine zamenili projekcijama digitalizovanih slika i fotografija, biće više ambijentalne/elektronske muzike nego ranije. Novina ove godine jesu radionice i “chillout room”. Radionice će se dešavati tokom popodnevnih sati, veoma su praktične i osmišljene su tako da polaznicima nude inspiraciju da kroz umetničko delo ili meditaciju izraze svoj duboki unutrašnji sadržaj. Chillout room će funkcionisati u večernjim satima i nudi relaksiranu ambijentalnu opuštajuću atmosferu.

Posebnu pažnju ove godine privući će VR, odnosno “virtuelna realnost”.  Posetioci će imati prilike ne samo da vide već i da dožive ovu vrstu digitalnog ugođaja, da “uđu” u video igre, a ne samo da ih izvana posmatraju.

Kao i na sredjevekovnim vašarima, tokom celog dana biće prisutni prodavci nakita i umetničkih predmeta, klovnovi, gutači vatre i drugi interesantni likovi.
U centru interesovanja je muzički deo programa, u sali Amerikana koji počinje u 21č.  Nastupaju trenutno najinteresantniji predstavnici alternativne rok muzike u Srbiji: četiri benda iz Beograda, jedan iz Novog Sada, jedan etno hor, DJ Lošmi Sajberbaba i čuvena pesnikinja Nina Živančević, koja će specijalno za ovu priliku doleteti iz Pariza.

Na festivalu učestvuju bendovi:
XanaX
WHITE RABBIT BAND
dreDDup
(Novi Sad)
Voja Bešić Bend
MultiEtnička Atrakcija
Pesnikinja NINA ŽIVANČEVIĆ (Pariz)
LOŠMI SAJBERBABA & DJ CREW

Plus: radionice, prodajna galerija, video instalacije, fotografije, likovna umetnost i mnogo drugih psihodeličnih sadržaja.

 

PROGRAM:

13:00  Radionica: ORIGAMI

Instruktor: Branko Vitas, reiki sen-sei         

Origami  je tradicionalna japanska veština kreiranja umetničkih predmeta od papira. Zabavno i lako!

 

15:00   PSYCHEDELIC ROCK PAINTINGS

Instruktor: Jovan Jović dipl. grafičar likovnih umetnosti  

Polaznici radionice će sami moći da crtaju i slikaju i  lepe kolaže na papirima. Stvaranje crteža i slika vodi ka pokretanju ituicije i razvoju psihomotornih funkcija kako kod dece, tako i kod odraslih .

 

17:00   MEDITACIJA U POKRETU

Instruktor: Ksenija Lea Ronai, sertifikovani instruktor joge        

Bazična zen meditacija za harmonizaciju tela i uma i opuštanje nervnog sistema.

 

18:00   Peformans poezija

Instruktor:  Nina Živančević, pesnik, performer    

Čuvena pesnikinja Nina Živančević će polaznicima preneti svoja iskustva u stvaranju performans poezije.

 

19.00   Radionica Šamanski drum circle

Instruktor: Draško ‘Drak’ Nikodijević, reiki sen-sei          

Oslobodite sopstveni ritam kroz bubnjanje i ples.  Ritam kao sredstvo harmonizacije tela i duha i duboke unutrašnje samo-spoznaje.     

Donesite svoje udaraljke i instrumente.  Za sve uzraste.  Prethodno iskustvo nije neophodno.

 

21.00   Uzdarje, etno hor

21.20   Nina Živančević, pesnik

21:30   Multietnička Atrakcija, drums + bass

22.15   Voja Bešić Bend, rok

23:00   dreDDup, electro/industrial/goth

00.00   WHITE RABBIT BAND, post-punk

01.00   XanaX, electro pop

Komentari