[INTERVJU] Predrag Azdejković, direktor festivala ,,Merlinka“: “Ovo je festival za sve ljubitelje filma“

Sedmi Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka” održaće se u Velikoj Sali Doma omladine Beograda od 10. do 14. decembra pod sloganom ,,Merlinka je za svakoga“. Posetioci će za pet dana trajanja festivala imati priliku da vide mnogobrojna filmska ostvarenja i uživaju u kabare programu koji će otvoriti Sajsi MC, gudački kvartet White Whitches i solo pevač Siniša Radin. Sa direktorom festivala, Predragom Azdejkovićem, smo porazgovarali o programu festivala, filmovima koji će biti prikazani i novinama u odnosu na prethodne godine održavanja festivala.

 

 

Predstavite nam program ovogodišnjeg izdanja festivala.

Predrag Azdejković: Za ovu godinu pripremili smo 60 filmova, 10 dugometražnih i 50 kratkih koji će biti prikazani za pet dana trajanja festivala. Festival počinje u četvrtak 10. decembra u 21č svečanim otvaranjem i projekcijom filma „Ajzenštajn u Gvanahuatu“ Pitera Grinaveja. Ostalim danima imamo projekcije u 17, 19 i 21č, dok je nedelja rezervisana za Maraton kratkog queer filma od podneva do ponoći. Festival se završava u ponedeljak 14. decembra svečanim zatvaranjem i projekcijom švedskog filma „Dajk Hard“ u 21č.

 

Šta je ono što je novina u odnosu na prethodne godine održavanja festivala?

Predrag Azdejković: Ovogodišnja Merlinka donosi dosta novina. Pored kvalitetnog programa tu je i svečano otvaranje na kome nastupaju Sajsi MC, gudački kvartet WhiteWitches i solo pevač Siniša Radin, a program vodi Kvirela de Bil. Po prvi put imamo i svečano zatvaranje na kome nastupa drag queen grupa iz Zagreba House of Flamingo. Maraton kratkog filma je novi koncept koji isprobavamo ove godine. U saradnji sa knjižarom Beopolis imamo LGBT knjižaru, gde će se prodavati LGBT naslovi. Merlinka zidni kalendar za 2016. godinu, Merlinka majice, bedževi, šolje, cegeri, biće dostupni posetiocima po pristupačnoj ceni, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Tokom festivala posetioci će moći da pogledaju i izložbu LGBT twitter.

 

Ovogodišnje izdanje 7. Međunarodnog festivala LGBT filma ,,Merlinka“ se održava pod sloganom ,,Merlinka je za svakoga“.  Smatrate li da ste, tokom sedam godina održavanja festivala, uspeli da srušite deo predrasuda o LGBT populaciji?

Predrag Azdejković: Mislim da je Merlinka dala doprinos u prihvatanju LGBT populacije kao sastavnog dela ovog društva, a to vidimo u sve većoj podršci državnih organa i kulturnih institucija, sve većeg broja prijavljenih volontera, sve većeg broja gledalaca koji izlaze iz okvira LGBT zajednice. Zato i imamo slogan „Merlinka je za svakoga“, jer ovo nije festival samo za LGBT osobe, već za široke narodne mase i sve ljubitelje filma.

 

Sedmo izdanje festivala će otvoriti film ,,Ajzenštajn u Gvanahuatu“  Pitera Grinaveja, o ruskom reditelju Sergeju Ajzenštajnu. Zašto ste odabrali da ovaj film bude uvod u ovogodišnje izdanje?

Predrag Azdejković: Film Pitera Grinaveja je najveći hit ovogodišnje Merlinke i red je da festival otvori najveći hit – mislim da će se dopasti široj publici. „Ajzenštajna u Gvanahuatu“ sam imao prilike da pogledam ove godine na Berlinalu, gde je i premijerno prikazan i ušao je u uži izbor za Teddy nagradu.

 

Koja filmska ostvarenja biste posebno izdvojili i preporučili posetiocima?

Predrag Azdejković: Posebno bih izdvojio Maraton kratkog queer filma koji počinje u nedelju 13. decembra tačno u podne crtanim filmovima i traje do ponoći. Spremili smo nagrade za posetioce maratona u vidu knjiga, cegera, šolja, bedževa. U okviru maratona biće premijerno prikazan i prvi film u Merlinka produkciji „Samo neka je živo i zdravo“ o odnosu roditelja i LGBT dece, koji prikazujemo tačno u 21č. Od dugometražnih izdvojio bih odličan dokumentarac „Limitirano partnerstvo“ o gej paru koji je uspeo da se venča još davne 1975. godine. Njihov pakao nastaje kada na osnovu tog braka jedna od partnera želi da aplicira za zelenu kartu. Film se prikazuje u subotu 12. decembra u 17č. Interesantan je i francuski igrani film „Letnje noći“ koji je dobitnik Queer lava u Veneciji i prati oženjenog muškarca koji s vremena na vreme skokne do vikendice u šumi kako bi mogao slobodno da oblači haljine. Film se prikazuje u petak 11. decembra u 21č.

 

Kakve su aktivnosti “Merlinka” festivala između dva izdanja? Kakvi su planovi za naredni period?

Predrag Azdejković: Odmah sutradan nakon što se Merlinka završi u Beogradu, počinje u Nišu i trajaće dva dana u Studentskom kulturnom centru Niš. Za kraj januara Merlinka je planirana u Sarajevu, gde će imati sasvim različit program nego u Beogradu. U maju naredne godine Merlinka će gostovati i u Novom Sadu. Takođe je planirana Merlinka i u Podgorici, ali još uvek nisu određeni datumi.

 

Komentari