Danas otvaranje izložbe Lee Vidaković u Galeriji DOB

Nakon Novog Sada i Pančeva, i beogradska publika će imati priliku da od 22. novembra do 2. decembra u Galeriji Doma omladine pogleda inovativan projekat “Splendid Isolation” mlade subotičke autorke Lee Vidaković. U pitanju je video instalacija sačinjena od tri stop motion animacije približno jednakih trajanja. Osnovna misao rada je “šta ako”, ideja koja proizilazi iz međusobnog preplitanja triju priča. Sve se dešava unutar staklenika, u hermetički zatvorenoj sredini koja stvara lažan osećaj sigurnosti, sprečavajući bilo kakve promene.

Lea Vidaković (1983. Subotica) trenutno boravi u Belgiji, gde je student na MA animacije na Royal Academy of Arts u Gentu. Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu je upisala 2003. godine, a diplomirala je 2010. godine na smeru animacije na Volda University College-u. Usavršavala se na nekoliko univerziteta širom Evrope: u Češkoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji, gde 2009. dobija nominaciju za najbolju lutka animaciju “Splendid Isolation”(Glammie Awards, Cardiff, Wales). Na četrnaestom internacionalnom festivalu “Zoom Zblizenia” u Poljskoj dobila je nagradu za film “Crossed sild”,  sa kojim je pobedila u oblasti umetničke instalacije art festivala Š. U.N. D. (Šta umentost nudi društvu) u Beogradu.

Animacija, u užem smislu lutka animacija, jeste okosnica rada Lee Vidaković. Upoznavši se sa ovom tehnikom tokom studija, opredelila se za nju kao glavnu tehniku u svom radu. Ono što je zanimljivo za performans “Splendid Isolation” jeste zapravo upotreba stop motion animacije. Umesto dinamične radnje i brze izmene prizora, ovde imamo spore i manje pokrete. Akcenat je na atmosferi. “Svaki kadar i predmet je brižno odabran i osvetljen, a pokret je samo dodatak koji oživljava prostor, odmeren i minimalan,” kaže autorka. Performans čini posebnim i to što ovakvi filmovi dozvoljavaju gledaocu da ih gleda u sopstvenom ritmu, budući da nemaju fiksno trajanje.

O vizuelnoj sceni u Srbiji Lea nema reči hvale. Upoznata je sa samo dva festivala animacije (Animanima u Čačku i Balkanima u Beogradu). Iz sopstvenog iskustva shvatila je koliko je bavljenje animiranim filmom u Srbiji težak posao. “Splendid Isolation” u Domu omladine je zato prava prilika da se bolje upoznamo sa lutka animacijom.

Komentari