OTVORENA IZLOŽBA “MAGI – KAD KRENEM KA”

Povodom 60 godina od osnivanja Doma omladine Beograda, sinoć je u prisustvu brojnih posetilaca, muzičara i predstavnika medija, na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” otvorena izložba fotografija “Magi – Kad krenem ka”, posvećena muzičarki Margiti Magi Stefanović (1959 – 2002). Posetioci mogu obići izložbu i tokom narednih dana na Kalemegdanu.

 

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić svečano je otvorila ovu izložbu, čiji su autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, a koju čini 113 izabranih fotografija Goranke Matić, Srđana Vejvode, Gorana Vejvode i Aleksandra Kujučeva. Mnoge među njima, zapravo prvi put javno daju pun uvid u život i profesionalni put Margite Stefanović, pokrivajući razdoblje koje počinje neposredno pre njenog ulaska kao klavijaturistkinje u sastav Katarina II 1982. godine, preko briljantne karijere u okviru legendarnog benda Ekatarina Velika, pa sve do njihovog poslednjeg albuma “Neko nas posmatra” iz 1993.

Nataša Mihailović Vacić istakla je da je počastvovana mogućnošću da otvori ovakvu izložbu od posebnog značaja, i da je realizaciju postavke omogućila pre svega odlična saradnja Gradskog sekretarijata za kulturu i Doma omladine Beograda.

Zorica Kojić je navela da je nadahnuće za rad na izložbi došlo iz mnogih izvora: “Inspirisala nas je ne samo njena lepota i harizma, nego i pamet, vredan rad i ogroman talenat koji je ova mlada žena imala, a sve je predala muzici, iz sveg srca”. Ekatarina Velika jeste bio veliki bend, a Margita Stefanović je predstavljala “važan deo tog sastava, oličavajući suštinu ženskog principa novog talasa”.

Goranka Matić se u posebno dirljivom obraćanju podsetila fotografisanja grupe EKV i zajedničkog druženja u SKC-u, da bi potom evocirala poslednji susret sa Magi, koju je videla kako joj maše dok je ulazila u trolejbus kod hotela “Moskva”. Tako su se na neki način oprostile, jer je Margita već bila bolesna. Goranka je izjavila da će fotografije posetiocima pokazati taj njihov “mali kratki susret koji je trajao 20 godina”.

Aleksandar Kujučev pomenuo je da je jedini put video bend na fotografisanju za omot njihove poslednje ploče i da je “imao ogromnu tremu, kao pravi fan, što je u tom trenutku i bio”, dodajući: “Sada, posle više od 30 godina, jako mi se sviđaju te fotografije. Ostale su mi kao divna uspomena”.

Dragan Ambrozić je rekao da je izložba organizovana povodom 60 godina DOB-a, kao prvo u nizu dešavanja kojima se ovaj jubilej obeležava, i dodao da je pokrenuta inicijativa za postavljenje spomen obeležja gitaristi i pevaču Šarla Akrobate i Ekatarine VelikeMilanu Mladenoviću (1958 – 1994).

Ovom događaju prisustvovao je veliki broj poznatih ličnosti: u publici su se tako mogli videti nekadašnji bubnjari Ekatarine VelikeIvan Fece Firči i Marko Milivojević, pevač Dejan Cukić, rok kritičar Petar Janjatović, Maja Maričić iz Zadužbine Milana Mladenovića, poznati fotografi Brajan Rašić i el gvojos, te veliki broj novinara koji prate muziku, kao i domaćih menadžera i organizatora koncerata.

Fotografije: Dom omladine Beograda

Na otvaranju izložbe, pesmu “Radostan dan” Katarine II izveo je dečiji DFhor pod vođstvom Bojane Vunturišević, a nastupila je i kantautorka Natalija “Nataleé” Rajković sa akustičnom gitarom, predstavljajući svoje sopstvene numere, te nekoliko kompozicija sastava Katarina II i EKV, uključujući “Kad krenem ka” – jedinu pesmu na kojoj možemo čuti Magin vokal – po kojoj je izložba i dobila ime.

Komentari