[INTERVJU] Howe Gelb, Giant Sand: “Najbitnije je biti prirodan”

Legendarne pionire indi-amerikane Giant Sand, domaća publika će imati prilike da, po prvi put uživo, čuje 29. novembra od 20 i 30 časova, u sali Amerikana Doma omladine Beograda. Oni će na ovom koncertu predstaviti aktuelno izdanje “Heartbreak Pass” i ujedno sa srpskom publikom proslaviti trideset godina postojanja. Tim povodom smo porazgovarali sa osnivačem Giant Sanda, Howe Gelbom o aktuelnostima u bendu i predstojećem koncertu.

 

Vaš novi album “Heartbreak Pass” predstavlja proslavu 30 godina postojanja Giant Sanda. Kako biste opisali zvuk na novom albumu i šta je novina u odnosu na prethodna muzička izdanja?

Howe Gelb: “Heartbreak Pass” savršeno oslikava različite žanrove američke muzike, koja je oduvek bila zastupljena u ovom bendu.


Giant Sand je prisutan na muzičkoj sceni već tri decenije i u tom periodu se muzička scena dosta promenila. Koja je bila najveća prepreka koju ste morali da prevaziđete tokom svoje bogate karijere?

Howe Gelb: Problemtične devedesete su definitivno bile najveći izazov za Giant Sand.

Zajedno sa Lonom Kelej, većinu koncerata na turneji će otvoriti članovi Giant Sanda, Brajan Lopez i Gabrijel Salivan, a pored njih će nastupiti i bend Vaše ćerke Patsy’s Rats. Možete li nam reći nešto više o njihovoj muzici i Vašoj saradnji sa njima?

Howe Gelb: Sa Lonom volim da muzički sarađujem. Ona živi blizu, u Arizoni, ima odličan smisao za humor i neverovatne vokalne sposobnosti. Nažalost, nije uspela da nam se priključi na ovoj turneji kako je i trebalo, jer mora više da se posveti svojoj deci, tako da je trenutno u Arizoni. Znam da je poprilično teško ostaviti decu i krenuti na turneju bez njih. Kada je reč o Brajanu i Gejbu, oni me dosta inspirišu u muzičkom smislu. Oni nose u sebi  i u svom srcu zvukove Tusona i naveli su me da se ponovo zaljubim u ovo mesto, posle teškog perioda koji sam tamo proživeo devedesetih. Petsi je moja ćerka i ona sada ima isto godina kao ja kada sam izdao prvi album i krenuo sa turnejama. Sjajno je imati tako talentovano dete i videti tu njenu energiju dok nastupa. Izuzetno mi se dopada i zvuk njenog benda.

 

Kakvi su Vam dalji planovi za budućnost, s obzirom na to da ste izjavili da je došlo vreme da Giant Sand ode u penziju i da napravi nešto novo što će trajati narednih 30 godina?

Howe Gelb: Pre svega bih hteo više da se posvetim sviranju klavira. Deluje mi da će tako i biti u budućem periodu, ili makar u narednoj sezoni.

 

Srpska publika je imala prilike da Vas čuje 2006. godine, na solo koncertu u Domu omladine Beograda. Šta očekujete od nastupa Giant Sanda u Domu omladine, 29. novembra?

Howe Gelb: Radujem se što ću ponovo doći i što ću nastupitu sa bendom, a ne solo kao prošlog puta. Bilo mi je lepo u Beogradu 2006. godine. Veoma smo opušteni na sceni. Mi nikada nemamo set listu ili bilo šta isplanirano pre nastupa. Mislim da je najbitnije biti prirodan i učiniti da se drugi osećaju prijatno dok svirate.

 

 

 

Komentari