Predstava “Crave by Sarah Kane”

U okviru Festivala angažovanog teatra u Srbiji „Van okvira“ / „Off Frame“. Ulaz je slobodan! Po tekstu Sare Kejn. Umetnička grupa IGNIS, u saradnji sa organizacijom MAPA Balkon. Predstava se izvodi na engleskom jeziku.

Režija i video art: Saša Perić. Glumci: Valentina Kovač, Draženka Čelebićanin, Novak Simić, Saša Perić. Muzika: Ivan Čkonjević i Tijana Stanković

Sarah Kane, britanska spisateljica i jedna od najznačajnijih post-dramskih spisateljica na svetu, za vreme svog kratkog života napisala je svega pet drama, ali je ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišta.

“Crave” predstavlja jedan od njenih najkontroverznijih i najpoetičnijih komada, koji na žalost nikada nije preveden na srpski jezik. Postavka drame “Crave” u izvedbi umetničke grupe IGNIS rađena je na engleskom jeziku, s jedne strane iz nužde, a s druge strane, kao znak poštovanja prema lepoti, ritmičnosti i višeznačnosti originalnog teksta. Ovaj izuzetno nekonvencionalni i provokativni komad urađen je u formi javnog čitanja koje prerasta u performans i u traženju različitih značenjskih slojeva po lavirintu reči uvlači posmatrača/slušaoca u jedan paralelni svet ličnih ispovesti, emocija, zvukova i muzike. Muzika koja prati performans stvara se uživo, kao improvizacija koja upotpunjava atmosferu koju stvaraju reči, svetla i kretanje.

IGNIS je umetnička grupa osnovana 2010. godine u Beogradu sa ciljem pomaganja i promovisanja nezavisnog umetničkog stvaralaštva. Želja je da se stvori mreža umetnika iz različitih oblasti stvaralaštva koji će kroz ovu organizaciju moći da dobiju podršku za realizaciju svojih autorskih projekata, kao i za međusobno povezivanje i saradnju. Akcenat je na intermedijalnosti i eksperimentisanju sa umetničkim formama, a osnovni principi za koje se IGNIS zalaže su: nekomformizam, nekomercijalnost i individualnost. Jedan deo delovanja grupe vezan je za filmsku produkciju IGNIS koja se bavi nezavisnim dokumentarnim, eksperimentalnim i igranim filmom, a drugi deo delovanja vezan je za projkete koji su multimedijalnog karaktera i imaju tendenciju ka rušenju granica između vizuelnih umetnosti, književnosti, pozorišta, muzike i ostalih umetničkih formi.

 

Komentari