3. LIMIT Festival//Kratka istorija plakanja

3. LIMIT – LAJV ART FESTIVAL//21-24. novembra 2013. DOB
Cena ulaznice: 200 dinara.

Stend ap tragedija Sanje Mitrović

Znate, ovo je za mene vrlo lično. Ne samo politički i ne samo javno. (Hilari Klinton plače tokom predizborne kampanje u Nju Hempširu 7. januara 2008.)

Kratka istorija plakanja predstavlja istraživanje fenomenologije suza koje se dotiče tema sećanja, emigracije i smrti. Plakanje je kroz istoriju povezivano sa kulturnim koncepcijama roda, starosnog doba i društvene klase, i doživljavano kao zajednički neverbalni jezik preko koga komuniciramo složene i često protivrečne emocije. U zapadnim kulturama plakanje se uglavnom smatra intimnim i privatnim činom. Pokazivanje emocija u javnosti ima anti-socijalni karakter i predstavlja slabost i nedostatak samokontrole.

U skorije vreme, sa pojavom rijaliti televizije i kulture ispovedanja, privatna patnja postaje javni spektakl. Deljenje emocija sa milionima drugih ljudi danas je ne samo dozvoljeno, već se i podstiče kao oblik terapije i unosna je masovna zabava.

U predstavi Kratka istorija plakanja, Sanja Mitrović preispituje društvene i kulturne mehanizme povezane sa ispoljavanjem emocija. Suprotstavljajući lične iskaze sa ikoničnim scenama plakanja iz savremene kulture, i predstavljajući materijal prikupljen tokom istraživačkih putovanja koz Balkan i Holandiju, ova stend ap tragedija istražuje kako se emocije manifestuju u različitim situacijama, i zašto ih javno ispoljavamo.

Sanja Mitrović (Srbija/Holandija/Belgija)  
    
Sanja Mitrović pozorišni je reditelj, koreograf i izvođač. Njen rad je u poslednjih nekoliko godina postao prepoznatljiv kroz predstave koje kombinuju dokumentarni pristup sa izmišljenim scenarijima, često baziranim na ličnim ispovestima izvođača. Za predstavu „Da li ćeš ikada ponovo biti srećan?“, koja je izvođena više od 150 puta,  2010. godine Sanja dobija nagradu BNG Nieuwe Theatermakers Prize, a ista predstava biva nominovana za nagradu Prix D’Jardin Prize i odabrana kao jedna od najboljih predstava u sezoni prema magazinu za teatarske i plesne profesionalce Theater Maker. U 2010. solo predstava „Songs“, koju je radila u saradnji sa Nicole Beutler, nagrađena je nagradom VSCD Mime Praze. Između 2011. i 2013. Sanja Mitrović je bila podržana od strane Festival aan de Werf iz Utrehta, kao i drugih internacionalnih teatara i festivala, a 2012.  režira sajt specifik performans za Gimaraeš, evropsku prestonicu kulture, sa bivšim radnicima industrije tekstila. Lajv Skajp performans ”Seven Lucky Episodes Regarding Resistan” Sanja Mitrović je realizovala na poziv Tanzquartier iz Beča. Njena najnovija produkcija „SPEAK!“ je odabrana i premijerno izvedena 2013. na prestižnom Kunstenfestivaldesarts u Briselu. Ova umetnica 2015. će predstaviti dve nove produkcije za internacionalni festival Belluard Bollwerk International u Frajburgu (Švajcarska) i za festival Reims Scenes D’Europe u Remsu (Francuska). Sanja živi i radi u Amsterdamu i Briselu. Osnivač je i umetnički direktor Stand Up Tall Productions.

Koncept/tekst/režija/izvođenje Sanja Mitrović
Dramaturzi: Feliks Riter, Marija Karaklajić
Koncept dizajna scene: Laurent Lifohe
Scenograf – realizator: Duve Hibma
Dizajn zvuka: Evelin van den Bruk, Vladimir Rakić
Dizajn svetla: Katinka Marac
Video: Janeke Kupfer
Umetnički konsultant: Vladimir Tupanjac
Kamera: Marko Stojimenov, Nađa Leuba
Ofove čitao: Mihael Jahoda
Pomoćnik režije: Đulio Dana, Maja van den Huver-Arad
Prevod na engleski: Siniša Mitrović
Prevod na holandski: Sara van Lamsvird
Tehničari: Pol Šimel, Konstantin Leonenko
Producent: Anke Virken
Fotograf: Stiven van Hesteren
Produkcija: Stand Up Tall Productions, Amsterdam
Koprodukacija:  hetveem theater /Amsterdam, Centar za kulturnu dekontaminaciju/ Beograd
Hvala: Janu Barti, Suzani Brener, Vesni Jovanović, Draganu Klaiću, Kunu Kreulenu, Borki Pavićević, Sane van Rein, Vesni Vesić, Kunu Beuršouvburgu (Brisel), Shady Lane Productions (Berlin) i svim ljudima koji su dali doprinos svojim pričama, pesmama i suzama  

Krataka istorija plakanja finansijski je podržana od strane Evropske kulturne fondacije, Fonds Podiumkunsten Nederland, Amsterdams Fond voor de Kunst, SNS REAAL Fonds, VSB Fonds.

 

Komentari