LIMIT Festival / KO JE SLEDEĆI? / WHO IS NEXT?

2. LIMIT – LIVE ART FESTIVAL//22-25. novembra 2012. DOB
PREDSTAVE, INSTALACIJE, INTERVENCIJE, PERFORMANSI

Maska, Ljubljana u Koprodukcij  sa Tanzquartier, Beč (Austrija) i Inkonst, Malme (Švedska)
KO JE SLEDEĆI?/WHO IS NEXT? / Koncept i režija: Janez Janša

Cena ulaznice: 600 din i 300 din za studente

Maska, Ljubljana u Koprodukcij  sa Tanzquartier, Beč (Austrija) i Inkonst, Malme (Švedska)

KO JE SLEDEĆI?/WHO IS NEXT?

Koncept i režija: Janez Janša

Autori i izvođači: Boštjan Narat, Jelena Rusjan, Irena Tomažin, Vito Weis, Grega Zorc, Nataša Živković / Barbara Krajnc

Dramaturg: Simona Semenič

Tekst: Simona Semenič i autori

Tehnički direktor i dizajn svetla: Igor Remeta

Izvršni producent: Tina Dobnik

Odnosi sa javnošću: Urška Comino

Trajanje: 90 min.

Performans postavlja pitanja odgovornosti pojedinca u savremenom društvu recesije, šoka, neizvesnosti, nesigurnosti i ravnodušnosti.Koje akcije mogu promeniti nešto?Da li je demokratija samo prazan ritual beskonačnih dijaloga koji ne vode nikuda?Ko će preuzeti odgovornost za akciju? Da li treba ići do kraja? Da li je nasilje jedino rešenje?

Performans razmatra ovo pitanje kroz kombinovanje dokumentarnog i fiktivnog pristupa. „Who is Next?“ sadrži filmske, muzičke i koreografske elemente i stvara prostor gde mnogi igrači i imena pregovaraju o delanju. Gledaoci su uključeni.Nema sumnje da nešto mora da se učini, i to odmah. Pitanje je šta treba da se uradi i ko to treba da učini. Može li se nešto učiniti u pozorištu?Da li je pozorište mesto za delanje?

Janez Janša (1964, Rijeka, Hrvatska) je autor, režiser i izvođač interdisciplinarnih projekata,  spada u najkontroverznije slovenačke  umetnike. Janša je jedan od tri umetnika koji su 2007. godine zvanično usvojili ime i prezime tadašnjeg premijera Slovenije Janeza Janše i izazvali burnu polemiku koja je i danas aktuelna. Janša je studirao sociologiju i pozorišnu režiju na Ljubljanskom univerzitetu, kao i teoriju performansa na Univerzitetu Antverpenu u Belgiji. Njegova dela prikazana su širom sveta,  sadrže jaku kritičku crtu, oslikavaju odgovornost izvođača i posmatrača, i bave se statusom performansa u neoliberalnim društvima.Janša je od 1999. direktor Maske – neprofitne organizacije za izdavaštvo, produkciju i obrazovanje, sa sedištem u Ljubljani.Redovno uređuje radionice, i predaje na evropskim i američkim univerzitetima i umetničkim centrima. Osvojio je nekoliko nagrada u Sloveniji i inostranstvu.

 

 

Komentari