POČINJE SOFT CONTROL!

Dom omladine Beograda partner u velikom trogodišnjem evropskom projektu!

Trogodišnji projekat SOFT CONTROL, sa podnaslovom umetnost, nauka i tehnološko nesvesno, započeo je otvaranjem istoimenih internacionalnih izložbi u Slovenj Gradecu i Mariboru, 14. i 15. novembra, kao i konferencijom koja je okupila trideset vodećih umetnika i eksperata u ovoj oblasti u Mariboru 16. i 17. novembra. 

Uz DOM OMLADINE BEOGRADA, kome je ovo prvi projekat ovakvih razmera, SOFT CONTROL okupio je partnere iz Slovenije, Portugala, Letonije, Češke Republike, Španije, Hrvatske i Srbije, kako iz oblasti kulture i umetnosti, multimedije, nauke i tehnologije, tako i brojne fakultete i univerzitete.

Izložbe i konferenciju SOFT CONTROL u Mariboru i Slovenj Gradecu organizovala je kao nosilac projekta Asocijacija za kulturu i edukaciju KIBLA iz Slovenije u saradnji sa Nacionalnim centrom za savremenu umetnost iz Kalingrada, Rusija, dok je kurator projekta čuveni Dmitri Bulatov sa univerziteta u Kalingradu, jedan od vodećih eksperata i umetnika u ovoj oblasti.

U svom konceptu čitavog projekta Dmitri Bulatov je napisao: “Izložba SOFT CONTROL – Umetnost, nauka i tehnološko nesvesno otkriva nam današnje “tehnološko nesvesno”,  koje prevazilazi mitološku imaginaciju, apokaliptične vizije i utopijske snove. SOFT CONTROL pokazuje kako su jezik i ideje našeg modernog post-biološkog sveta sposobne da umanje i ispočetka konfigurišu granice naše realnosti i same naše identitete. Fokusiranjem na umetnička dela koja su nastala uz pomoć najnovijih medija 21. veka – robotike, informacijskih tehnologija, biomedicine i nanotehnologije – umetnici predstavljeni na ovoj izložbi pokušavaju da otkriju izvore novih modernih tehnoloških mitova…”

Na ove dve izložbe predstavljena je fantastična selekcija preko 30 umetnika čiji radovi korespondiraju sa naukom i tehnologijom: od velikih umetnika poput Marine Abramovič ili Stelarka, preko pionira robotske umetnosti kao što su Luj Filip Demer ili Bil Vorn, pa do fantastičnih novih projekata kao što je grupa “Kuda begut sobaki” iz Rusije ili  “Boredomeresearch” projekta Real Snail Mail iz Velike Britanije. Ono što početak ovog projekta čini još značajnijim je konferencija koja je okupila vrhunske stručnjake iz oblasti ontologije nauke, kibernetike, umetnosti,  ali i gotovo sve umetnike ovog projekta na jednom mestu.

Projekat SOFT CONTROL će se u decembru preseliti u CIANT u Pragu (konferencija MUTAMORPHOSES), u januaru u Centar RIXC u Rigi, zatim u Muzej moderne i savremene umjetosti u Rijeci, pa tako dalje redom sve do aprila, kada će stići i u Dom omladine Beograda.

Projekat SOFT CONTROL realizuje se uz pomoć Programa Kultura Evropske unije,  Ministarstva kulture Republike Srbije, Skupštine grada Beograda.

Više informacija o projektu na http://softcontrol.infohttp://kiblix.org i http://kiblix.org/kiblix2012/softcontrol/

Komentari