3. LIMIT Festival//Mare Bulc + performers: Idemo svi!

3. LIMIT – LAJV ART FESTIVAL//21-24. novembra 2013. DOB
Cena ulaznice: 200 dinara.

U ovom muzičko-pozorišnom projektu, gde su muzičari zapravo glumci, na samom početku reditelj suočava svoje saradnike sa sledećim obrascem: država je muzička grupa, stanovnik te države je muzičar, a migracija iz jedne zemlje u drugu je kao prelazak člana jednog benda u drugi.

Kroz proces improvizacije i proba, autori ove predstave preispituju pretpostavku po kojoj političke, ekonomske, emocionalne i druge vrste migracija mogu biti ”iskazane” kroz migracije muzičara. Ovo je bila tačka sa koje se pošlo u stvaralački proces, koji je determinisao šablon stvaranja predstave, i uprkos tome nije ograničio njegovo značenje. ”Idemo svi!” je muzički je komad kolažne dramaturgije, te se može iščitavati na različite načine – mogli bismo da tvrdimo da su gore navedene pretpostavke samo jedna od brojnih mogućih objašnjenja apstraktne celine.

Projekat ”teatralizuje” muzički materijal da bi napravio određenu disekciju migracije, nemogućnost seoba, napuštanja i ostanka, razloga za istrajavanje i odlazak.Upotreba ”ne-teatarskog”, kroz muzičke izvođače koji stvaraju uslove za nesvakodašnji kreativni proces, omogućava reditelju jedinstven izazov ”teatralizovanja” i ”de-teatralizovanja” muzičke situacije.

Pozorišni reditelj i izvođač Mare Bulc dobitnik je nagrade Zlatna ptica Slovenačke liberalne akademije za svoj četvorogodišnji projekat No History / Know History, koji se sastojao od osam povezanih predstava. Bio je član uredničkog tima Maska magazina za izvođačke umetnosti, kao i član  Silent Cell Network artistic grupe i  pozorišne trupe Dejmo Stisnt. Suosnivač je organizacije Peacekeepers` Entertainment Art and Cultural Exchange i osnovao je produkcijsku kuću No History. Trenutno je umetnički direktor pozorišta Glej u Ljubljani.

Jaka Berger je započeo svoj muziki opus 1994. Kasnije preuzima ime BRGS Time za svoje projekte i objavljuje prvi fri-džez snimak, i od tada nastavlja susrete i saradnju sa različitim muzičarima. U svom radu zainteresovan je za stapanje muzike i improvizacije sa ostalim umetničkim formama, kao što su slikarstvo i ples.


Miha Blažič alijas N`Toko
smatra se jednim od najinovativnijih i najsvestranijih rep muzičara u Sloveniji. Počeo je karijeru kao pevač perspektivnog fank-džez-rep kolektiva Moveknowledgement, a kasnije učestvuje na različitim takmičenjima ‘’slobodnog stila’’ i dva puta osvaja nacionalni šampionat. Emperor`s New Image, njegovo prvo izdanje, donelo mu je položaj kult muzičara među rep i alternativnom publikom, dok je status neprikosnovene zvezde ojačao je kroz sledeća dva albuma: Humanitarni koncert na kraju sveta i Parada ljubavi.

Još kao dete, Matija Dolenc pokazivao je interesovanje za muziku, zbog čega su ga roditelji upisali u muzičku školu, odsek gitara. Diplomirao je 2011. godine, a tokom godina studiranja zainteresovao se i za druge kreativne forme kao što su elektronska muzika i di-džejing. Pod umetničkim imenom Dark Summer nastupao je kao di-džej u zemlji i inostranstvu. Aktivno svira klasičnu gitaru i član je benda Ludovik Material. Pored rada u svom studiju, podučava gitaru i vodi orkestar gitara u osnovnoj školi.

Polona Janežič svira klavir u dva benda, Katalena i Melodrom i član je i koautor muzike u muzičko-pripovedačkoj grupi Tri Sveta Marijo i jedan Oče naš. Povremeno komponuje i svira na snimanjima i živim nastupima muzičko-pripovedačke grupe Dva groša fantazije u raznovrsnim scenskim programima, kao i na improvizovanim pozorišnim nastupima u organizaciji Narobov kolektiva. Godine 2012. objavljuje svoju prvu novelu i muzički CD Sinbadove muze.

Tina Perić je studirala Južnoslovenske jezike i socijologiju na Fakultetu umetnosti u Ljubljani, gde je i diplomirala pre nekoliko godina. Već je napravila poduhvat, da svoju ljubav prema palatalizaciji i slovenskom genitivu pretoči u prevode literature i drugih raznorodnih tekstova, kao što su uputstva za zaptivanje vakuumom. Ovo je ostavilo određene posledice na nju, kao i poslednjih godinu i po dana od kada je član benda Ludovik Material.

Irena Preda je na master studijama na Triniti muzičkom koledžu u Londonu, a u svet solo pevanja uvela je profesorka Pija Brodnik. Tokom studija pojavljivala se u nekoliko produkcija, od čega je najupečatljivija glavna uloga u operi Karmen u Grinvič teatru u Londonu. Uzimala je časove od Monserat Kabalje, Tereze Bergance, Dunje Vejzović… Posebnu pažnju poklanja glumi, te je pohađala časove kod renomiranog glumca Džeremi Ajronsa, Imelde Staunton i Džonatana Prajsa. Nastupala je pred kraljicom Elizabetom II 2008. godine prilikom njene posete Ljubljani, kao i na EKSPO 2010. u Šangaju. Živi i stvara u Ljubljani i Londonu.

Reditelj: Mare Bulc + performers
Igraju: Jaka Berger, Miha Blažič, Matija Dolenc, Polona Janežič, Tina Perić, Irena Preda
Dizajn zvuka: Jure Vlahović
Koreografija: Branko Potočan
Kostim: Mateja Benedeti
Dizajn svetla: Janko Oven
Tehnički direktor: Igor Remeta
Izvršni producent: Tina Dobnik

Produkcija: Maska
Koprodukcija: Zavod Bunker, Zavod Exodos
Specijalna zahvalnost: Zavod Vitkar & Radio študent

 

Maska je neprofitna organizacija za izdavaštvo, produkciju (predstave, interdisciplinarna i vizuelna umetnička dela), edukaciju i istraživanje iz Ljubljane (Slovenija). Maska producira dela inovativnih autora, skolonih eksperimentu kao i prve projekte najmlađe generacije, sa kojima su obišli mnoge evropske zemlje, Ameriku, Aziju i Afriku.  
Sarađuje sa raznim vladinim i nevladinim organizacijama, umetnicima, profesionalcima iz različitih oblasti i partnerima iz inostranstva, što je najvažniji segment aktivnosti za Masku.

 

 

Komentari