Performans “JATA” za kraj izložbe “Waldeinsamkeit” Aleksandera Zaina Перформанс “ЈАТА” за крај изложбе “Waldeinsamkeit” Александера Заина

Povodom zatvaranja izložbe “Waldeinsamkeit” u Galeriji Doma omladine Beograda održaće se performans pod nazivom “Jata” u izvođenju umetnika Aleksandera Zaina. Naziv “Jata” izveden je od reči jaata što na finskom jeziku znači led. Performans se dešava u toku poslednjeg sata trajanja izložbe i označava kraj postojanja ove prostorne instalacije u Galeriji DOB.

Foto: Milica Ševarlić

 

Led koji se topi uz pomoć telesne toplote performera predstavlja masku ili barijeru koju gradimo o sebi u odnosu na društvo i okruženje u kojem se nalazimo. Neretko uplovimo u svet sopstvene maske postavljajući je kao realnost. U procesu dolaženja do otvorenog razgovora sa sobom, o nekim “težim” temama i željama, moramo prvo da probijemo, sami sebi, opnu koju smo izgradili.

Otapanje leda je takođe simbol vremenskih prilika i procesa koji su se dešavali u prirodi u toku nastajanja materijala izloženog u okviru projekta “Waldeinsamkeit”.

Ova svedena, jednostavna akcija, takođe je i istraživanje odnosa uvođenja tela kao performativnog dela instalacije, i na neki način simboliše kraj jedne etape koju je prostor sam prošao.

Foto: Marta Marković

*****************************************

“Waldeinsamkeit” je autorski projekat Aleksandera Zaina koji je nastao krajem 2019, na obalama jezera Alajarvi u Finskoj, tokom rezidencijalnog boravka u muzeju Nelimarka. Waldeinsamkeit je nemačka reč koja se najpribližnije može prevesti kao prijatna samoća u šumi. Projekat je prvobitno zamišljen kao dokumentovano procesno iskustvo u kojem umetnik sebe postavlja kao uzorak koji ispituje, sa ciljem da se spozna koliko je potrebno jednom običnom čoveku iz gradske sredine da se očisti od mnoštva informacija i arbitrarnog sadržaja koje prima prevashodno putem društvenih mreža, a koje često nesvesno koristi kako bi se izbeglo stanje bivanja sa samim sobom.

 

[INTERVJU] Aleksander Zain, umetnik: “Projekat ‘Waldeinsamkeit’ je prostor koji izdvaja posetioca iz gradske vreve u kojoj živimo”

 

Komentari